Hoe je in 1 minuut 365 uur meer vrije tijd krijgt

Ik weet het. Je gelooft niet dat deze titel waar kan zijn, maar toch ben je nieuwsgierig geworden. Ergens diep van binnen wil je niets liever dan meer focus, vrije tijd en balans in je leven. Wie niet? In dit artikel ga ik je uitleggen hoe ik in 1 minuut 365 uur meer vrije tijd kreeg!

Wat is de 1 minuut mindset?

Mensen die regelmatig artikelen van me lezen, of lid zijn van de 1 Minuut Community, kennen de 1 minuut mindset.

De 1 minuut mindset is een mindset waarin je minimaal 1 minuut per dag iets aan jezelf verbeterd. Met als doel om:

  • Uitstelgedrag te overwinnen.
  • Elke dag een (klein) succesmoment te boeken.
  • Meer discipline te ontwikkelen.
  • Jezelf in beweging te krijgen (zelfmotivatie).
  • Goede gewoontes langdurig in je dagelijks leven te ontwikkelen.
  • Meer zelfvertrouwen te creëren.

Het principe is vrij simpel, en juist daarom zo moeilijk. We kunnen ons niet voorstellen wat 1 minuut met ons leven kan doen. Het lijkt zo simpel dat we er niet bij stilstaan.

Daarom deel ik in dit artikel een persoonlijk verhaal met je over de kracht van kleine stappen, en hoe jij dit in je eigen voordeel kunt gebruiken.

Het geheim van stapelen

Het is 7 uur wanneer ik opsta. Ik voel me moe. Futloos. Ik weet dat ik vandaag wéér te weinig tijd zal hebben om te doen wat ik wil doen. Zo gaat het elke dag. Ik spring mijn bed uit, haast me naar mijn werk toe, kom buiten adem aan en begin met werken.

De ene taak wissel ik nog sneller in voor de andere. Ik wordt tijdens mijn werk zoveel afgeleid door social media berichten, mailtjes en andere mensen die me willen spreken, dat ik nauwelijks toekom aan eigen werk.

Aan het einde van de dag arriveer ik in huis. Ik vraag me af: wat heb ik vandaag eigenlijk gedaan?

Mijn conclusie: weinig. Eigenlijk niets. Althans, dat is mijn gevoel. Het gevoel van nietsdoen blijft overheersen. Dag in dag uit. Ik wil dat het anders gaat.

Pas jaren later begrijp ik hoe ik meer vrije tijd kan creëren (en tijdgebrek kan voorkomen).

365 uur extra vrije tijd

Realitycheck: hoeveel uren per dag slaap je nu? Is het waar dat je die slaapuren nodig hebt? Wat ik je nu ga vertellen kan voor iedereen die 7 of meer uur slaapt werken. Afhankelijk van hoeveel slaap je kunt verdragen.

Maar let op: dit is slechts één voorbeeld over de kracht van kleine stappen. Aan het einde van het artikel deel ik meerdere voorbeelden met je!

En voordat ik de techniek uitleg: je kunt natuurlijk niet onbeperkt minder gaan slapen. Afhankelijk van de persoon is zes tot acht uur slaap per dag voldoende.

Het is dus mogelijk dat je minder gaat slapen, óf dat je eerder naar bed toe gaat (handig als je het laatste uur van de dag toch niets nuttigs meer doet zoals ik deed).

De Magie van 1 Minuut

De techniek die ik je uitleg kun je op ieder onderdeel van je leven toepassen. Het zal je leven makkelijker, simpeler en eenvoudiger maken. Het gaat om de denkwijze van de 1 minuut mindset. Stel je voor dat je 1 uur per dag minder zou kunnen slapen dan je nu doet.

Dat betekent dat je 1 x 365 = 365 uur extra tijd per jaar krijgt. Dat betekent dat je meer dan 9 fulltime werkweken (40 uur x 9 weken = 360 uur) ‘wint’ ten opzichte van andere mensen. En over 10 jaar is dat meer dan 2 jaar aan fulltime werkweken!

Dit heet de kracht van stapelen. Je kijkt naar welk verschil je vandaag kunt maken, en wat er over een jaar gebeurt als je dit elke dag blijft doen.

Wat levert het op?

Natuurlijk levert het meer vrije tijd op. Maar persoonlijk vind ik iets anders veel belangrijker: focus. Je krijgt er veel meer focus voor terug.

Een voorbeeld. Sinds een paar jaar sta ik elke dag om 6 uur op (inmiddels half 6). Voordat ik begon met mijn ochtendritueel stond ik om 7 uur op. Dit betekende dat ik dus 1 uur tijdwinst boekte.

En ja, natuurlijk ging ik hierdoor mijn avond ook anders indelen. Ik ging een uur eerder naar bed dan normaal! Waarom? Omdat ik normaal tussen 23:00 en 0:00 niets nuttigs deed.

Het enige wat ik deed was een beetje rond zappen, en als het even kon pakte ik er nog een zak chips bij. Niet echt wat ik wilde.

Kom in 3 stappen van je uitstelgedrag af met De Magie van 1 Minuut.

Bekijk onderstaande video om een ander voorbeeld te zien van hoe je in 1 minuut 365 uur extra vrije tijd kunt creëren. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

1 minuut mindset ervaring

Om mezelf te ‘dwingen’ (moeten we onszelf niet allemaal dwingen om soms dingen te doen die we eigenlijk willen doen maar niet doen? Ja, denk daar maar over na ;)) een uur eerder op te staan, besloot ik de volgende challenge met mezelf aan te gaan:

‘De komende 30 dagen sta ik iedere ochtend, inclusief de weekenden, om 6 uur op door tussen 5:59 en 6:00 in 1 minuut op te staan.’

Dat was pittig. Vooral in het begin. Net als bij iedere verandering kost het veel energie om je ochtendritueel om te buigen en daar een nieuwe positieve gewoonte van te maken.

Ik hield mijn gedrag iedere dag bij in mijn 1 minuut disciplineschema. Daardoor kreeg ik meer inzicht in mijn gedrag. Maar ik wist dat dit mijn enige doel was voor de komende 30 dagen. Ik bedoel: ik MOEST dit van mezelf veranderen.

Je resultaten komen voort uit je gedrag en gewoontes. En je gewoontes kun je alleen veranderen door met discipline aan je taak te werken. Dus in feite was deze 1 minuut bepalend voor mijn resultaten, en daarmee ook bepalend voor mijn leefstijl.

Meer focus, vrije tijd en discipline

Mijn resultaten na de challenge? Ik kan niet meer stoppen met opstaan om 6 uur! Natuurlijk. Als ik een feestje heb, sta ik iets later op (maximaal 6 uren slapen). Maar verder niet. Dus ook in de weekenden sta ik zo vroeg op. Waarom niet?

Ik heb nog veel leuke dingen te doen en daar wil ik graag tijd insteken. En stiekem vind ik het ook gaaf dat ik ten opzichte van mensen die 8 uur slapen 365 uur, of 9 fulltime werkweken, extra vrije tijd per jaar heb. En op mensen die 9 uur slapen zelfs meer dan 18 fulltime werkweken per jaar!

Nog belangrijker: ik heb nu meer focus, vrije tijd en discipline om mijn leven in te richten zoals ik dat wil!

Maak het niet groter dan het is

Mijn motto achter dit verhaal: maak het niet groter dan het is. Een paar andere voorbeelden:

  • Wil je meer vrije tijd? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld meer dan 3 uur op hun mobiel kijken. Wat zou er gebeuren als je elke dag 15 minuten, een halfuur of 1 uur minder op je mobiel kijkt? Kijk je 1 uur minder op je mobiel per dag dan levert dit je 1 x 365 = 365 uur extra vrije tijd op per jaar!
  • Wil je een eigen bedrijf oprichten? Denk dan niet aan ALLES wat je moet doen. De kans is groot dat je nooit begint. Denk liever: wat is de eerste stap die ik NU kan zetten? Bijvoorbeeld je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, elke dag 1 pagina schrijven voor je business model of elke dag minimaal 1 klant opbellen.
  • Wil je afvallen? Ga dan niet ALLES radicaal veranderen. De kans is groot dat je weer terugvalt in oud gedrag. Denk liever: welke gewoonte kan ik NU veranderen om op de lange termijn een gezond lichaam te ontwikkelen? Begin met die eerste stap. Dat kan van alles zijn: elke dag 1 glas water extra drinken, 5 minuten mediteren of 2 yoga oefeningen doen.
  • Wil je geld besparen? Rokers die een pakje per dag roken (ongeveer 7 euro), kunnen veel geld besparen: 7 x 365 = 2.555 euro! Dit geldt voor alles waar je op kunt besparen. Sommige mensen drinken elke dag ergens een kop koffie voor 3 euro, en dat is op jaarbasis 3 x 365 = 1.095 euro!

Oké, genoeg voorbeelden voor vandaag. Welke kleine stap ga jij zetten om een grote verandering in gang te zetten? Plaats je reactie hieronder en inspireer anderen met je 1 minuut stap! 🙂

Vond je dit een interessant artikel en wil je het geheim van stapelen ontdekken? Wil je van uitsteller naar aanpakker? Leren hoe je meer focus, balans en discipline kunt ontwikkelen? En dat allemaal in 7 dagen? Start direct met onze gratis online  ‘1 Minuut Challenge’.

Boekentips artikel