Hoe krijg je meer inzicht in jezelf? 5 Krachtige tips!

Hoe krijg je meer inzicht in jezelf? Ik denk dat deze vraag steeds belangrijker en belangrijker wordt voor velen van ons. We worden steeds welvarender en beginnen daardoor meer en vaker te reflecteren op onszelf. Maar hoe krijg je meer inzicht in jezelf? Wat zijn methoden om dit beter en effectiever te doen? In dit artikel 5 krachtige tips!  

Meer zelfinzicht krijgen

Waarom zou je meer zelfinzicht willen krijgen? En waarom zou het zo mooi zijn als iedereen iets meer inzicht in zichzelf krijgt? Hoe beter jij jezelf kent des te beter jij weet wat je wel en niet wilt doen. En dit zal je op de lange termijn meer energie geven en die levensenergie maakt weer gelukkiger.

Het is dus een soort sneeuwbaleffect die ontstaat. Je zult ook merken dat je op dagelijkse basis meer zelfvertrouwen én motivatie ontwikkeld. Daarnaast krijg je de juiste dingen gedaan omdat je beter weet wat je wilt en hoe je prioriteiten moet stellen. Kortom: er kleven aardig wat voordelen aan regelmatig reflecteren op jezelf!

Hoe je meer inzicht in jezelf krijgt, komt ook mooi tot uiting in onderstaande video. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

5 Tips voor meer inzicht in jezelf

Het is altijd handig om een paar goede gewoontes te creëren als het gaat om meer zelfinzicht verkrijgen. Op die manier maak jij het jezelf veel makkelijker om het ook daadwerkelijk te blijven doen. Hieronder 5 tips die jij direct kunt toepassen!

Tip 1: Lezen én toepassen van persoonlijke ontwikkelingsboeken

Zelfhulpboeken zijn hotter dan ooit. En dat is niet eens heel vreemd. Er doet zich echter vaak een probleem voor wanneer mensen zich met persoonlijke ontwikkeling bezig beginnen te houden. Ze blijven zoals ik dat noem vaak in een ‘’inspiratiemodus’’ hangen.

Ze blijven maar kennis vergaren. Lezen het ene naar het andere boek, maar vergeten om het geleerde ook in de praktijk te brengen. Daarom benadruk ik vaak het belang van de combinatie lezen én toepassen. Welke lessen uit een boek wil jij gaan toepassen in de praktijk? Maak jij de oefeningen uit een boek of lees je gewoon verder?

Door de tijd te nemen voor een boek en serieus werk te maken van oefeningen kun je daadwerkelijk meer inzicht in jezelf krijgen. En zo kun je groeien als mens. Lezen is ook fijn, maar alleen lezen gaat je niet verder helpen. Deze top 10 zelfhulpboeken mag je zeker niet missen.

.

Tip 2: Schrijven van jouw ‘’persoonlijke grondwet’’

We kennen allemaal wel de grondwet, maar wist je dat jij ook je eigen grondwet kunt ontwerpen? In een persoonlijke grondwet kun jij precies omschrijven hoe jij wilt leven. Welke regels wil jij wel en niet naleven? Wat zijn je kernwaarden? En hoe zien jouw missie en visie eruit?

Door na te denken over deze vragen krijg je meer zelfinzicht. En door het op te schrijven maak je het nog ‘’echter’’. De mix van denken en schrijven helpt niet alleen bij het verkrijgen van meer zelfinzicht, maar kan ook helpen als stok achter de deur om er mee bezig te blijven.

Tip 3: Plannen van vaste reflectiemomenten

De meeste mensen zijn zo druk in hun leven dat ze nooit de tijd nemen om stil te staan bij hun eigen leven. Op die manier mis je unieke kansen om dichter bij jezelf te komen. Door vaste reflectiemomenten in je agenda te plannen kun je dit voorkomen.

Op die reflectiemomenten kun je bijvoorbeeld reflecteren op je afgelopen week en vooruitblikken op komende week. Zo kun je kijken welke acties je wel/niet genomen hebt en wat er wel/niet goed ging. Daar kun je vervolgens weer van leren.

Het kan verstandig zijn om dit iedere week op een vast moment te doen. En dat hoeft geen uren te duren. Met slechts 10 minuten per week kom je ook al heel ver. Uiteindelijk is consistentie belangrijker dan kwantiteit in deze situatie. Zo kun jij een effectieve weekplanning maken die voor jou optimaal werkt.

Tip 4: Mediteren

Iets anders wat goed kan helpen is mediteren. Je moet hier dan wel zelf voor openstaan. Mediteren is eigenlijk ook niets anders dan een moment voor jezelf nemen om je lichaam en geest beter te voelen.

Tip 5: Bijhouden dagboek

Ook het bijhouden van een dagboek kan een goede manier zijn om dichter bij je lichaam en geest te komen. Het kan ook helpen om dingen uit je hoofd te krijgen. Dus ben je een piekeraar, twijfelaar of denker, dan komt deze tip je wellicht goed uit.

Het dagboek kan verschillende doelen hebben. Zo kun jij je focussen op het opschrijven van je gevoelens of bijvoorbeeld op wat jij die dag hebt gedaan. Uiteraard ben jij de enige die bepaald wat het doel voor jou is om een dagboek bij te houden.

Hoe krijg je meer inzicht in jezelf op een praktische manier

Je hoeft niet alle bovenstaande tips één voor één over te nemen. Kies gewoon uit wat het beste bij jou past of wat jij graag zou willen proberen. En blijf die tip dan een poosje volhouden om te kijken of het een meerwaarde voor jou kan zijn.

Meer inzicht in jezelf krijgen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel