Hoe kom je uit een depressie zonder medicijnen? 7 Tips!

Hoe kom je uit een depressie zonder medicijnen? Dit is natuurlijk de meest ‘’prettige’’ manier om uit je depressie te komen. Maar hoe krijg je het voor elkaar? En waar te starten? In dit artikel 7 praktische tips!

Een depressie gaat echt over

Wanneer je in een depressie zit, is het allerlaatste wat je voelt dat dit overgaat. Juist daarom is het belangrijk om te weten dat een depressie echt over gaat. Ja, dit kan lang duren. En nee, dit hoeft niet voor eeuwig te duren!

In de video geef ik antwoord op de vraag ‘’Hoe kom je uit een depressie zonder medicijnen?’’. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

7 Tips om uit een depressie te komen

Wellicht loop jij rond met een aantal vragen. Wat te doen als je depressief bent? Gaat een depressie altijd over? En hoe kom je uit een depressie zonder medicijnen? Hieronder 7 tips om je te wapenen tegen een (zware) depressie!

Tip 1: Accepteer je depressie volledig

Dit is écht de eerste én belangrijkste stap. Velen denken dat ze geen depressie hebben of blijven gewoon doorgaan met wat ze doen. Hier is niets mis mee, maar het kan wel gevaarlijk zijn wanneer je dit doet om te ‘’vluchten van de realiteit’’.

Accepteer je depressie. Hoe sneller je deze stap zet des te sneller je kunt starten met herstellen. Het accepteren van een depressie betekent ook dat je direct bepaalde maatregelen neemt. En dat betekent flink gas terugnemen. Minder werken, minder (intensief) sporten en minder op je mobiel kijken zijn hier een paar mogelijke voorbeelden van.

Check ook deze 3 do’s en don’ts om beter voor jezelf op te komen.

.

Tip 2: Start super klein

Net als bij het herstellen van een burn-out is het bij een depressie belangrijk om te starten met kleine stapjes. Je wilt jezelf als het ware weer ‘’opnieuw’’ opbouwen en uitvinden. Kijk naar wat je nu nog wel kunt doen zonder dat het teveel energie kost.

Start vanaf die plek. Dit betekent dus niet dat je helemaal niets gaat doen. Dat kan de depressie alleen maar verergeren. Begin met iets simpels en werk jezelf dan langzaam weer op.

Wil je meer leren over het ontwikkelen van jezelf in kleine stappen? Download hier het E-book ‘’De Magie Van 1 Minuut’’ en ontdek hoe je meer actie onderneemt binnen 1 minuut.

Tip 3: Blijf in beweging

Letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk kun je in beweging blijven door kleine stapjes te blijven zetten. Letterlijk kun je hetzelfde doen door jezelf fysiek in beweging te zetten.

Wandelen is hier vaak een goede optie. Het is niet te intensief, maar je beweegt in ieder geval wel. Ook zwemmen en yoga zijn goede opties. Andere sporten zijn ook goede opties, maar pas dan op dat jij jezelf niet teveel belast.

Tip 4: Start met mediteren

Wanneer je in een depressie is, dan wordt het lastiger om helder te denken. Je voelt je onrustig en bent druk in je hoofd. Met mediteren kun je dit gevoel verminderen en beter aanpakken.

Tip 5: Blijf onder de mensen

Zo belangrijk! Probeer regelmatig onder de mensen te blijven. Speel geen verstoppertje en sluit jezelf zeker niet op in je kamer. Voor een paar dagen of desnoods een paar weken prima, maar daarna wil je sociaal aanwezig blijven. Hou dus contact met vrienden en familie.

Tip 6: Hou een dagboek bij

Dit kun je zien als het ‘’sociale gedeelte met jezelf’’. In het bijzonder voor mensen die zich minder uitspreken een mooie manier om hun gevoelens bij zichzelf te houden, maar toch op te schrijven. Ook kun je het dagboek gebruiken om je gedachten onder woorden te brengen.

Negatief denken ombuigen in positief denken? Check deze 10 tips!

Tip 7: Neem voldoende rust

Veel slapen en ontspanning. Twee dingen die enorm helpen om uit je depressie te komen zonder medicijnen. Pak jij al voldoende rust? Of ben jij stiekem toch nog teveel aan het doen? Verminder je activiteiten en pak meer tijd om te ontspannen.

Hoe kom je uit een depressie zonder medicijnen?

Zoals je al hebt gelezen is er niet één antwoord op deze vraag. Het ligt geheel aan jou persoonlijke omstandigheden. De één heeft meer baat bij mediteren terwijl een ander meer heeft aan wandelen.

Uit een depressie komen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel