Hoe gewoontes veranderen jouw leven kan veranderen (+ beste strategie)

Hoe gewoontes veranderen? Het is voor veel mensen een flinke uitdaging. Het gevolg is vaak een terugval in oud gedrag en dat is nu precies wat je niet wilt. In dit artikel deel ik een strategie met je voor het structureel veranderen van je gewoontes!

Hoe gewoontes veranderen en nieuw gedrag aanleren?

Goede vraag! Allereerst is het belangrijk om te weten wat de reden is dat gewoontes veranderen een uitdaging voor je is. Val je steeds terug in oud gedrag? En waardoor komt dit dan?

Het grootste probleem is vaak dat we te weinig kennis hebben over gedragsverandering en dat het daardoor zwaar onderschat wordt. In het bijzonder als je dit op de lange termijn wilt veranderen. Nieuw gedrag aanleren kan niet met één grote stap, maar gaat vaak stap voor stap.

Wil jij je gewoontes veranderen? Check dan ook even onderstaande video! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe gewoontes veranderen in 3 stappen

In kleine stapjes je gewoontes veranderen is wat mij betreft ‘’the way to go’’. Je moet je voorstellen dat je bepaalt gedrag onbewust jouw hele leven al op een bepaalde manier doet. Dit is niet iets wat je in één dag, week of maand helemaal kunt omgooien. Daar gaat meer tijd overeen. Hieronder drie realistische stappen voor het veranderen van je gewoontes.

Stap 1: Pas de 1 minuutstrategie toe

De 1 minuutstrategie is een strategie waarin je elke dag minimaal 1 minuut werkt aan één van je gewoontes. Deze 1 minuut is overigens meer een symbolisch iets. Het kan namelijk ook om een actie gaan waar je elke dag 1 uur voor pakt. De rode draad is dat het om een kleine actie gaat die je dagelijks blijft uitvoeren om tot je verandering te komen.

Een voorbeeld: je wilt gezonder leven en weet van jezelf dat je dagelijks te weinig water drinkt. Als 1 minuutactie kun je bepalen om vanaf vandaag elke dag één glas water meer te drinken dan je nu doet. Dit is een kleine actie die je op de lange termijn gezonder zal maken.

Die 1 minuutactie heeft nog een ander groot en zeer positief neveneffect: je ontwikkelt meer discipline. Check hier de volledige post over het vergroten van je zelfdiscipline in slechts  1 minuut.

.

Stap 2: Bouw je pilaren tot een sterke tempel

Elke gewoonte én 1 minuutactie kun je zien als een pilaar om jouw tempel te bouwen. De tempel is in dit voorbeeld jouw leven. Stel je voor dat jij in staat bent om van het meer water drinken een gewoonte kunt maken. In dat geval versterk jij dus één van je pilaren en word je tempel sterker.

Vervolgens kun je hetzelfde principe toepassen op je andere pilaren. Zo kun je er voor kiezen om minder alcohol te gaan drinken, te stoppen met roken, minder suiker tot je te nemen, meer groentes, meer sporten enzovoort. De lijst om jezelf te verbeteren en gezonder te maken is eindeloos.

En uiteraard is dit principe toe te passen op andere onderdelen van je leven zoals je werk, sociale relaties en jouw persoonlijke groei. Ik noem dit principe ook wel ‘’de kracht van stapelen’’. Alle kleine stapjes leiden uiteindelijk tot een groter (beter) geheel.

Stap 3: Speel het spel voor de lange termijn

Vergeet de korte termijn successen waarvan je eigenlijk al weet dat je gaat terugvallen in oud gedrag. Het is beter om van nul naar één keer per week sporten te gaan én dit structureel vol te houden in plaats van nul naar vijf per week sporten te gaan en binnen een paar maanden weer op te geven.

Wil jij écht je gewoontes veranderen? Focus je dan liever op de lange termijn (en de daarbij behorende kleine stapjes). Check ook dit 4 stappenplan om je gewoontes voorgoed te doorbreken.

.

Hoe gewoontes veranderen en dit blijvend maken

Wil je niet meer terugvallen in oud gedrag en slechte gewoontes? Pak het dan wat kleiner aan. En zonder dat je het doorhebt pak je het juist op die manier groots aan.

Gewoontes veranderen vergt veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel