Hoe vind je woonruimte als digital nomad? Check hier de ultieme checklist!

Hoe vind je woonruimte als digital nomad? Het is één van de meeste gestelde vragen die ik krijg. En het is natuurlijk ook een hele belangrijke vraag. Voor een paar maanden ergens wonen werkt toch wat anders dan het hebben van een vaste thuisbasis, vakanties of korte reizen maken. Dus hoe vind je woonruimte als digital nomad? In dit artikel de ultieme checklist voor jou!

De uitdaging voor het vinden van een woonplek als digital nomad

Als digital nomad ben je vaak erg flexibel. Dit bekent dat je – afhankelijk van jouw wensen – bijvoorbeeld, één, drie of zes maanden ergens wilt verblijven. Het is verstandig om vooraf al een beetje een idee te hebben van hoelang je ergens wilt blijven. Zoals je verderop in dit artikel gaat lezen krijg je dan te maken met een paar extra voordelen.

Wil jij weten hoe je als digital nomad woonruimte vind? Check dan de video hieronder! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe vind je woonruimte als digital nomad? 4 Cruciale vragen!

Inmiddels heb ik in veel verschillende landen en plekken gewoond en in de tussentijd heb ik een checklist opgebouwd om sneller en beter een geschikte woonplek te vinden. Die checklist bestaat onder andere uit vier vragen die mij helpen en ik hoop dat ze ook waardevol voor jou kunnen zijn!

Vraag 1: Wat is je volgende reisbestemming?

Je kunt beter en makkelijker keuzes maken wanneer je doel helder is. In dat geval wil je niet alleen duidelijk hebben naar welk land je toe wilt gaan, maar ook welke plek in dat land. Je maakt dus eerst die twee keuzes.

Bij deze eerste belangrijke vraag kun je een hele lading aan extra vragen stellen. Hoe kies jij een land? Waarom zou je voor een bepaalt land willen kiezen? Wat is voor jou belangrijk? En wat moet een bepaalde plek in een bepaald land voor jou hebben? En zo kun je de lijst zelf verder aanvullen met andere vragen.

Lees hier meer over het opbouwen van een leven als digital nomad.

.

Vraag 2: Hoelang wil jij verblijven op je volgende reisbestemming?

Heb jij je volgende reisbestemming gekozen? Dan wordt deze vraag relevant. Hoelang wil jij in eerste instantie ergens blijven? Een paar dagen? Weken? Maanden? Nog langer? Dit is niet alleen belangrijk voor het vinden van een geschikte plek, maar ook voor de eventuele kosten.

Over het algemeen geldt: hoe langer jij ergens kunt blijven des te goedkoper jij ergens kunt wonen. Mocht je geld dus belangrijk vinden en/of op een budget reizen, dan is dit zeker iets om in gedachten te houden.

Vraag 3: Wat is de status quo voor het vinden van woonruimte op je reisplek?

In elk land werkt het weer anders. Ontdek en doe onderzoek naar wat de status quo is in het land waar jij langer wilt verblijven. Vaak heb je minimaal een paar dagen nodig om een goede plek te vinden. Maar ook hier hangt het weer af van jouw voorkeuren en wat je zoekt.

Vraag 4: Hoeveel tijd en moeite wil jij steken in het vinden van je nieuwe accommodatie?

En dan hebben we nog de factoren tijd, motivatie en energie. Hoeveel tijd wil jij stoppen in het vinden van een geschikte woonruimte? Heb je niet veel tijd en wil je het makkelijk houden, dan betaal je vaak een hogere prijs. Ook is de kans groter dat de plek misschien niet helemaal aan je eisen voldoet.

Andersom geldt het omgekeerde: wanneer je er meer tijd in stopt dan zal je over het algemeen ook een betere prijs-kwaliteit verhouding tegenkomen. En ook hier geldt weer: de keuze is helemaal aan jou. Je moet alleen wel kiezen!

Bonustip voor het vinden van geschikte woonruimte als digital nomad

Er zijn verschillende mogelijkheden om woonruimte te vinden wanneer je duidelijkheid hebt over de eerste vier vragen. Als je al een digital nomad netwerk hebt, dan kun je andere digital nomads vragen die al eerder op jouw potentiële nieuwe plek zijn geweest. Misschien kennen zij iemand die jou verder kan helpen. Ook kunnen zij je uitleggen wat de meest geschikte manier is om woonruimte te vinden.

Facebookgroepen werken ook goed. Voor alles geldt dat tijd steken in de berichten die je krijgt en het ‘’aanvoelen’’ van de verhuurder ook belangrijk zijn. En natuurlijk kun je het eenvoudiger (maar ook duurder) aanpakken door gebruik te maken van AirBnb (vergeet niet om af te dingen op de prijs als je er voor een langere periode wilt verblijven!) en/of Booking.com.

Maak er een gewoontes van om deze vier vragen te stellen

Het kan handig zijn om op iedere nieuwe plek deze vragen voor jezelf te herhalen. Op die manier zal je merken dat het steeds meer in je systeem komt. En dan zitten de vragen op een gegeven moment al automatisch in je hoofd!

Het vinden van woonruimte als digital nomad mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om zoiets voor een langere periode te blijven doen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

.

Boekentips artikel