Hoe kan ik me beter concentreren? Het is een vraag die we steeds vaker stellen. En dat is ook niet gek. Tegenwoordig is er meer informatie dan ooit beschikbaar en het wordt steeds meer en meer.  We leven in een overvolle wereld. En dat komt je concentratie niet altijd ten goede.

Succes is de mate waarin je je leven leidt in overeenstemming met je waarden – Tony Crabbe

Concentratieproblemen

Hoe snel word je afgeleid? Welke omstandigheden creëer je voor afleidingen? Concentratieverlies ligt bij jezelf. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je er ook iets aan kunt doen.

Als je concentratieproblemen ervaart, geeft je lichaam indirect aan dat je te veel hooi op je vork neemt. Je maakt je zorgen. Misschien ben je aan het leren voor een belangrijk tentamen, zit je met een verhuizing in het achterhoofd, ervaar je geldzorgen of een te hoge werkdruk.

Deze spanningen beïnvloeden je concentratie. Je raakt eerder geïrriteerd, haalt weinig voldoening uit de dag en voelt je moe en futloos. Je kunt je aandacht niet goed richten op je taak.

De aap paradox

We herkennen het allemaal. Het stemmetje in ons hoofd. Soms is dit stemmetje ons goed gezind en soms niet. Dat stemmetje is bepalend voor je concentratievermogen.

Stel je voor dat je dit stemmetje gaat zien als een aap. Een aap denkt emotioneel, ziet overal rampen, voorziet worstcasescenario’ s en voelt zich continu bedreigd. En omdat een aap tien keer zo sterk is als een mens, kan deze je hersenen moeiteloos uitschakelen.

Wanneer we ons concentratievermogen verliezen, komt dat voor een deel door de angstige gevoelens van de aap. We zijn bezorgd en piekeren over een probleem. Zelfs als je weet dat je je moet concentreren lukt dat niet. De aap heeft te veel kracht. Met als gevolg dat de aap in je hoofd blijft rondslingeren.

Herken de aap

Als we de juiste keuzes willen maken én ons beter willen concentreren, moeten we de app weten te kalmeren. De aap zal nooit veranderen: zijn driften en instincten zijn wat ze zijn.

Volgens Tony Crabbe, de auteur van het boek Nooit meer te druk, kunnen dit het beste doen met de herwaarderingsstrategie. Het gaat hierbij om een herwaardering of evaluatie van een gebeurtenis, gedachte of ervaring. Dat kunnen we alleen doen door onze prioriteiten onder de loep te nemen.

Tem de aap

We laten ons leiden door de aap omdat het brein voor de makkelijkste weg kiest. Eenvoudig gezegd: als er keuze is tussen makkelijke en moeilijke taken, kiest het brein voor de makkelijke weg. De grootste uitdaging voor concentratieproblemen is het vermijden van afleidingen en verleidingen.

Vermijd de afleiding en verleiding

Onderzoek toont aan dat de gemiddelde smartphone gebruiker elke dag honderdvijftig keer de neiging heeft om op de mobiel te kijken. Dat is elke zes minuten. Ander onderzoek laat zien dat vijftig procent van de deelnemers niet in staat waren om de informatiestroom van berichten te weerstaan.

Bij elk bericht, geluid of piepje reageerden de deelnemers door direct te kijken. Niet bepaald een staat van concentratie. De truc is: word je bewust van welke verleidingen jou van belangrijk werk afleiden en tref preventieve maatregelen.

Vermijd de aap: 3 concentratie tips

De vraag is: hoe neem ik preventieve maatregelen? Hoe kan ik me beter concentreren? Apen blijven bestaan. Je kunt ze niet verwijderen. Er zijn drie maatregelen die we kunnen nemen om onszelf beter te concentreren:

  1. Van verleiding naar vermijden

Wilskrachtige mensen vertonen veel zelfbeheersing omdat ze krachtige en effectieve gewoonten hebben ontwikkeld. Deze mensen weerstaan de afleiding niet. Ze vermijden de situatie. Als ze gezonder willen leven, kopen ze uitsluitend gezonde spullen. Geen weerstand, wel vermijden. Je hebt geen ijzeren wilskracht nodig, maar ijzersterke gewoontes.

  1. Slik die kikker

Brian Tracy beschrijft in zijn boek ‘Eat that frog’ de belangrijkste tip voor een betere concentratie. Volgens hem moeten we aan het begin van de dag ‘een levende kikker doorslikken’.  ‘Het eten van een levende kikker’ staat in zijn boek symbool voor je moeilijkste taak van de dag.

Het idee is eenvoudig. Als je de dag begint met het doorslikken van een kikker, dan is alles wat daarna komt minder erg. Op deze manier bouw je energie en zelfvertrouwen op voor de rest van de dag. Het geeft rust. En niet onbelangrijk: door als eerste te werken aan je moeilijkste taak ga je uitstelgedrag uit de weg.

  1. Check jezelf

Door ons eigen gedrag te meten, worden we ons bewuster van wat we doen. Hetzelfde geldt voor onze tijdsbesteding én concentratieproblemen. Wanneer ben je wél volledig geconcentreerd? En wanneer niet?

Check jezelf en ontdek de vaste patronen. Doe meer van wat je doet als je volledig geconcentreerd bent. Voor mij werkt het bijvoorbeeld erg goed om te beginnen met mijn moeilijkste taak. Ik neem mezelf voor om de eerste vier uur van de dag ongestoord te werken. Geen mailtjes, berichtjes of telefoontjes. Ontwikkel voor jezelf gewoontes die helpen bij het verhogen van je concentratie.

Werk samen met de aap

Met deze drie tips kunnen we de aap op afstand houden en aandacht geven wanneer wij dit willen. Wat verlaagt jou concentratie? En wat kun je doen om je concentratie te verhogen? Ik ben benieuwd. Laat het ons hieronder in een reactie weten!

Meer focustips

Boekentips artikel