Hoe word je minimalistisch? 3 Simpele stappen!

Hoe word je minimalistisch? Er gebeurt iets bijzonders wanneer je steeds blijer en gelukkiger kunt worden met minder. Maar hoe kun je dit zelf realiseren? En welke stappen zijn nodig? Ontdek het in dit artikel!

Wat is een minimalistische levensstijl en hoe creëer je die voor jezelf?

Een minimalistische levensstijl is niets anders dan een levensstijl waarin jij het grootste deel van je tijd spendeert aan de belangrijkste dingen. En dat zijn er over het algemeen maar een paar.

Veel mensen denken bij minimalisme direct aan het aantal spullen. En ja, dat is zeker een onderdeel van minimalisme, maar zeker niet het enige. Wat mij betreft gaat het zelfs nog meer over hoe jij je tijd benut.

Bij een minimalistische levensstijl gebruik je alleen dingen die ook daadwerkelijk een aanvulling zijn op je leven. En die je ook écht gebruikt. Dit klinkt eenvoudig, maar toch vinden veel mensen dit moeilijk. Dit betekent namelijk ook afscheid nemen van dingen die je niet gebruikt en/of die geen toevoeging zijn aan je levensstijl.

Hoe word je minimalistisch? Check de video voor veel praktische tips en stappen. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

3 Simpele stappen voor de beginnende minimalist

Minimalisme draait voor een groot deel om prioriteiten stellen en daarmee het minimaliseren van het aantal belangrijke dingen. De volgende 3 stappen helpen je direct om minimalistisch te worden.

Stap 1: Waarom minimalistisch leven?

Deze eerste stap is ook direct de belangrijkste. Om een minimalist te worden moet je wel weten waarom je dit wilt worden. Wil je meer rust in je leven creëren? Een grotere bijdrage leveren aan de wereld? Meer energie overhouden? Meer geld verdienen? Is het iets anders? Of een combinatie van verschillende redenen?

Alle antwoorden zijn goed zolang jij helder hebt waarom je minimalistisch wilt leven. Dat werkt niet alleen motiverend, maar de kans is ook veel groter dat je het gaat volhouden. Maak dus een lijst met redenen en ga dan naar de volgende stap!

Stap 2: Minimalistisch leren denken

Leven als een minimalist vereist veel mentale kracht, zelfdiscipline en zelfcontrole. En laten dat nu juist vaardigheden zijn die voor velen van ons moeilijk zijn om toe te passen. De toegenomen instant gratification is hier een belangrijke oorzaak van.

.

Wil je beter worden in het toepassen van minimalisme? Leer dan eerst te denken als een minimalist. Hier vind je een paar vragen die jij jezelf vaker zou willen stellen:

 • Wat is belangrijker?
 • Draagt deze taak bij aan één van je doelen?
 • Wat gebruik je slechts een paar keer per jaar en kun je beter weggooien?
 • Wat vind je leuk om te doen en hoe kun je dat nog meer gaan doen?
 • Waar wil mee stoppen?
 • Waar wil je mee doorgaan?
 • Wat wil je toevoegen aan je leven?
 • Hoe minimalistisch wil je leven?
 • Hoe kun je beter grenzen leren stellen en nee zeggen?
 • Wat heb je écht nodig om te leven?

Dit zijn slechts een paar goede minimalistische vragen om jezelf één keer in de zoveel tijd te stellen. Maak zelf een lijst, een plan en cultiveer het in je eigen leven. Check hier het volledige stappenplan voor de beginnende minimalist.

Stap 3: Minimalistische gewoontes eigen maken

Wanneer je het waarom weet én een duidelijk plan hebt gemaakt, dan kun je aan de slag met de moeilijkste stap: het uitvoeren van je plannen. Kortom: het aanleren van minimalistische gewoontes. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van dergelijke gewoontes in de breedste zin van het woord:

 • Elke ochtend om 7 uur opstaan.
 • Het reduceren van je schermtijd tot maximaal 30 minuten per dag.
 • Een dagelijkse wandeling van minimaal 15 minuten maken.
 • Elke dag je mailbox bijhouden en opschonen.
 • Elk halfjaar je mobiele foto’s uploaden, bijwerken en rangschikken naar je laptop.
 • Maximaal 20 kledingstukken in je garderobe hebben.
 • Elke dag 2 liter water drinken.
 • Minimaal 1 uur per dag besteden aan één van je hobby’s.

Zoals je ziet zijn er heel veel mogelijkheden en bestaat minimalisme uit meer dan alleen maar spullen. Sterker nog: in hoofzaak gaat minimaliseren om het veranderen van je gewoontes. Deze 4 stappen helpen je direct bij het doorbreken van je gewoontes. 

Leven als een minimalist

Minimalistisch leven betekent niet minder leven. Het betekent met minder meer doen. Het welbekende ‘’less is more’’ dekt hier volledig de lading. En daardoor leef je juist méér.

Leven als een minimalist mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel