Hoe doe je een dopamine detox? Reset jezelf in 3 stappen!

Hoe doe je een dopamine detox? Steeds meer mensen worden mentaal en/of emotioneel overbelast. Om je systeem weer in balans te krijgen kan het helpen om een dopamine detox te doen. Reset jezelf in 3 stappen! 

Wat is een dopamine detox en hoe werkt het?

Een dopamine detox is niets anders dan een periode van zelfopgelegde regels die jij volgt om de hoeveelheid dopamine te verminderen. Het doel kan verschillend zijn. Zo kun je het gebruiken om meer energie te krijgen, maar bijvoorbeeld ook om meer focus te krijgen (en sommige dingen gaan uiteraard hand in hand met elkaar).

Bij een dopamine detox denken veel mensen direct aan een tijdje leven zonder internet. En ja, dat kan, maar er zijn meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende voorbeelden:

  • 7 dagen leven zonder internet.
  • 30 dagen achter elkaar geen koffie (of alcohol) drinken.
  • 7 dagen niet roken.
  • 30 dagen geen suikers tot je nemen in de vorm van snoep en koek.

En zo kun je de lijst zelf vast wel aanvullen met andere voorbeelden. De voorbeelden zijn vrij extreme voorbeelden. Zo kun je bijvoorbeeld ook een onderdeel van die voorbeelden pakken. Zeven dagen leven zonder internet wordt dan bijvoorbeeld van 9 tot 5 leven zonder internet. Je houdt dan dus wel de vrijheid om in de avond op het internet te gaan.

Op die manier kun je in kleinere stappen je gedrag veranderen. Wil jij exact weten hoe je een dopamine detox kunt doen? Check de video hieronder! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe doe je een dopamine detox in 3 stappen

In dit artikel zal ik het voorbeeld gebruiken van hoe je een dopamine detox kunt doen om je telefoon minder te gebruiken. Een soort telefoon detox dus. Elk van de 3 stappen/vragen kun je echter gebruiken voor iedere willekeurige andere detox die je wilt doen.

Stap 1: Wat wil je bereiken?

Een detox zonder doel is niets meer dan een wens. Wat is jouw detox doel? Waarom wil je het doen? En wat wil je bereiken? Vind je van jezelf dat je nu teveel op je telefoon kijkt? Is het tijdverspilling voor je? Krijg je er minder energie van? Zou je graag iets anders met je tijd willen doen in plaats van de telefoon vaak checken?

Reset jezelf tijdens een detox met deze 3 slimme strategieën. Hoe beter en duidelijker jouw doel is des te makkelijker het wordt om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Maak het vervolgens nog concreter voor jezelf met de volgende vraag!

.

Stap 2: Wat zijn de detox regels?

Een belangrijke stap die naar mijn mening zwaar wordt ondergewaardeerd of overgeslagen, is het maken van detox regels. Heel kort gezegd: wat mag je wel/niet doen? En waar moet jij je van jezelf wel/niet aan houden?

Voor de telefoon: wanneer mag je er wel/niet op kijken van jezelf? Hoelang? Heb je een maximale tijd per dag in gedachten of meer een bepaalde periode? Wat zijn de uitzonderingen die je van jezelf mag maken? Schrijf ALLE detox regels op en hou je er tijdens jouw detox periode aan. Succes!

Stap 3: Wat moet je ter voorbereiding doen?

Vergeet jezelf ook niet voor te bereiden op je detox. Als jij bijvoorbeeld een week lang niet op je mobiel wilt kijken, dan kan het handig zijn om je plannen door te geven aan bijvoorbeeld familie en vrienden.

Heb je andere (noodzakelijke) dingen die je normaal op je telefoon doet? Kijk dan of je dit voor je detox kunt afronden of tref voorbereidingen om het op een andere manier te kunnen doen. Een goede voorbereiding is het halve werk. En het zal ervoor zorgen dat je ook geen excuses meer hebt om je detox niet te voltooien.

Het leven na je dopamine detox

Zo’n dopamine detox kan een leuke start zijn, maar als je daarna weer terugvalt in oud gedrag heb je er op de lange termijn verschrikkelijk weinig aan. Dus hoe doe je een dopamine detox die ook op de lange termijn effect heeft?

Simpel! Blijf de regels toepassen. Niet alleen voor een dag, week of maand, maar voor de rest van je leven. En heb je er toch moeite mee om dit goed te doen? Maak de stapjes dan wat kleiner voor jezelf.

Een dopamine detox goed uitvoeren én blijveen toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel