Hoe word je minder onzeker over jezelf? 5 Tips!

Hoe word je minder onzeker over jezelf? Vrij veel mensen zijn onzeker over zichzelf en dat is jammer. Gelukkig kun je daar zelf zeker iets aan doen. In dit artikel 5 tips om minder onzeker over jezelf te worden én blijven!

Oorzaken van onzekerheid en hoe aanpakken

Er zijn heel veel oorzaken van onzekerheid. Tegenwoordig is dit waarschijnlijk een nog grotere factor dan wat het normaal gesproken zou zijn vanwege het internet. Social media kan dus één van die belangrijke oorzaken zijn.

Op social media laten de meeste mensen alleen de mooiste dingen in het leven zien. En daardoor lijkt het bijna alsof jouw leven enorm saai wordt. Of je volgt een paar modellen online en gaat je daar continu aan afspiegelen. Met als gevolg dat jij bijvoorbeeld onzekerder wordt over jouw uiterlijk.

Hieronder een aantal mogelijke oorzaken van onzekerheid:

  • Vroeger ben je regelmatig tot veel gepest.
  • Je hebt iemand in de familie die altijd alle aandacht op eist waardoor jij je ‘’kleiner voelt’’.
  • Je bent in het verleden veelal omringt geweest met mensen die vooral negatief of pessimistisch zijn.
  • Kritiek van je ouders.
  • Jezelf in negatieve zin vergelijken met anderen (idolen, ouders etcetera).

En zo zijn er nog een heel aantal andere mogelijke voorbeelden. Check ook onderstaande video voor meer voorbeelden en tips. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe word je minder onzeker over jezelf in 5 stappen?

Het is duidelijk: onzeker zijn over jezelf is niet leuk. Het houdt je op veel verschillende tegen om volledig jezelf te zijn. En wellicht zelfs om jouw doelen en dromen te realiseren. Dus luidt de vraag: hoe word je minder onzeker over jezelf? Hieronder 5 tips om jouw onzekerheid te overwinnen!

Tip 1: Ontdek én benadruk je sterke punten

Mensen zijn eerder geneigd naar hun zwakke dan sterke punten te kijken. Eigenlijk best vreemd. Probeer dit voor jezelf dus eens andersom te doen. Benadruk liever je sterke punten. En het zou nog beter zijn om dit op dagelijkse basis te doen.

Voordat jij je sterke punten kunt benadrukken moet je natuurlijk wel weten wat die sterke punten zijn. Je kunt daarvoor jezelf een aantal vragen stellen en die beantwoorden. Wat zijn je sterke punten? Waar ben je goed in? Welke vaardigheden bezit jij waar je trots op bent? Stel jezelf gerust nog meer van dit soort vragen om het maximale uit deze tip te halen.

Ontdek hier jouw persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en sterke punten.

.

Tip 2: Schrijf je successen op

Je sterke punten kennen en benadrukken om meer zelfvertrouwen te krijgen is één ding. Iets anders wat je kunt toepassen is het opschrijven van jouw successen. Welke successen heb jij in het verleden geboekt? Waar ben jij trots op? En waarom?

Door jezelf te ‘’ondervragen’’ op je successen kun je nog meer gaan geloven in jezelf. Er is een grote kans dat jij al veel meer hebt bereikt dan je zou denken. Ook belangrijk: successen hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Kleine dingen zijn minstens even sterk. Hou dat ook in je achterhoofd!

Tip 3: Geef jezelf complimenten

Wees eens eerlijk naar jezelf. Hoe vaak geef jij jezelf complimenten? Precies. Niet vaak. Of misschien zelfs wel nooit. Als dat voor jou het geval is, dan wordt het tijd om dit anders aan te pakken!

Leer jezelf vaker complimenten geven. Dat gaat je zeker helpen om minder onzeker over jezelf te worden. Dit geldt niet alleen voor jezelf en/of je uiterlijk en lichaam, maar ook over onzeker zijn in relaties én hoe je dat kunt voorkomen.

Tip 4: Bereik je doelen

Één van de meest praktische manieren om minder onzeker over jezelf te worden is het bereiken van doelen. Dit begint al als klein kind. Het zetten van je eerste stapjes, leren fietsen en bijvoorbeeld het leren van een bepaalde sport. Check hier hoe jij ELK doel kunt bereiken.

.

Doelen bereiken zorgt voor persoonlijke groei. En persoonlijke groei zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder onzekerheid. Ook hier geldt: het bereiken van doelen betekent niet per definitie dat dit grote doelen moeten zijn. Juist als je onzeker bent helpt het om te starten met kleine doelen en die langzaam op te bouwen.

Tip 5: Start klein

Deze tip past super bij alle voorgaande tips en kun je makkelijk combineren. Wil jij starten met het geven van meer complimenten aan jezelf? Start met iets kleins. Wil je doelen bereiken? Start met kleine doelen. Al het grote is ooit ontstaan uit het kleine. Plant je eerste zaadje en ga ervoor!

Stap voor stap minder onzeker over jezelf worden

Onzekerheid verdwijnt niet in één dag, week of maand. Het is een levenslang proces. Je zult ook zien dat als jij je onzekerheid op een bepaald gebied hebt overwonnen, je daarna weer onzeker kunt zijn over iets anders. Of een ander gebied. En dat is helemaal normaal.

Minder onzeker over jezelf worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel