Hoe blijf je positief als je doelen niet bereikt?

Hoe blijf je positief als je doelen niet bereikt? Het is een vraag die ik regelmatig krijg, en in dit artikel vind je tips en inzichten om jou verder te helpen!

Omgaan met tegenslagen

Hoe ga jij om met tegenslagen? Geef je direct op of blijf je doorzetten? Het valt me op hoe weinig mensen écht blijven doorzetten op hun doelen. De vraag ‘Hoe blijf je positief als je doelen niet bereikt?’ vind ik daarom een hele goede vraag!

Want hoe blijf je positief als het allemaal tegenzit? In de video geef ik je een paar handige tips en inzichten. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Van resultaatdoelen naar procesdoelen

Het is een gegeven. Wie een doel stelt, en deze niet behaald, stopt er snel weer mee. En het wordt nog erger. Juist doordat het al een keer mislukt is durven we niet nog een doel te stellen. Stel je voor dat je weer ‘faalt’?

Zo ontstaat er een negatief sneeuwbaleffect. En dat willen we liever niet. Daarom raad ik mensen aan om minder naar het resultaat te kijken, en meer naar het proces. In mijn artikel ‘Procesdoelen, resultaatdoelen en het gevoel hebben dat je vooruitgang boekt’ vertel ik hoe je dit precies doet.

Bereik je een doel niet? Kijk dan wat je ervan hebt geleerd door het proces. Misschien wilde je voor een bepaalde datum een marathon lopen. Je loopt de marathon maar geeft na 30 kilometer op. Wat heb je er dan van geleerd?

Je hebt in ieder geval geleerd om veel vaker te trainen. Je weet nu ook wat er komt kijken bij een marathon. Je hebt geleerd om meer te denken aan sporten en bewegen. De grootste kracht van doelen stellen is dat jij elke dag iets leert om dichter bij dit doel te komen. Dat ook zonder dat je dit doel daadwerkelijk bereikt.

Hoe blijf je positief als je doelen niet bereikt?

Mijn antwoord op deze vraag? Benadruk het proces! Wat heb je geleerd in het proces richting jouw doel? Schrijf die dingen voor jezelf op. Dan ga je zien dat je al veel verder bent dan je zou denken!

Een andere mooie vraag die jij jezelf kunt stellen is de volgende: wat kun jij nog doen om je doel alsnog te bereiken? Wat is je plan om dit te doen? Door deze oplossingsgerichte vragen te stellen blijf je in mogelijkheden denken in plaats van beperkingen.

Ben je vastberaden om nog een marathon te lopen? En wat zou je dan nodig hebben om die wel uit te lopen? Wat zou je anders moeten doen? Geef niet op, maar probeer het liever nog een keer. Leg een extreem sterke basis met deze 3 krachtige mindset oefeningen.

.

Hou het simpel: stel kleinere doelen

Kijk eens eerlijk naar het doel dat jij jezelf had opgelegd. Had je beter je best kunnen doen? Of was het doel onrealistisch hoog gesteld? Dit laatste komt vaker voor dan we denken. We onderschatten snel alle stappen die we nodig hebben om een doel te bereiken.

Maak je doel kleiner. Hoe kleiner jij jouw doel maakt des te groter de kans dat je deze bereikt. Logisch natuurlijk! Dus waarom zou je hier geen gebruik van maken?

Na het bereiken van een klein doel krijg je meer zelfvertrouwen. Zo wordt het kleine doel vanzelf groter en groter. Het groeit als het ware hand in hand met jouw zelfvertrouwen. Hoe gaaf is dat?

De kunst van positief blijven bij tegenslagen

Positief blijven bij tegenslagen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel