Hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen?

Hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen? Een vraag die ik regelmatig in mijn mailbox ontvang. Vandaag het antwoord en tips om jouw gewoontes structureel te veranderen!

De 21 dagen regel: waar of niet waar?

We denken vaak dat we een gewoonte binnen 21 dagen kunnen veranderen. Dit is niet per definitie waar. In het artikel ‘Hoe lang duurt gedragsverandering?’ leg ik het concept van deze 21 dagen tot in detail uit.

In de video leg ik uit hoe lang het duurt om een gewoonte te veranderen en welke strategieën werken om meer positieve gewoontes te ontwikkelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Een gewoonte veranderen kan veel korter of langer duren dan de eerder genoemde 21 dagen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt geen één op één antwoord geven op de vraag ‘Hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen?’

Wat weten we wel? En welke factoren spelen een grote rol bij de tijdsduur voor het ontwikkelen van positieve gewoontes?

Gewoontefactoren die een belangrijke rol spelen

Het ontwikkelen van positieve gewoontes neemt tijd in beslag. Tijd die we vaak niet denken te hebben of niet bereidt zijn te investeren. Daarom valt ongeveer 80% van de mensen binnen 2 jaar terug in oude negatieve gewoontes.

Hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen? Hieronder vind je gewoontefactoren die een belangrijke rol spelen bij het antwoord:

1. De mate van kennis over gewoontes

Hoe meer iemand weet over neuropsychologie en het brein des te meer iemand openstaat tot verandering. Deze persoon weet meer over hoe moeilijk het is om op de lange termijn tot gedragsverandering te komen.

2. De mate van ervaring met gewoontes

Hoe vaak heb jij al iets bewust aan jezelf veranderd? Hoeveel ervaring heb je al opgedaan met de processen die noodzakelijk zijn voor gedragsverandering? De mate van ervaring speelt een belangrijke rol bij de snelheid van gedragsverandering. Net als het aanleren van discipline om gewoontes te veranderen in 1 minuut.

3. De mate van grootte van gewoontes

Hoe groot is de gewoonte die je wilt veranderen? Er bestaat bijvoorbeeld een groot verschil tussen 1 glas water meer drinken per dag óf stoppen met roken. In de meeste gevallen is het eerste een stuk makkelijker te veranderen dan het tweede. Dit is ook afhankelijk van punt 4.

4. De mate van ruimte tussen gewoontes

Welke gewoontes heb je nu? En waar wil je naartoe? Als iemand al 20 jaar elke dag 1 pak sigaretten rookt, dan is het veel moeilijker om daar opeens 0 sigaretten van te maken. De ruimte tussen de verandering is dan veel te groot. Rookt iemand elke dag 1 sigaret en wil deze persoon daar mee stoppen, dan zal dit veel minder lang duren.

Incrementele verandering vs radicale verandering

Ik geloof dat veranderen in kleine stapjes vaak een stuk gezonder en effectiever is dan radicaal veranderen. Hoe vaak hoor je iemand zeggen ‘ik ga nu alles veranderen!’, vervolgens lukt dit een paar dagen en daarna valt de persoon weer terug in oud gedrag.

Stap voor stap veranderen, incrementele verandering, zorgt er ook voor dat we meer van het proces gaan genieten. Het gevoel van ‘moeten veranderen’ verdwijnt ook. Deze 7 kaizen stappen verbeteren je leven met kleine stapjes.

Het geeft veel meer rust om te zeggen dat je 1 sigaret minder wilt roken per dag dan in één keer een hele pak. Als je dat doel elke maand volhoudt, en je rookt normaal 24 sigaretten per dag, dan ben je 2 jaar gestopt.

Dit klinkt misschien lang. Maar het is veel beter dan even stoppen met roken en daarna weer verder gaan. Dan kan ik je vertellen dat het veel langer gaat duren voor je stopt!

Kleine veranderingen leiden tot grote resultaten

De vraag ‘Hoe lang duurt het om een gewoonte te veranderen?’ is niet in één keer te beantwoorden. Wat je wel kunt doen is de kans vergroten dat het wel lukt. Door meer te lezen over gedrag en ermee te experimenteren ga je ontdekken wat wel en niet werkt.

Daarnaast bouwen we op die manier ervaring en dat is op zijn beurt weer één van de gewoontefactoren. Check op welke van de vier punten jij nog meer vooruitgang kunt boeken. Kies een gewoonte en ga van start!

Een gewoonte veranderen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel