Hoe werkt compound interest op dividend aandelen? Zo benut je het achtste wereldwonder optimaal!

Hoe werkt compound interest op dividend aandelen? Er is iets magisch aan het in kleine stappen groeien naar een ‘’volgend’’ niveau. En voor het investeren in dividend aandelen geldt dit zeker. Einstein noemde dit compound effect eerder al het achtste wereldwonder. Maar hoe werkt dit precies? En wat zijn de grootste voordelen van dividendbeleggen om dit wonder zo optimaal mogelijk in te zetten?  

Wat is compound interest en hoe kun jij de vruchten plukken van dit fenomeen?

Compound interest is een ander woord voor het rente op rente effect. In dit principe word je geld iedere keer meer waard door de te ontvangen rente (of dividend) te herinvesteren. In dit artikel gebruiken we dividendbeleggen als voorbeeld.

Wanneer je dit principe inzet zal je geld dus steeds meer waard worden. Zelfs wanneer je niets extra’s meer investeert. Dit is super interessant voor iedereen die een passief inkomen wil genereren én vermogensgroei wil realiseren.

Hoe werkt compound interest op dividend aandelen? En hoe bereken je compound interest precies? In de video hieronder ontdek je een praktijkvoorbeeld van hoe je dit precies dit inclusief de berekeningen. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Voorbeeld van dividendbeleggen: hoe werkt compound interest op dividend aandelen?

Laten we het principe van het achtste wereldwonder aan de hand van een rekenvoorbeeld duidelijker maken. In dit voorbeeld gebruiken we een investering van 10.000 euro en een dividendrendement van 5%.

Jaar Vermogen (begin) Dividend (jaar) Vermogen (eind)
Jaar 1 10.000 500 10.500
Jaar 2 10.500 525 11.025
Jaar 5 12.705 635 13.340
Jaar 10 16.300 815 17.115
Jaar 30 43.200 2.160 45.360

.

In het voorbeeld kun je overduidelijk zien hoe krachtig het compound effect op de lange termijn is. En hoeveel geld je ermee kunt verdienen door slechts één investering te doen. Dit proces kun je natuurlijk nog meer versnellen door structureel te blijven investeren (bijvoorbeeld op maandelijkse basis). Lees hier alles over mijn beleggingsstrategie voor de lange termijn.

.

Stappenplan voor het creëren van meer compound interest met dividend aandelen

Nu je weet hoe krachtig het rente op rente effect is, wil je natuurlijk ook weten hoe dit zelf optimaal kunt benutten. Check de stappen hieronder om direct te beginnen met het creëren van een passief inkomen voor jezelf.

Stap 1: Bepaal je maandelijkse budget voor uitgaven (en maak die lager dan je inkomsten)

Hoeveel mag jij van jezelf uitgeven per maand? Hoeveel geef jij nu al uit? En vind je dat dat allemaal noodzakelijk is? Of zou je best iets kunnen ‘’missen’’? Het eerste en belangrijkste doel voor het creëren van een passief inkomen is weten wat je kosten en opbrengsten zijn.

En om daarna te bepalen wat je maandelijkse kosten zijn en of deze allemaal noodzakelijk zijn of niet. Vervolgens wil je deze zo laag mogelijk maken voor jezelf zonder dat je (te)veel inlevert op je levenskwaliteit. Maak je uitgaven lager dan je inkomsten. Bepaal je bedrag en ga door naar stap 2.

Stap 2: Investeer alles wat je over hebt (en doe dat direct wanneer je je inkomen ontvangt)

Zet direct een deel van je geld opzij om te investeren wanneer jij je inkomen ontvangt. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat je altijd geld hebt om te investeren. De bedragen maken niet uit. Ook al is het maar 10 euro.

Het belangrijkste is om er een gewoonte van te maken geld opzij te leggen en te investeren. Kortom: geld voor je te laten werken zonder dat jij er nog iets voor hoeft te doen. Klinkt goed toch?

Stap 3: Blijf dit proces herhalen en volhouden

Maak er een gewoontes van om dit gehele proces elke maand te herhalen. Haal een stuk van je inkomen af om te investeren, investeer het ook écht en laat ‘’het wonder’’ dan zijn werk doen. Deze 5 stappen helpen je nog verder op weg naar financiële vrijheid.

Het echte wonder is helemaal geen wonder

Het achtste wereldwonder is eigenlijk helemaal geen wonder. Iedereen met discipline, doorzettingsvermogen en geduld kan dit makkelijk realiseren.

De grootste uitdaging is veelal het ontwikkelen van die eigenschappen (discipline, doorzettingsvermogen en geduld) om de compound interest voor je te laten werken. Dát is waar je echt aan zou moeten werken om het achtste wereldwonder optimaal te benutten.

Investeren in dividend aandelen en je geld voor je laten werken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel