Hoe krijg je ritme in je leven?

Soms voelt het alsof je alles op de rit hebt en het volgende moment is het één grote chaos. Je ervaart veel drukte in je hoofd en daardoor presteer je ver onder je kunnen. Dat kan anders. Wij hebben drie tips voor meer ritme in je leven!

Hou het simpel: je leven structureren

Je doet je uiterste best om je leven overzichtelijk te houden. Elke dag staat volgepland met wat je op welke tijdstippen moet doen. Bij het opstaan schiet je al in de ‘ren-modus’. Je sprint onder de douche, drukt een boterham door je mond en voor je het weet zit je vol papierwerk aan het werk.

Het lijkt je beter om direct te beginnen met het werk. Er is immers genoeg te doen. Je houdt je aan je strakke planning, maar zoals altijd kom je niet overal aan toe.

Morgen begin je dus met een achterstand. Je verliest het overzicht, raakt de structuur kwijt en hebt het gevoel dat je leven een chaos is.

In de video hieronder geef ik tips over hoe je meer ritme in je leven kunt krijgen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Hoe krijg je ritme in je leven? 4 Tips!

Hoe hou je het overzicht en breng je je leven weer op orde? Ga eens aan de slag met de onderstaande drie tips en merk hoe makkelijk het is om een gevoel van overzicht te bewaren!

1 Ontwikkel meer structuur in je leven met een dagplanning

Ja, dat betekent dat je niet meteen aan het werk gaat. Laat jezelf niet in de ‘val’ lopen door de dag rennend te beginnen. Je moet wel weten waar je vandaag achteraan gaat rennen.

Zorg dat je, het liefst de dag ervoor, weet wat die dag je prioriteiten zijn. Bepaal wat je wilt doen en welke resultaten je wilt bereiken. Dit kun je opschrijven in je agenda, takenlijst of kladblokje. Gestructureerd werken doe je ook met deze 3 gouden tips.

Wanneer je van tevoren nadenkt over je dag loop je minder kans om meegesleurd te worden door de waan van de dag. Als je weet wat je wilt, wordt het makkelijker om je aandacht op je taken te richten. Zo bewaar je het overzicht.

Plan je dag echter niet helemaal vol. Je weet als geen ander dat het leven zich slecht laat plannen. De enige dag is de andere niet. Soms voel je je minder energiek en dan krijg je vanzelfsprekend ook minder gedaan. Soms is dit andersom. Vind de balans.

2 Schrijf alles op

Wat moet je allemaal doen? Veel mensen zeggen dat ze ‘veel’ moeten doen. Maar wat is veel? Voordat je begint met plannen, schrijf je alles op wat je moet doen. Alles. Zowel zakelijk als privé. Van speelgoed kopen tot het schoonmaken van je huis.

Opschrijven geeft je de gelegenheid om je hoofd leeg te maken. ‘Losse eindjes’ blijven in je hoofd hangen en dat is precies wat je niet wilt.

Schrijf daarom alle dingen die in je opkomen van je af. Schrijf ze in je Master To Do List. Door je taken iedere keer op één plek te noteren, creëer je een gewoonte voor jezelf. Als je wilt weten wat je moet doen, kun je makkelijker terug grijpen naar je lijstje. Goede gewoontes ontwikkelen doe je met dit 4 stappenplan.

Dit geeft je hersenen het vertrouwen dat je gemakkelijk bij al je taken kunt komen. Slaat de paniek weer toe? Haal dan je lijstje tevoorschijn. Lekker makkelijk en overzichtelijk dus!

3 Wat je wel en niet moet plannen

Kijk nu naar je lijst. Welke dingen zijn écht belangrijk om te doen? Een doel zonder plan is niets meer dan een wens. Begin je dag met een plan. Stel jezelf twee vragen om dit plan op te stellen:

  1. Wat is de belangrijkste taak van mijn lijst?
  2. Welke ‘kleine taken’ moet ik vandaag afronden?

Begin je ochtend met de moeilijkste en belangrijkste taak. Dit is de taak waar je het meest tegenop ziet. Het voordeel is dat je de rest van de dag niet meer tegen deze taak hoeft op te zien, en het geeft je energie voor de rest van de dag. Nu kan namelijk niets meer misgaan.

In de middag kun je dan de tijd nemen om de ‘kleinere’ taken te doen. Bijvoorbeeld het afhandelen van je mailtjes, telefoontjes, opruimen van spullen en andere dingen. Zo train jij je discipline om nieuwe gewoontes eigen te maken in 1 minuut.

Dit is ook het moment dat collega’s of klanten je kunnen storen. Hier ben je als het goed is niet de hele middag mee bezig, maar het houd je planning flexibel. Zoals gezegd: je planning loopt altijd anders dan je gepland had.

Meer structuur, routines en ritme of juist niet?

Heb je er ooit over nagedacht hoe ritmes ontstaan? Een ritme in je leven aanbrengen is een bepaalde structuur creëren die past bij jou als persoon.

Hoe krijg je ritme in je leven? Wat voor ritme wil je? Vroeg opstaan of langer blijven liggen? Tot laat opblijven of eerder opstaan? Begin je de dag met een plan of laat je alles op je afkomen?

hoe krijg je meer ritme in je leven structuur leven structureren routines gewoontes dagritme

.

Keer terug naar je basis. Voordat je meer ritme krijgt, is het handig om te weten wat voor ritme je wilt hebben. Reset jezelf. Je wilt acties uitvoeren die passen bij je ritme. Hoe vaker je terug komt naar de basis des te meer overzicht je houdt.

Wat houdt dit precies in? Dat is voor iedereen anders. Je leert om dingen te doen die je helpen om alles op orde te houden. Dit kan inhouden dat je je mailbox wegwerkt, je boodschappen doet of naar de sportschool gaat.

Stap voor stap meer structuur bouwen

Hoe beter je bovenstaande gewoontes volhoudt, des te makkelijker je in het ritme komt. Ga dus lekker aan de slag met je dagelijkse planning en geniet van de controle die je op je eigen leven hebt.

Wil jij stap voor stap meer ritme in je leven creëren? Krijg direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij jouw mooiste doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel