Hoe leer je jezelf minder druk op te leggen? 5 Onmisbare tips!

Hoe leer je jezelf minder druk op te leggen? In de huidige maatschappij zijn stress, burn-outs en depressies de normaalste zaak van de wereld. En dat is jammer en onnodig. Ben jij iemand die té ambitieus is? De lat altijd hoger legt voor zichzelf? En gaat dit ten koste van je prestaties? 5 Onmisbare tips om jezelf minder druk op te leggen!

Te veel moeten van jezelf heeft een keerzijde

Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen ambitieus en druk moet zijn. Het gevolg is dat een deel van de bevolking zichzelf een enorme druk oplegt. Misschien herken jij jezelf wel in één of meer van de volgende patronen:

  • Je legt de lat altijd hoger voor jezelf na iedere behaalde prestatie.
  • Je beschikt over een torenhoge ambitie en bent bereidt een groot deel van je persoonlijk leven daarvoor op te geven.
  • Dat jouw prestaties zijn tol eisen op je gezondheid maakt voor jou niet uit.
  • Je wilt koste wat het kost jouw doelen bereiken.
  • Je legt jezelf zoveel druk op dat het tot een ongezonde hoeveelheid stress leidt.

En zo zou je de lijst nog kunnen aanvullen met talloze andere voorbeelden. Vaak zijn het juiste de mensen met de beste intenties die het zichzelf heel moeilijk maken en/of heel veel van zichzelf vragen.

Hoe leer je jezelf minder druk op te leggen? Check de video hieronder! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

5 Tips om jezelf minder druk op te leggen

De vraag is dus: wat kun jij doen om jezelf minder druk op te leggen? Aangezien je ook niet helemaal niets wilt doen, zoek je dus bij voorkeur naar de ideale balans tussen ambitie en ontspanning. Hopelijk kunnen de volgende 5 tips je daar verder mee helpen!

Tip 1: Start met bewustwording

Als allereerst is het ontzettend belangrijk dat je bewust bent van de druk die jij jezelf op legt. En dat het een negatief effect heeft op de lange termijn. Pas dan kun je écht aan de slag met de volgende tips.

Tip 2: Ontdek het waarom

Waar komt die zelfopgelegde druk vandaan? Vanuit de maatschappij? Vanuit je ouders? Iets anders? Je kunt het probleem alleen aanpakken als je de symptomen kent. Ontdek dus eerst waar die druk vandaan komt en vervolgens hoe je dit kunt oplossen.

Tip 3: Verander je prioriteit

Druk, druk en nog drukker zijn. Het lijkt – zeker in Nederland – de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog: hoe drukker jij het hebt des te beter het gaat. Stop daarmee!

Probeer je prioriteit te veranderen van druk zijn naar rust pakken en loslaten. Dát laatste is nu je belangrijkste uitdaging. En geloof mij, een flinke uitdaging ook. Doe daar dus ook niet te makkelijk over en zie het als een doel op zich om daaraan te werken. Tijd om je prioriteiten dus een beetje bij te stellen. Check hier hoe stress en drukte sneller en makkelijker loslaat.

.

Tip 4: Vind de ideale balans

Wat zou voor jou de ideale balans zijn tussen hard werken en ontspannen? En tussen jezelf een gezonde en ongezonde hoeveelheid druk opleggen? Je kunt hier alleen achter komen door te experimenteren met je tijd, drukte en stress.

Als je nu teveel druk voelt, dan wil je dus iets rustiger aan doen. En wanneer je iets rustiger aan doet, hoe voel jij je dan? Nog steeds onrustig? Dan kan het zijn dat je nóg een stapje rustiger aan moet doen. En zo kun je langzaamaan kijken waar voor jou het spanningsveld ideaal is.

Tip 5: Hou de vinger aan de pols

Wanneer jij jezelf structureel teveel druk op legt, dan gaat niet zomaar over. Het is dus goed om een vinger aan de pols te houden en regelmatig te checken of je niet terugvalt in oud gedrag.

Zorg er dus voor dat je bepaalde specifieke acties die je wilt doorvoeren ook daarna nog blijft meten. Op die manier kun je sneller bijsturen en voorkomen dat het weer mis gaat!

Jezelf minder druk opleggen en meer genieten

Het rustiger aan doen en loslaten van oude patronen neemt tijd in beslag. Maar als je die tijd weet te nemen en het geduld bewaart, dan kun je daarna met meer balans nog meer genieten.

Leren om jezelf minder druk op te leggen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel