Hoe houd ik balans tussen korte en lange termijn doelen?
Hoe houd ik balans tussen korte en lange termijn doelen? Het is een beetje het kip en ei verhaal. We willen nu dingen doen waarvan we weten dat ze op de lange termijn niet perse helpen. Maar hoe maak je de korte termijn nu ondergeschikt aan de lange termijn?
Korte termijn vs lange termijn doelen
Misschien heb jij één of meer van de volgende situaties weleens meegemaakt.
- Je wilt gezonder leven (lange termijn), maar neemt toch iedere keer dat chocolaatje (korte termijn).
- Je wilt een eigen bedrijf starten (lange termijn), maar besteed je tijd toch aan social media (korte termijn).
- Je wilt meer tijd voor jezelf nemen (lange termijn), maar zegt toch overal ja op (korte termijn).
- Je wilt vroeger opstaan (lange termijn), maar blijft toch snoozen (korte termijn)
Vaak is hetgeen we op de lange termijn willen bereiken op de korte termijn het moeilijkste om mee te starten. Ik vergelijk dit vaak met een sprinter, marathonloper en de bergtop. De bergtop is in dit geval het lange termijn doel.
In de video leg ik uit hoe ik balans hou tussen korte en lange termijn doelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.
.
.
Ben jij dan de sprinter die het doel NU wil hebben? Of ga je stap voor stap op jouw doel af?
Persoonlijke doelen stellen op de korte termijn: de sprinter
Ik weet zeker dat de eerste vraag je meer aanspreekt. Logisch ook. We willen liever vandaag dan morgen ons doelen bereiken toch? Maar is dit ook de beste manier om op de lange termijn onze doelen te realiseren? Kortom: hoe houd ik balans tussen korte en lange termijn doelen? En hoe stel ik concrete doelen op?
De sprinter wil op de korte termijn elke dag knallen. Hij rent de berg op. Dit houdt hij een poosje vol om vervolgens halverwege de berg uitgeput te stoppen. Hij is moe geworden en komt niet meer in beweging.
Daarom loopt hij op een gegeven de berg weer af. De sprinter is teruggevallen in oud gedrag. En dit leidt tot demotivatie. Vanuit die demotivatie wordt het weer lastiger om in beweging te komen.
Toch raapt de sprinter de moed na verloop van tijd weer bij elkaar en probeert het nog eens. De vicieuze cirkel blijft zichzelf herhalen. Weer sprint hij de berg op, wordt moe en strompelt de berg weer af.
Lange termijn doelen voorbeelden: de marathonloper
De marathonloper pakt het anders aan. Hij wil op de lange termijn knallen en weet dat hij de berg niet in één keer op kan sprinten. Daarom zet hij elke dag een klein stapje.
.
Waar de sprinter in één keer 10 kilometer rent, kiest de marathonloper ervoor om elke dag 1 kilometer te doen. En daardoor is hij in staat om het vol te houden.
Op een gegeven moment passeert hij de sprinter. En nog veel belangrijker. De marathonloper heeft nog energie over. Het leuke is dat iedereen deze kleine mini stapjes kan ontwikkelen. Denk als een marathonloper. Niet als een sprinter.
Tenminste. Als je op de lange termijn succes wilt behalen 😉
Consistenter worden op lange termijn doelen
Succesvolle mensen zetten dagelijks CONSISTENT een stapje. Zij boeken vandaag geen grote successen. Wel over een paar jaar. Soms duurt het zelfs tientallen jaren. Lees hier hoe jij ook de discipline ontwikkelt om de korte termijn ondergeschikt te maken aan de lange termijn.
Zij genieten meer van het proces (werken aan de lange termijn doelen) dan van het einddoel (zo snel mogelijk de finish bereiken). En daardoor zijn zij in staat om hun doelen vol te houden én te bereiken.
Zij denken ook heel goed na over de vraag ‘’hou houd ik balans tussen de korte en lange termijn doelen?’’ Daar nemen succesvolle mensen niet alleen veel tijd voor. Zij doen er ook iets mee. Zowel korte als lange termijn doelen worden opgeschreven, dagelijks bekeken en er wordt actie op ondernomen.
Ik ben benieuwd. Hoe houd jij de balans tussen korte en lange termijn doelen? En ben jij meer een sprinter of een marathonloper? En hoe zou jij het vinden om meer en meer een marathonloper te worden? Wat voor impact zou dat op jouw leven maken?
Ontdek hier het E-book De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij in kleine stappen steeds meer balans creëert tussen korte en lange termijn doelen.
.
Reacties