Hoe omgaan met eenzaamheid als digital nomad? 3 Praktische tips!

Hoe omgaan met eenzaamheid als digital nomad? Het is een vraag die ik veel krijg van zowel digital nomads als niet digital nomads. En terecht! Wist je dat omgaan met eenzaamheid voor de meeste digital nomads dé grootste uitdaging is? In dit artikel 3 praktische tips om beter met eenzaamheid om te gaan!

Eenzaamheid als grootste uitdaging voor digital nomads

De digital nomad lifestyle is een fantastische leefstijl als je van reizen, avontuur en vrijheid houdt. De voordelen zijn dan ook vaak overduidelijk, maar de uitdagingen en nadelen worden daardoor nog wel is vergeten. En dat is jammer. Mede hierdoor kan het voor sommige beginnende digital nomads opeens een stuk moeilijker worden om echt te genieten van deze prachtige leefstijl.

Hoe omgaan met eenzaamheid als digital nomad is de grootste uitdaging. Ja, je vindt overal meer dan genoeg mensen om mee te praten, maar dat hoeft je nog niet minder eenzaam te maken. Eenzaamheid gaat dieper dan dat. Het is het missen van diepere connecties terwijl je aan het reizen bent, het missen van liefdevolle relaties en de uitdaging om je continu aan te passen aan een nieuwe cultuur.

Dit alles maakt dat deze leefstijl zeker niet voor iedereen is weggelegd. Ik krijg ook van niet digital nomads regelmatig de volgende vraag: hoe ga je om met eenzaamheid tijdens het reizen, werken en leven in het buitenland? Check de video voor mijn antwoorden! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

3 Belangrijke tips voor het omgaan met eenzaamheid als digital nomad

Toen ik Nederland verliet en besloot om de digital nomad lifestyle te gaan leven werd het me al snel duidelijk dat omgaan met eenzaamheid de grootste uitdaging zou worden. Je doet – ondanks dat je veel mensen ontmoet – alles alleen.

Jij beslist waar je woont, voor hoelang, wat je daar wilt doen etcetera. Die volledige vrijheid kan zelfs leiden tot eenzaamheid. Check hieronder 3 praktische tips om beter met eenzaamheid om te gaan als digitale nomade!

Tip 1: Werk aan jezelf en creëer meer innerlijke vrijheid

Het is wel grappig dat veel mensen bij eenzaamheid denken aan het hebben van te weinig sociale contacten. Ja, dat kan zeker een onderdeel zijn, maar naar mijn mening is dat niet het belangrijkste. Het belangrijkste in dit hele ‘’eenzaamheid verhaal’’ ben JIJ. En niet niemand anders.

Vergeet dus niet om aan jezelf te werken. Als jij je eenzaam voelt, waar komt dat gevoel dan vandaan? Wat maakt je eenzaam? En hoe kun je beter leren omgaan met eenzaamheid? Dit zijn belangrijke vragen die alleen jij voor jezelf kunt beantwoorden. Werk aan je autonomie en leef een leven volgens je eigen voorwaarden met deze gouden tips.

.

Je moet dan echter wel de ballen hebben om écht stil te staan bij deze vragen. Gun jezelf de tijd voor deze vragen. Het is ook verstandig om jezelf deze vragen regelmatig te blijven stellen. Omgaan met eenzaamheid als digital nomad (maar ook als je dit niet bent) is een levenslang proces waar je steeds aanpassingen in zal moeten maken afhankelijk van de levensfase waar jij op dat moment in zit.

Tip 2: Besteed meer tijd aan je passies en hobby’s

Deze tweede tip is ook weer gefocust op jou. Bij eenzaamheid ben je geneigd om je meer te focussen op de externe omgeving. Met deze tip word je gedwongen om je focus te verleggen van extern naar intern.

Welke dingen vind jij leuk om te doen? Waar zou jij graag meer tijd aan willen besteden? En hoe kun jij een leven creëren waarin jij zoveel mogelijk leuke dingen doet? Tijd en aandacht besteden aan de dingen die je leuk vindt om te doen kan een belangrijke sleutel zijn om je eenzaamheid te verminder of zelfs op te lossen. Als digital nomade is het extra belangrijk om te kijken of je ook locatie onafhankelijke passies en hobby’s kunt uitvoeren.

Het is bijvoorbeeld leuk als je ergens piano kunt spelen maar als je die plek verlaat voor een plek waar geen piano is, dan ‘’verlies’’ je voor dat moment een hobby. Het kan daarom handig zijn om ook hier goed over na te kijken (of juist plekken te kiezen waar je piano kunt spelen!). Mocht je nieuwsgierig zijn naar een praktijkvoorbeeld, dit is mijn Kizomba verhaal.

Tip 3: Bouw een strategie voor het bouwen en onderhouden van je sociale relaties

Wanneer je geen vaste thuisbasis hebt, dan kan het een grotere uitdaging zijn om stabiele sociale relaties te creëren. Dit kost vaak veel tijd, en die heb je als digital nomad niet vaak op één plek. Een gouden tip die hierbij wel kan helpen: blijf langer op één plek en/of kom vaker terug op plekken die je al kent (en waar je dus ook al mensen kent).

Verder kan het een goede optie zijn om met de mensen die het dichtste bij je staan (zoals familie, beste vrienden en/of partner) meer ‘’online tijd’’ vrij te maken. Dit kan door vaker te chatten, maar ook bijvoorbeeld door vaker videocalls te doen. Maar net wat bij jou past natuurlijk.

Maak voor jezelf sociale regels en grenzen hoe jij je sociale relaties graag voor je ziet. Zo weet je beter hoe jij je tijd kunt verdelen tussen mensen die op de plek zijn waar jij bent (offline contact) en goede sociale relaties die ergens anders zijn (online contact).

Hoe omgaan met eenzaamheid als digital nomad op de lange termijn

Welke tips pas jij al wel of niet toe? En waar zou jij meer prioriteit op kunnen leggen zodat jij je minder eenzaamheid voelt? Maak de balans voor jezelf op en ga er mee aan de slag!

De genoemde tips focussen zich vooral op het oplossen van eenzaamheid op de lange termijn. Op de korte termijn is het voor een digitale nomade vrij makkelijk. Je ontmoet namelijk continu nieuwe mensen. Maar de meesten verdwijnen ook weer net zo snel uit je leven. Pas de genoemde tips toe als je eenzaamheid wilt aanpakken op de lange termijn.

De digital nomad lifestyle mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om zoiets voor een langere periode te blijven doen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

.

Boekentips artikel