Hoe haal je het beste uit jezelf? Het is een vraag die we ons zo nu en dan stellen. Zeker op momenten dat we twijfelen of onzeker zijn. Met de volgende 3 strategieën zet een grote stap in de goede richting!
‘The moment you accept responsibility for EVERYTHING in your life is the moment you can change ANYTHING in your life’ – Hal Elrod
De baas worden over jezelf
Het leven is niet alleen dat wat je overkomt. Onze resultaten komen voort uit ons gedrag. En gedrag kun je veranderen. Onze handelingen worden bepaalt door onze gewoontes. Eerst maken wij onze gewoontes, en daarna maken onze gewoontes ons.
Door te weten wat je écht wilt in de toekomst vergroot je de kans om het beste uit jezelf te halen. Doe je dit niet, dan lijkt het alsof alles je overkomt. Alsof je nul invloed hebt op wat er allemaal om je heen gebeurd. Leef niet reactief maar proactief.
Het leven is voor een groot deel datgene wat jij ervan maakt, en niet wat je overkomt. Hoe haal je het beste uit jezelf? Om te beginnen bij het begin.
Je bent je gewoontes
De kwaliteit van ons leven wordt bepaalt door de kwaliteit van onze gewoontes. Als je bedenkt dat onze gewoontes ons leven vormgeven, dan is het aanleren van één vaardigheid dus het allerbelangrijkste: het ontwikkelen van goede gewoontes. We moeten onze gewoontes herkennen, behouden en implementeren om het resultaat te bereiken dat je wilt bereiken.
Gewoontes zijn gedragingen die regelmatig herhaald worden en vaak onbewust plaatsvinden. Of je het nu doorhebt of niet, je leven wordt nu en in de toekomst door je gewoontes gecreëerd. Als je je gewoontes niet onder controle hebt, zullen deze jou onder controle hebben.
Gewoontes de baas worden
Helaas hebben we op school nooit geleerd hoe je goede gewoontes met succes kunt ontwikkelen en in stand houden. Er is geen vak op school dat ‘gewoontes de baas worden’ heet. Zo’n vak zou waarschijnlijk belangrijker zijn voor je succes en je kwaliteit van leven dan alle andere vakken samen.
Omdat de meeste mensen nooit hebben geleerd om hun eigen gewoontes de baas te worden, mislukt een heel groot deel van onze persoonlijke veranderingen. Denk maar aan de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Vervolgens raken we gefrustreerd en geïrriteerd. We worden onzeker omdat we onszelf ‘niet eens’ kunnen veranderen. De moedeloosheid slaat toe.
De vraag is: ‘Hoe kunnen we onze gewoontes de baas worden?’
Het beste uit jezelf halen: 3 strategieën
Één van de grootste oorzaken die mensen tegenhoudt bij het aanleren van positieve gewoontes en doorbreken van negatieve gewoontes is dat ze de juiste strategie missen. We weten niet wat ons te wachten staat en zijn niet voorbereid op de uitdagingen die deel uitmaken van het proces.
Bij de eerste de beste tegenslag geven we het op. De juiste strategie bestaat uit een 30-daags programma. Maar dat niet alleen, want er zijn veel 30-daagse programma’s die niet het gewenste resultaat opleveren. Deze dertig dagen splitsen we op in drie fases waarmee we onszelf voorbereiden op de tegenslagen die gaan komen:
Fase 1: angst (dag 1-10)
De eerste tien dagen dat je een nieuwe gewoonte aanleert of een oude gewoontes afleert voelt beangstigend. Misschien zijn de eerste paar dagen nog makkelijk en krijg je zelfs een adrenaline stoot (‘ik kan het!’), maar zo gauw het nieuwe eraf is, komt de werkelijkheid om de hoek kijken.
De angst komt terug. Het is pijnlijk om te veranderen. Opeens voelt het minder leuk. Je stribbelt tegen en wilt niets liever dan terugvallen in het oude gedrag. Zowel je gedachten als je lichaam werken zich tegen je en vertellen je het volgende:
- Dit voelt niet fijn
- Ik voel me niet lekker
- De verandering is te moeilijk
- Ik ben nu eenmaal zoals ik ben en dat kan ik niet veranderen
Stel je voor dat je nieuwe gewoonte is om vroeg op te staan. Tijdens de eerste tien dagen voelt dit als een enorme opgave. We realiseren ons niet of te weinig dat deze angst maar tijdelijk is. In plaats daarvan denken we dat de nieuwe gewoontes altijd zo blijven voelen. Daarom geven we het op.
En dat is precies de reden waarom 95% van de mensen terugvallen in oud gedrag. We zetten niet door omdat we te weinig kennis hebben over ons gedrag. En daar kun jij je voordeel nu mee doen. Bereid je mentaal voor op fase 1 voordat je aanbelandt bij fase 2……
Fase 2: ongemakkelijk (dag 11-20)
Als je de eerste tien dagen bent doorgekomen, dan heb je de zwaarste periode achter de rug. Je raakt beetje bij beetje gewend aan je nieuwe goede gewoonte. In de eerste fase kweken we zelfvertrouwen en trainen wilskracht voor de tweede fase.
Vervolgens is het in fase 2 oppassen geblazen om ons nieuwe gedrag niet als automatisch gedrag te beschouwen. Het is nog steeds makkelijker om door te slapen in plaats van vroeg op te staan. Bereid je in de eerste fase voor op de ongemakkelijke periode die je in de tweede fase tegenkomt.
Fase 3: onoverwinnelijk (dag 21-30)
Als we aan de laatste loodjes beginnen, maken we vaak een denkfout. Veel mensen denken dat we 21 dagen nodig zijn om te veranderen, omdat dit een populair advies van veel deskundigen is, maar in werkelijkheid duurt dit langer. Overigens hebben die deskundigen wel gedeeltelijk gelijk.
Het kost ongeveer 21 dagen om een gewoonte aan te nemen. Maar de derde fase van tien dagen is essentieel om die gewoonte ook op de lange termijn vol te houden. In deze laatste fase ben je door de moeilijkste periode heen gekomen. We willen onze nieuwe gewoonte nu associëren met plezier.
De angst en het ongemak zijn verdwenen. In fase 3 vindt de verandering plaats en wordt de nieuwe gewoonte een deel van je identiteit. Je gaat van ‘iets uitproberen’ naar ‘wie je wilt zijn’. Van moedeloosheid naar zelfverzekerdheid. Van ‘ik ben geen ochtendmens’ naar ‘ik ben een ochtendmens!’
Definitief je gewoontes de baas worden
Natuurlijk moeten we ook na deze 30 dagen onze nieuwe gewoonte in de gaten blijven houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door één keer per week of maand je nieuwe gewoontes te checken. Hou je gewoontes en daarmee jezelf scherp.
Hoe haal je het beste uit jezelf? Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat het ons hieronder weten!
Meer zelfvertrouwen tips
- Zelfvertrouwen vergroten – 3 zelfvertrouwen tips!
- Verantwoordelijkheid Nemen Voor Jezelf | Keuzes Maken
Reacties