Hoe zorg je voor een productieve dag? 6 Boosters!

Hoe zorg je voor een productieve dag? Het kan best lastig zijn om productief te zijn. Helemaal met de toegenomen afleidingen en drukte om ons heen. Met de 6 boosters uit dit artikel kun jij je productiviteit verhogen!

De waan van de dag doorbreken

Het is makkelijk om op te gaan in de waan van de dag. Er zijn zoveel dingen die je bezig kunnen houden dat het makkelijk is om excuses te bedenken om een dagje niet productief te hoeven zijn. Voor je het weet blijft het niet bij die ene dag. Het stapelt zich op naar twee dagen, een week, een maand en voor je het weet ben je jaar verder!

Wil jij meer productieve dagen draaien? Check dan zeker even de productiviteitsboosters uit de video. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

6 Boosters voor een productieve dag

Het mooiste van alle boosters is dat ze allemaal gratis toe te passen zijn. Het zijn gewoontes die je consistent wilt leren toepassen. Alleen zo kan het een (productieve) gewoonte worden.

Booster 1: Ontwikkel ritme & routines

Het creëren van een vast dagritme is ontzettend belangrijk om optimaal productief te blijven. Het liefste hou je je ritme zo ‘’vlak’’ mogelijk. Dat betekent op een vaste tijd naar bed en opstaan. Maar ook bijvoorbeeld op vaste tijden eten, werken en sporten. Hoe meer je dit doet des te productiever je zult zijn.

Natuurlijk kun je dit nooit helemaal perfect doen. En dat hoeft ook niet. Je kunt prima uitzonderingen maken of afwijken van deze ritmes. Realiseer je dan alleen wel dat het dus ten koste gaat van een deel van je productiviteit. Waar zou jij meer ritme in kunnen krijgen? En welke eerste actie kun jij vandaag zetten om een juiste stap in die richting te zetten?

Booster 2: Plan kompasmomenten

Één van de beste manieren om productiever te worden is weten wat je doelen zijn en je tijd besteden aan die doelen. Dat kun je doen door middel van kompasmomenten. Dit zijn momenten waarin je de tijd neemt om stil te staan bij jouw ‘’kompas’’. Wat zijn je doelen? Ga je nog de juiste richting op? Zou je iets moeten veranderen?

Deze momenten kun je jaarlijks, maandelijks en wekelijks inplannen. Check tip 2 uit dit artikel voor een uitgebreide toelichting op hoe je kompasmomenten optimaal kunt inzetten.

Booster 3: Creëer een ochtendritueel

Een belangrijk onderdeel voor productiever werken is hoe je de dag begint. Je kunt je voorstellen dat de dag beginnen met scrollen door je mobiel anders aanvoelt dan starten met een meditatie of wandeling. Probeer het eerste uur van de dag een mooie structuur voor jezelf te vinden waar jij energie uithaalt.

Een paar voorbeelden van activiteiten die je in het eerste uur kunt verwerken:

  • Gezond ontbijten
  • Mediteren
  • Wandelen
  • Sporten (hardlopen, fitness of yoga zijn makkelijk toepasbare opties)
  • Visualiseren van je doelen (een mooie manier om te combineren met booster 2)
  • Mindful ontbijten
  • Lezen
  • Affirmeren

Je kunt de lijst vast aanvullen met activiteiten die jij zou kunnen doen. Deze krachtige ochtendritueel tips kunnen je nóg sneller en beter helpen.

.

Booster 4: Maak regels voor externe prikkels

Wanneer wil jij volledig afgezonderd kunnen werken? Wanneer mogen mensen je wel en niet bellen? Op welke momenten wil jij je mail beantwoorden? Hoe vaak mag je van jezelf je mobiel checken? Het zijn zomaar een paar vragen waar je voor jezelf een duidelijk antwoord op wilt hebben.

Op deze manier kun je één van de grootste afleiders – de externe prikkels – beter managen. Maak duidelijke regels over wat je wel en niet wilt toelaten. En hou je vervolgens ook aan die grenzen.

Booster 5: Weet wanneer je wilt presteren

Probeer jezelf te zien als een topsporter. Elke topsporten heeft piek- en rustmomenten. Op dagelijkse basis kun je die momenten ook voor jezelf regelen. Wanneer wil jij pieken? Wanneer heb jij de meeste energie om extreem productief te werken? En hoe zien jouw rustmomenten eruit?

Je kunt deze piek- en rustmomenten letterlijk in je agenda markeren. De piekmomenten helpen je op de korte termijn te presteren en de rustmomenten zorgen ervoor dat je dit op de lange termijn kunt blijven doen.

Booster 6: Leer prioriteren en balanceren

Prioriteiten stellen gaat om meer dan alleen maar doelen stellen. Je wilt ook een bepaalde balans vinden tussen verschillende doelen. Wanneer je alleen maar werkdoelen hebt, dan kan dit ten koste gaan van je privéleven of van je gezondheid.

Je wilt dus verschillende type doelen stellen en dan prioriteiten aanbrengen. Zorg dat je minstens een goede balans vindt tussen privé- en werkdoelen. Ontdek hier de beste methode voor het effectief opstellen van doelen.

Productiever worden kost tijd

Je wordt niet in één dag opeens heel productief. Het kost tijd om productieve gewoontes te ontwikkelen. Voor ieder van de boosters zal je minimaal één maand nodig hebben om er een goede gewoonte van te maken.

Productiever worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel