Hoe groot moet een financiële buffer zijn? Gebruik deze magische vuistregel!
Hoe groot moet een financiële buffer zijn? Een goede vraag! Er is geen eenduidig antwoord op te geven, maar in dit artikel ontdek je wel het antwoord!
De grootte van je financiële buffer is afhankelijk van jou
Dit is waarom we hier geen eenduidig antwoord op kunnen geven. Hoe groot jij je financiële buffer wilt hebben hangt helemaal van jou af. Sommige mensen vinden het fijn om een grote buffer te hebben en anderen nemen met een kleine buffer genoeg.
Toch is het wel handig om een vuistregel te hebben. Het kan best een valkuil zijn om anders met een (te) kleine hoeveelheid spaargeld rond te lopen. En een (te) grote buffer gaat wellicht ten koste van bijvoorbeeld meer geld verdienen (geld wat je had kunnen missen en investeren).
Wil jij weten hoe groot jouw financiële buffer moet zijn? Check de video voor extra tips. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.
.
2 Regels om de ideale balans te vinden tussen een gezonde financiële buffer en investeren
Net als met alles in het leven draait het om de juiste balans vinden. En alleen jij kunt bepalen hoe die balans er voor jou optimaal uit ziet!
Regel 1: Bepaal de grootte van je financiële buffer
Een veelgenoemde vuistregel voor een gezonde financiële buffer is drie maandsalarissen. Verdien je 3.000 euro per maand? Dan wil je dus een buffer van 9.000 euro opbouwen. Maar zoals gezegd: doe waar jij je goed bij voelt.
Voor de één kan één maandsalaris al voldoende zijn en een ander heeft liever zes maanden of één jaar aan buffer. Wanneer we spreken over dit financiële noodfonds, dan gaat het om geld dat je kunt missen voor je salaris. Het betekent dus dat je drie maanden zonder werk kunt zitten zonder dat er iets financieel een probleem ontstaat.
Naast dit geld kan het verstandig om dus nog een kleiner spaarpotje te hebben voor alle noodzakelijke grotere uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van de auto, een nieuwe wasmachine enzovoort.
Hoe groot wil jij je financiële buffer hebben? Bepaal het bedrag en maak een plan om die buffer te creëren. Zo spaar je in kleine stapjes richting financiële vrijheid.
.
Regel 2: Investeer in alle rust
Een valkuil van veel mensen met spaargeld is dat zij het veilig wegzetten op een bank als spaargeld. Dit is vaak niet de beste manier om je geld te laten renderen. Heb jij je financiële potje bij elkaar gespaard? Dan wordt het tijd om je geld (in alle rust) aan het werk te zetten!
Door je financiële buffer kun je met het ‘’overige spaargeld’’ iets meer risico nemen. Of beter gezegd: geld dat je kunt missen over een langere tijdsperiode kun je gebruiken om hogere rendementen te ontvangen.
Hierbij kun je denken aan investeren in een eigen bedrijf/project, vastgoed en/of aandelen. Of natuurlijk een mix van verschillende investeringen. Over het algemeen behaal je hier betere rendementen op dan het oude en gewone sparen. Zeker als je je er een beetje in verdiept. Ontdek hier de 5 belangrijkste stappen op weg naar financiële onafhankelijkheid en vrijheid.
Bepaal jouw vuistregel en plan
Hoe groot wil jij je financiële buffer hebben? En wat is je investeringsplan voor als je je noodfonds hebt behaald? Bepaal je eigen vuistregels en ga ermee aan de slag!
Een financiële buffer bouwen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?
Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.
Reacties