Hoe kan je afkicken van je telefoon? 6 Praktische tips!

Hoe kan je afkicken van je telefoon? Steeds meer mensen lijken een ‘’telefoonverslaving’’ te hebben. Kijk alleen al eens op straat en je zult zien dat veel mensen hun volledige aandacht bij de mobiel hebben. Heb jij hier ook (te)veel last van? En wil je er iets aan doen? Check deze 6 praktische tips!

Telefoonverslavingen worden steeds ‘’normaler’’

Loop een koffietentje in en de kans is redelijk groot dat minstens de helft van de mensen op hun telefoon kijken. Doe hetzelfde wanneer je over straat loopt en de percentages zullen niet heel veel anders zijn. Als je er goed over nadenkt begint het best erge vormen aan te nemen.

De vraag is: wat kunnen we doen om de regie terug te pakken? Check de video voor een paar praktische tips. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

6 Tips voor het afkicken van je telefoon

Hoe kan je afkicken van je telefoon? Vaak kun je dit alleen veranderen in kleine stappen. Een telefoonverslaving is een bepaalde gewoonte geworden. En het veranderen van gewoontes kost nu eenmaal tijd. Hieronder 6 praktische tips die je direct kunt toepassen!

Tip 1: Bepaal het doel van je telefoon

Waarom gebruik jij je telefoon? Kortom: wat is de reden dat jij wilt afkicken van je telefoon? Het klinkt misschien als een simpele vraag, maar waarom gebruik je die nu écht? Wat is het nut? Wanneer je dat weet, dan weet je ook waar je de telefoon voor wilt gebruiken (en waar niet voor!).

Zo stel én bereik jij AL jouw doelen.

 

.

Tip 2: Gebruik je telefoon alleen voor je doel

Vervolgens is het de uitdaging om je telefoon alleen nog maar voor dat doel te gebruiken. En niet voor andere dingen. Zo kan het zijn dat jij je telefoon wilt gebruiken om afspraken te maken en/of verbonden te blijven met mensen op afstand. Maar dat je die niet wilt gebruiken om door social media te scrollen.

Tip 3: Stel grenzen aan je telefoongebruik

Wanneer mag jij de telefoon van jezelf wel en niet gebruiken? Zo vind ik het zelf erg belangrijk om mijn telefoon niet te gebruiken tijdens werkuren of wanneer ik met iemand afspreek. Het belangrijkste is dat jij afspraken met jezelf maakt over wanneer en hoe vaak jij je telefoon mag gebruiken. En dan wil je natuurlijk het belangrijkste ook doen: de afspraken met jezelf nakomen!

Tip 4: Bouw je telefoontijd af in kleine stappen

Afspraken met jezelf nakomen klinkt makkelijk, maar je weet zelf waarschijnlijk uit eigen ervaring wel dat dit lang niet altijd zo makkelijk is. Door in kleine stappen te werken aan jouw doelen kun je dit geleidelijk beter aanpakken. En voor de lange termijn werkt dit een stuk beter.

Lees hier hoe jij jouw doelen kunt bereiken in slechts 1 minuut (de kleine stapjes).

.

Tip 5: Kwaliteit boven kwantiteit

Less is more. Door je telefoon kwalitatief in te zetten (alleen gebruiken voor je doel) zal je veel meer plezier ervaren aan de tijd die jij aan je telefoon besteed. Probeer kwantiteit (social media, eindeloos scrollen, je telefoon 100x per dag checken etcetera) dus minder belangrijk te maken. Gebruik je telefoon voor jouw doel(en)!

Tip 6: Wees je bewust van je tijd

Hoe wil jij jouw tijd graag benutten? Wees je bewust dat je maar één keer leeft en je tijd slechts één keer kunt besteden. Elke minuut die jij besteedt aan je telefoon krijg je niet meer terug. De tijd op je mobiel is vaak niet de meest gelukkige tijd.

Tijd besteden aan je familie, werk, hobby’s en andere dingen die jij belangrijk én leuk vindt zijn dat des te meer. Wees je daar bewust van. En probeer zoveel mogelijk tijd die jij aan je telefoon besteedt te vervangen voor activiteiten die er écht toe doen.

Hoe kan je afkicken van je telefoon op de lange termijn?

Starten met kleine stappen is enorm belangrijk. Als je nu vindt dat jij teveel op social media aan het scrollen bent, probeer dit dan langzaam te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld een afspraak maken om in de ochtend niet meer op de telefoon te kijken.

Of als dit te moeilijk is in kleinere stappen te werken. Bijvoorbeeld door het eerste uur van de dag niet op de telefoon te kijken. En als dat niet lukt kun je het nog kleiner maken. You got the point!

Afkicken van je telefoon mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om ermee aan de slag te gaan. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel