Hoe ga je om met sociale druk? 5 Tips om dicht bij jezelf te blijven!

Hoe ga je om met sociale druk? Social media. Familievrienden. Goede vrienden. Collega’s. Soms lijkt het wel alsof iedereen iets van je wilt. En laten we eerlijk zijn: tegenwoordig is er meer externe druk dan ooit door de enorme invloed van het internet. Maar hoe ga je om met sociale druk? In dit artikel alles over omgaan met sociale druk!

Omgaan met sociale druk is een flinke uitdaging geworden

Steeds meer mensen ondervinden last van een grote externe druk. Jongeren lijken hier zelfs nog meer last van te hebben door de grote invloed van het internet en specifieker de rol van social media. En dat is erg jammer.

Anderen kunnen van alles van jou verwachten, maar wat als jij liever iets anders zou willen doen? Kortom: doe jij alles wat je nu doet omdat je dat écht wilt of omdat anderen dat van jou verwachten?

In de video hieronder 5 tips om juist dicht bij jezelf te blijven in een wereld met zoveel verwachtingen. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

5 Tips voor het beter omgaan met sociale druk

Nu je weet dat sociale druk een grote invloed op je heeft – of je dat nu wel of niet wilt – is het belangrijk om verder te kijken. Druk van anderen is er altijd, maar wat kun jij doen om zo goed mogelijk met die druk om te gaan?

Tip 1: Werk aan jezelf en creëer meer zelfrespect

De allerbelangrijkste tip heeft met jezelf te maken. Door meer zelfrespect te ontwikkelen word je minder gevoelig voor externe invloeden. En dat helpt je om jouw eigen weg te gaan.

Hoe ontwikkel je meer zelfrespect? Door allereerst aan jezelf te werken. Weten wie jij bent, wat je wilt én wie je wilt zijn geven je een enorme voorsprong om los te komen van sociale druk. Deze 2 geheimen helpen je direct om meer jezelf te worden.

Tip 2: Bekijk alles vanaf een afstand

In welke mate ervaar jij nu een sociale druk in de maatschappij? Welke rol speelt het op jouw leven? Probeer dit zo objectief mogelijk te bekijken. Daarnaast wil je weten wat jij kunt doen om het gat tussen wat jij wilt en wat anderen van jou willen zo goed mogelijk op te lossen.

Tip 3: Weet welke vorm van sociale druk jouw grootste uitdaging is

Er zijn een ontelbaar aantal vormen van externe druk die je kunt ervaren. Hieronder voorbeelden van verschillende soorten sociale druk:

  • Te druk sociaal leven (sociale druk ervaren omdat je zoveel verschillende sociale relaties hebt)
  • Sociale druk door alcohol. Vrienden van je dwingen je om te drinken of jij ervaart het op die manier.
  • Angst door sociale druk. Het kan zijn dat je bang bent geworden voor een bepaald persoon (of een groep).
  • Sociale druk en stress. Anderen dringen hun mening dusdanig op dat jij er veel stress van ondervindt. Dit kan over vrijwel elk onderwerp gaan. Van anderen die bepalen wat voor werk jij zou moeten doen tot hoeveel jij beschikbaar moet zijn voor iemand anders.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van sociale druk. Het is belangrijk om verschillende vormen van sociale druk te herkennen en te weten in hoeverre jij hier last van hebt.

Tip 4: Stel prioriteiten én hou je daaraan

Wanneer je weet wat belangrijk voor je is en waar je tegenaan loopt (zie voorgaande tips), dan kun je makkelijker prioriteiten stellen. Prioriteiten stellen is één ding, maar die ook volhouden is een tweede! Ontwikkel meer zelfdiscipline om het volhouden makkelijker te maken (en dat kan al in slechts 1 minuut).

.

Wat ga jij bijvoorbeeld doen wanneer je eigenlijk naar de gym wilde, maar een vriend van je vraagt je om ergens mee te helpen? Kies je voor de gym of voor je vriend? En hoe vaak kies jij voor het één of het ander? Het is belangrijk om duidelijk te hebben wanneer je prioriteit geeft aan jezelf en wanneer aan je omgeving (waar externe druk een onderdeel van is).

Tip 5: Sta achter jouw keuzes en wees bereid om daardoor andere dingen op te offeren

Een keuze maken betekent automatisch dat je ergens wel én ergens geen tijd voor kunt maken. Je kunt je tijd maar één keer inzetten. Wees je er van bewust dat als je iets wilt, jij iets anders niet op exact hetzelfde moment kunt doen.

Bovendien wil jij je hier niet alleen bewust van zijn, maar wil je dit ook zo snel mogelijk accepteren. Zo kun je er bewust voor kiezen om in het buitenland te gaan wonen (iets wat je wilt) met als opoffering dat jij je familie en vrienden veel minder zal zien (iets wat je misschien niet wilt).

Hoe ga je om met sociale druk op de lange termijn?

Voor de lange termijn is het essentieel om vast te houden aan je eigen principes en hoe jij in het leven wilt staan. Des te duidelijker jij dit voor jezelf hebt des te makkelijker het zal worden om beter met de druk van anderen om te gaan.

Omgaan met sociale druk mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel