Focus voorkomt drukte en levert tijdwinst op. Juist in tijden waar we een overvloed aan informatie hebben (internet) en afleidingen makkelijker op ons afkomen dan dat ze bij ons weggaan (social media). Geen enkel mens ontkomt er nog gaan. De gemiddelde Nederlander besteedt dagelijks 3 uur en 16 minuten van zijn tijd door op de mobiel. Toch lijken we drukker dan ooit. Hoe kunnen we tijd winnen door deze anders te besteden?

Focus en autofiles

Soms zit ik in de luxe positie om even niet te hoeven rijden. Gisteren was zo’n dag. Als bijrijder neem ik de tijd om weg te dromen en te praten met de bestuurder. We zijn nog geen 5 minuten onderweg of er gebeurt iets opmerkelijks. Mijn bestuurder gaat als een gek tekeer en klaagt de rest van de autorit. Wat blijkt? Wel 5 minuten lang reed er een vrachtwagen voor hem waardoor hij geen tempo kon maken. Dat belooft nog wat. We zijn nog niet eens aan de files begonnen!

Anders focussen

‘If your ship doesn’t come in, swim out to it’

De drukte is de waan van de dag. Ik hoor veel mensen klagen over files en nog veel meer mensen klagen over tijdgebrek. Maar hebben we echt tijdgebrek? Of een gebrek aan prioriteiten stellen? Wat willen we eigenlijk met onze tijd? Deze vragen helpen om meer richting te geven aan jouw tijd. Vier tips om meer uit je dag te halen:

1 Sta eerder op

Veel drukte en tijdgebrek ontstaat in de ochtend. En geloof me, ik kan het weten! Elke ochtend fietste ik als een gek naar het station om vervolgens een sprint te trekken naar de al bijna vertrokken trein. Nu pak ik het anders aan…..

2 Neem de tijd

Aansluitend op de eerste tip: neem echt de tijd! Ik sta elke ochtend om 6 uur op om eerst een uurtje te sporten (yoga, krachtoefeningen en meditatie). Vervolgens douche ik mij koud af, neem ik een gezond ontbijt en ben ik om half 8 fris en fruitig om de dag te starten!

3 Plan focusblokken

Deze is cruciaal. Neem een paar keer in de week bewust de tijd voor jezelf. Deze blokken zijn bedoelt om jouw belangrijkste taken te doen zonder enige afleiding. Gooi de mobiel het raam uit en blokker je mailadres. Dat is pas echt gebruikmaken van jouw tijd!

4 Haal adem

Echt waar: haal adem. De meeste tijd van de dag is het enorm druk, dus even de tijd nemen om bewust en rustig te ademen kan geen kwaad.

Wat doe jij om focus te behouden?

 

Wil jij makkelijker op de hoogte blijven van mijn blogs? Dat kan!

Bespaar tijd en meld je aan via onderstaande button. Zo ontvang je wekelijks mijn gratis blog met tips om een leven met meer vrije tijd te krijgen!
[yikes-mailchimp form=”1″]

 


Leroy Seijdel

 

 

Over Leroy

Leroy Seijdel is schrijver, spreker en coach omtrent prestatieverbetering door focus. Zijn visie is om ‘mensen en bedrijven te inspireren hun levenskwaliteit te verhogen door gedragsverandering’. Gedurende zijn studie, werk en reis door Zuidoost-Azië heeft hij in zijn persoonlijke en zakelijke leven met diverse focusstrategieën geëxperimenteerd. Op basis van eigen ervaringen heeft hij een model ontwikkeld waarin mensen in staat zijn hun prestaties te verbeteren door focus.

www.leroyseijdel.nl