Hoe kom je van een verslaving af? Pas deze onorthodoxe methode toe!

Hoe kom je van een verslaving af? Veel mensen proberen heel impulsief van hun verslavingen af te komen. Dat werkt vaak goed voor de korte termijn. Toch vallen ze na verloop van tijd weer terug in oud gedrag. Zonde. Hoe kom je van een verslaving af zonder dat je terugvalt in oud gedrag? 

Hoe ontstaat verslavend gedrag en hoe kun je het tegengaan?

Verslavend gedrag ontstaat door een slechte gewoonte keer op keer te blijven herhalen. Vaak ontstaat het ook wanneer mensen niet lekker in hun vel zitten. Ze grijpen eerder naar verslavende middelen om hun huidige emoties en/of gevoelens niet te hoeven voelen.

Uiteindelijk is er sprake van een verslaving wanneer iemand het negatieve gedrag niet meer kan controleren. De vraag is dan simpel: hoe kom je van een verslaving af? In de video een paar voorbeelden die je direct kunnen helpen! Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Kleine stappen vs grote stappen

Veel mensen proberen radicaal alles in één keer te veranderen. Dat gaat dan vaak een tijdje goed voordat ze terugvallen in oud gedrag. Voor sommige mensen werkt het heel goed om deze radicale methode toe te passen. Voor de meesten echter niet.

Het ‘’geheim’’ is het toepassen van kleine stappen. Zelf noem ik dit ‘’de magie van 1 minuut’’. Die 1 minuutacties helpen je om in kleine stappen je verslaving te verminderen met als doel om er volledig mee te kunnen stoppen. Hieronder twee voorbeelden van hoe je dat zou kunnen doen.

Voorbeeld 1: Mobielverslaving

Stel je voor dat jij momenteel vindt dat je veel teveel op je mobiel kijkt. In dit geval kun je voor jezelf de keuze maken om dit in kleine stappen af te bouwen. In één keer stoppen zal een veel te grote stap zijn. Een kleinere stap zoals ‘’5 minuten minder kijken op de telefoon vandaag’’ of ‘’niet in het eerste uur van de dag kijken’’ zijn veel realistischer en makkelijker te bereiken.

Vanuit die kleine stap bouw je meer flow en zelfvertrouwen op dat je dit ook op de lange termijn kunt blijven volhouden. De volgende acties kunnen dan weer een stapje groter worden. Let op: een kleine stap wil je eerst voor een langere tijd volhouden.

Afhankelijk van de stap en gewoonte kan dit gerust enkele maanden duren. Hier ontdek je de 4 belangrijkste stappen om gewoontes te doorbreken.

.

Voorbeeld 2: Alcoholverslaving

Ook hier begin je niet direct met een gehele onthouding van alcohol, maar begin je met een kleine stap. Zo kun je één biertje minder gaan drinken per dag. Drink je er nu vijf per dag, dan worden dat er voor de komende maand dus vier.

Gaat dat iedere keer goed, dan kun je een maand later starten met drie biertjes. En zo kun je langzaam gaan afbouwen waarbij je ook echt de gewoonte veranderd. Het resultaat is verbluffend wanneer je een gewoonte verandert op basis van kleine stapjes in plaats van motivatie. Ontdek hier exact hoe belangrijk het verschil is tussen een motivatie- en gewoontestrategie.

Verslavend gedrag overwinnen op de lange termijn

Voor de lange termijn kun je verslavend gedrag overwinnen door er in kleine stapjes aan te werken. De kans dat het misgaat is veel kleiner, en als het misgaat kun je dit de volgende dag gelijk weer oppakken.

Verslavend gedrag overwinnen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel