Hoe verbeter ik mezelf? Ontwikkel jezelf met deze 2 cruciale vragen!

Hoe verbeter ik mezelf? Het is een vraag die jij je misschien – net als ik – regelmatig stel. Hoe meer jij je jezelf kunt verbeteren des te meer je groeit. En hoe meer je groeit des te prettiger jij je voelt. Maar hoe blijf je jezelf verbeteren? En welke strategieën werken hier goed bij?

Jezelf verbeteren

Hoe verbeter ik mezelf? Het is een vraag die ik veel krijg, en vandaag ga ik deze met je beantwoorden. Ik vind het mooi om een tegenovergestelde vraag aan je te stellen: hoe kun jij jezelf niet verbeteren? Denk daar maar eens over na 😉

In de video hieronder geef ik antwoord op de vraag ‘hoe verbeter ik mezelf?’ en geef ik ook mijn persoonlijke ervaringen en inzichten. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Ik wil mezelf verder ontwikkelen maar hoe?

Binnen de persoonlijke ontwikkeling gebruik ik vier persoonlijke ontwikkelingsgebieden om mezelf verder te ontwikkelen. Ik heb deze zelf ontwikkeld om meer overzicht, focus en structuur in mijn korte termijn -en lange termijn doelen aan te brengen. Dit zijn de vier gebieden, die ik ook wel de 4G’s noem:

  1. Gezondheid (voeding, beweging en ontspanning)
  2. Geld (financiën, inkomstenbronnen en investeringen)
  3. Geluk (fun, friends en family)
  4. Groei (kennis, tijd en gewoontes)

Op ieder van deze onderdelen stel ik doelen. Vervolgens kies per G mijn allerbelangrijkste jaardoel. Dat is het doel waar ik mezelf in wil verbeteren.

Wat opvalt is dat ik met heel weinig doelen werk. Vier stuks. Dit zorgt ervoor dat ik me veel beter kan focussen. Natuurlijk zijn er allemaal ‘kleine klussen’, maar die laat ik hier buiten beschouwing. Ik wil niet dat hier mijn focus op komt te liggen. De grotere doelen zijn belangrijker dan de kleinere doelen.

Wat voor cijfer geef jij jezelf?

Een leuke vraag om jezelf te stellen is de volgende: hoe tevreden ben jij over jouw gezondheid? Geld? Geluk? En groei? Wat voor cijfer zou je aan het einde van dit jaar graag willen scoren? En wat is je plan om dit te bereiken?

Door goede vragen te stellen wordt het makkelijker om concrete doelen te stellen. Vervolgens helpen die vragen mij weer om mezelf te verbeteren. Zo kom je er ook achter wat nu wel goed voor je werkt en wat niet.

Jezelf ontwikkelen vergt zelfkennis. En die kun je opbouwen door tijd te besteden aan doelen stellen, zelfreflectie en regelmatig goede vragen stellen aan jezelf.

.

Jezelf ontwikkelen met 2 cruciale vragen

In de praktijk komt dit erop neer dat we meer actie moeten ondernemen op de vragen die we onszelf stellen. Deze 2 cruciale vragen kunnen jou enorm helpen:

  1. Op welke G wil jij jezelf verbeteren?
  2. Wat ga je elke dag doen om jezelf te verbeteren op deze G zodat je score hoger wordt?

Goed om te weten is dat we niet elke dag op alle G’s actie hoeven te ondernemen. Kies er eentje uit en begin daarmee. We hebben de neiging om snel heel veel doelen te willen bereiken.

Beide (snel resultaat en heel veel willen) werken juist averechts om jezelf te ontwikkelen. Leg de druk op 1 doel en niet heel veel doelen tegelijk. Dat meer rust en focus en daarmee ook betere resultaten.

Mezelf stap voor stap verbeteren

Voor mij is de beste methode om mezelf te verbeteren heel simpel: in kleine stapjes. Ik begin met iets kleins en bouw dit langzaam aan uit tot iets groots. Hoe ik dit precies doe kun je lezen in mijn artikel ‘Discipline leren? Verander je gedrag in 1 minuut!’

De vraag ‘Hoe verbeter ik mezelf?’ toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel