Hoe is het om alleen te reizen? Dit zijn mijn 4 grootste levensinzichten!

Hoe is het om alleen te reizen? Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Sommigen begrijpen er niets van. Anderen hebben er veel respect voor. Weer anderen zien zichzelf nooit alleen reizen. Ondertussen ben ik zelf al heel wat jaren alleen aan het reizen en hier zijn mijn grootste inzichten!

Waarom alleen reizen?

Naast de vraag ‘’hoe is het om alleen te reizen?’’ is er nog een vraag die ik vaak krijg en die zeker de moeite waard is om eerst te bespreken: ‘’waarom alleen reizen?’’. Uitstekende vraag!

Alleen reizen is voor mij dé beste manier geweest om mezelf verder te ontwikkelen. Ik heb zoveel geleerd van het alleen reizen wat ik nooit had kunnen leren op school. Of door boeken te lezen, video’s te kijken of podcasts te luisteren. Alleen reizen is de ‘’real shit’’ waar jij jezelf niet kunt verstoppen!

Je doet niet alleen veel meer nieuwe ervaringen op, maar je leert jezelf ook veel beter kennen (een ervaring waar je de rest van jouw leven iets aan hebt). Wil jij weten hoe het is om alleen te reizen? Check de video! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Mijn 4 grootste levensinzichten van alleen reizen

Zelf ben ik al heel wat jaren alleen aan het reizen. De langste periode als digital nomad en ik heb dit ook een poosje als backpacker gedaan. Al die ervaringen bij elkaar hebben mij de volgende inzichten gegeven.

Inzicht 1: Alleen reizen is de beste manier om jezelf beter te leren kennen

Deze staat met stipt op nummer 1 en is wat mij betreft van onschatbare waarde. Het soloreizen heeft mij geleerd om volledig oké te zijn met mezelf zonder invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld van vrienden, familie of andere externe prikkels).

Ik weet veel beter wat ik wel en niet leuk vindt om te doen, waar ik veel energie van krijg en minstens zo belangrijk: hoe ik mijn energie het beste kan opladen (zeker als introvert niet geheel onbelangrijk!). Dit klinkt een beetje zweverig, maar eigenlijk ben ik veel meer van mezelf gaan houden mede door het soloreizen.

Check ook deze 2 geheimen om erachter te komen wat je wilt met jouw leven (ontdekt vanuit mijn reizen).

.

Inzicht 2: Alleen reizen leert je beter relativeren en zaken in perspectief te zien

Door in verschillende werelddelen en landen te reizen (en voor mij ook te leven als digital nomad) leer je zoveel meer over andere culturen dat je dingen veel beter in perspectief kunt plaatsen. Zeker als je afreist naar goedkopere landen.

Je maakt dan opeens van dichtbij mee hoeveel luxer wij zijn opgegroeid en dat de kwaliteit van veel zaken in Nederland van een heel hoge kwaliteit is. De ervaringen die ik tijdens het soloreizen heb opgedaan helpen mij nog steeds regelmatig.

Vooral wanneer ik zelf in een mindere periode zit, probeer ik dit veel sneller te accepteren door dingen in perspectief te plaatsen. Waar ik vroeger direct in de stress zou schieten onder bepaalde omstandigheden valt het me op dat ik nu een stuk rustiger ben.

Inzicht 3: Alleen reizen geeft je meer zelfvertrouwen

Ja, het begin is ontzettend spannend. Je gaat (ver) buiten je comfortzone en juist daarom zal je zelfvertrouwen ook snel groeien. Na een tijdje begin je te denken: hey, ik kan dit!

Dat gevoel zal aanvoelen alsof je de hele wereld aankunt. En dat gevoel is niet te evenaren door het met iemand anders te doen of in je vertrouwde omgeving te blijven. Alleen reizen geeft meer zelfvertrouwen. Niet alleen op het moment van reizen, maar ook als je (ooit) weer terug gaat. Lees hier de 3 onmisbare tips voor meer zelfvertrouwen.

.

Inzicht 4: Alleen reizen inspireert en opent nieuwe deuren voor je

Even een persoonlijk voorbeeld: ik begon voor het eerst na te denken over het starten van een eigen bedrijf toen ik mijn eerste soloreis maakte door Azië. Ik was 23, net afgestudeerd en maakte toen een backpackreis van vier maanden door Azië. Dit was ook mijn eerste keer buiten Europa én de eerste keer alleen reizen. Ik zat vol adrenaline kan ik je vertellen!

Tijdens die reis besefte ik me opeens hoe fijn het is om volledige vrijheid te hebben. Ik wilde dat gevoel van backpacken niet voor vier maanden hebben, maar de rest van mijn leven. En zo begon ik op de meest inspirerende plekken van Azië langzaamaan te dromen van een levenslange vrijheid. Mijn eigen bedrijf starten zou daar een onderdeel van maken en dat is nu één van de redenen waarom je dit blog kunt lezen!

Is alleen reizen iets voor mij?

Als je geen idee hebt of alleen reizen iets voor jou is, dan kun je maar één ding doen. Ga het testen! Je hoeft niet in één keer voor een jaar of zelfs een maand weg. Sterker nog. Je kunt gewoon starten met één dag alleen reizen naar een plek in Nederland. Of een weekend. Of één week.

Kijk of alleen reizen meer voordelen dan nadelen voor jou kan hebben. Alleen reizen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel