Hoe stress voorkomen en vermijden? Volg deze gouden regel!

Hoe stress voorkomen en vermijden? Goede vraag! En helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden, of toch wel? In dit artikel deel ik met je dé gouden regel voor het aanpakken van stress!

De grootste valkuilen en oorzaken van stress

Stress kan op veel verschillende manieren ontstaan. Met een beetje stress is niets mis, maar het wordt een ander verhaal wanneer stress een meer structurele vorm begint aan te nemen.

Oorzaken van stress kunnen zijn:

  • Te hoge verwachtingen van jezelf hebben
  • Te perfectionistisch zijn
  • Teveel zorgen maken
  • Teveel twijfelen en piekeren
  • Te besluiteloos zijn
  • Teveel en te lang (door)werken

Het ‘’probleem’’ met stress is dat je er zelf vaak te laat achter komt dat je dit hebt.  De vraag is dus: hoe stress voorkomen en vermijden? In de video deel ik de gouden regel om je stress op dagelijkse basis direct te verminderen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Stress voorkomen en vermijden: de gouden regel!

Als er één ding is dat je gaat helpen om stress te verminderen, dan is het wel het veranderen van je eigen mindset. En nog specifieker het loslaten van bepaalde patronen en gewoontes.

Bijvoorbeeld het loslaten van de te hoge verwachtingen die je van jezelf hebt. Maar ook het loslaten van perfectionisme, jezelf te druk maken om relatief kleine dingen en/of grenzen stellen op het aantal uren dat je werkt.

Je grootste uitdaging bestaat uit één woord: loslaten. En geloof mij maar. Dat is zo makkelijk nog niet als je er aan gewend bent om juist altijd druk te zijn en/of altijd meer uit jezelf wilt halen. Vervolgens kun je ook alleen maar in kleine stapjes werken aan het loslaten. Dat proces heeft tijd nodig. Lees hier de 5 cruciale stappen om te herstellen van een burn-out.

.

Leren loslaten, hoe doe je dat?

Hoe kun je leren loslaten? Zodat jij stress kunt voorkomen en vermijden? Het goede nieuws is dat er heel veel mogelijkheden zijn. Jij moet alleen ‘’even’’ vinden wat het beste bij jou past. Hieronder een paar oefeningen die je kunt doen om beter los te laten:

Oefening 1: Stel je verwachtingen bij

Één van de grootste oorzaken van stress is het hebben van te hoge verwachtingen richting jezelf. Daardoor blijf jij jezelf te hard pushen. Je bent nooit tevreden en dat gevoel gaat zich langzaam opkroppen tot meer en meer stress.

Stel je doelen, plannen en verwachtingen realistischer. De grote uitdaging hier is om genoegen te nemen met minder (terwijl je juist daardoor meer gedaan gaat krijgen!).

Oefening 2: Hou het luchtig

Teveel perfectionisme kan je enorm tegenhouden om optimaal te presteren én geeft je veel meer stress. Neem jezelf iets minder serieus, hou het luchtig en maak hetgeen je doet leuker. Geniet van het proces en druk niet teveel door op het eindresultaat. Die komt vanzelf wel in het zicht wanneer je geniet van het proces!

Oefening 3: Het komt goed

Ken je de oefening ‘’het komt goed’’? Het betekent niets anders dan wanneer jij je weer eens zorgen maakt om niets, dat je tegen jezelf zegt ‘’het komt goed’’. Heb vertrouwen dat het goed komt. Dit betekent niet dat je niets hoeft te doen. Maak een plan, vertrouw op dat plan en werk dan in kleine stapjes naar je doelen toe.

Hoe stress voorkomen en vermijden op de lange termijn

Stress kun je op de korte termijn voorkomen door bijvoorbeeld door jezelf op wat voor manier dan ook te verwennen. Maar als je het op de lange termijn wilt aanpakken, dan moet je in staat zijn om je gewoontes te veranderen.

Stress voorkomen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel