Hoe kun je het beste omgaan met kritiek? 5 Essentiële stappen!

Hoe kun je het beste omgaan met kritiek? Kritiek krijg je altijd wel een keer. En daar is in principe niets mis mee, maar dan moet je daar wel goed mee om kunnen gaan. In dit artikel 5 stappen om goed met kritiek om te leren gaan!

Beter omgaan met kritiek maakt je leven makkelijker

Kritiek zal er altijd zijn, dus het is maar beter dat je daar goed mee leert omgaan. Zeker als je écht wilt doen wat jij graag wilt doen, dan is de kans groter dat er nog meer kritiek komt. We houden nu eenmaal van een samenleving waarin we vooral niet gek of anders zouden moeten zijn.

Ben jij dat wel? Dan kun je dus maar beter rekening met nóg meer kritiek. En dan wordt het nog belangrijker om goed te leren omgaan met kritiek. Ook in andere dagelijkse situaties in sporten, werken en studeren is de kans groot dat je met kritiek te maken krijgt.

Hoe kun je het beste omgaan met kritiek? In de video ontdek je voorbeelden van situaties en hoe je in dergelijke situaties het beste met kritiek kunt omgaan. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Beter omgaan met kritiek in 5 stappen

Nu je weet hoe belangrijk het is om goed met kritiek om te gaan, kun je stappen ondernemen om dit ook in de praktijk goed toe te passen. Hieronder 5 belangrijke stappen om beter te leren omgaan met kritiek!

Stap 1:  Let op WIE de kritiek geeft

Het is super belangrijk om te weten van wie je kritiek krijgt en in welke situaties dit gebeurd. Als jij kritiek krijgt op je werk van iemand die er zelfs niets van weet, waarom zou jij je dan iets aantrekken van die kritiek?

Het mag dan wel kritiek zijn, maar in deze situatie komt het van iemand waar je niets kan met die kritiek. Komt die kritiek van je baas, dan zit er hoogstwaarschijnlijk wel een grote kern van waarheid in. Maar ook in die situatie hoef je de kritiek van je baas niet klakkeloos over te nemen. Ontdek hier hoe je volledig autonoom blijft denken en doen.

.

Stap 2:  Leer van kritiek

Probeer kritiek als iets positiefs te zien. Je kunt er altijd weer iets van leren! En als je teveel nutteloze kritiek krijgt, gebruik het dan als een extra motivatie om het tegendeel te bewijzen. Zo kun je – of het nu positief of negatief bedoeld is – altijd kracht uit kritiek halen.

Stap 3:  Vat het niet persoonlijk op

Het moment dat je kritiek persoonlijk gaat opvatten, is het moment dat je jezelf (onnodige) verwijten gaat maken. Dit kan ten koste gaan van je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Bekijk kritiek daarom altijd vanaf een afstandje en vanuit dit perspectief.

Wanneer iemand je ergens op aanspreekt, dan gaat het om een gewoonte of gedraging van jou. En die ene gewoonte is een heel klein onderdeel van jou en zegt weinig over wie jij bent als persoon in zijn algemeen.

Stap 4:  Kritiek versus kernwaarden

Jouw kernwaarden spelen een belangrijke rol in hoe jij omgaat met kritiek. Hoe beter jij jezelf kent (waaronder duidelijke kernwaarden) des te makkelijker het voor jou wordt om aan te geven wanneer je wel en niet iets met kritiek doet.

Een voorbeeld: als iemand vindt dat je 40 uur per week zou moeten werken (kritiek) en jij wilt liever 20 uur per week werken omdat het beter past bij jouw kernwaarden (bijvoorbeeld meer tijd voor familie, hobby’s, reizen etcetera), dan wordt het veel makkelijker om die kritiek naast je neer te leggen.

Jij weet immers al hoe jij wilt leven, wat bij je past en kunt daar dus al je aandacht en energie in steken (en niet in de kritiek). Bepaal je persoonlijke kernwaarden direct met deze 3 levensveranderende vragen.

Stap 5:  Beslis of je wel of niet iets doet met de kritiek

Je hebt altijd zelf de keuze om te bepalen of je uiteindelijk wel of niet iets doet met de kritiek die je hebt gekregen. Die keuze kun je maken op basis van de stappen uit dit artikel. En het kan een combinatie van stappen zijn die er voor zorgt dat je bepaalde kritiek wel of niet aanneemt!

Hoe kun je het beste omgaan met kritiek? Maak jezelf mentaal sterker!

Naast de genoemde stappen helpt het enorm om aan jezelf te blijven werken. Een hoger zelfvertrouwen en eigenwaarde helpen bijvoorbeeld om niet te emotioneel te worden bij kritiek. En het helpt om onafhankelijk te blijven denken. Vergeet dus niet om jezelf iedere dag een klein beetje sterker te maken!

Beter omgaan met kritiek mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel