Eigenschap 7 Stephen Covey: Houd De Zaag Scherp Betekenis

Houd de zaag scherp. Ieder mens heeft in zijn leven verschillende levensrollen. De rol van kind, partner, vader, collega, sporter en je eigen Ik. De lijst kun je aanvullen met rollen die jezelf hebt. De vraag is: hoe hou je deze levensrollen in balans?

Alle ballen in de lucht houden

Stel je voor dat iedere levensrol een bal is. Je wilt deze ballen allemaal in de lucht houden omdat ze belangrijk voor je zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Covey beschrijft in zijn boek ‘De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap’ eigenschap 7 als de eigenschap die alle andere eigenschappen omvat. Eigenschap 7 zorgt voor de balans, focus, discipline en persoonlijke groei.

In de video hieronder deel ik mijn drie belangrijkste inzichten uit dit boek. Één daarvan is de kracht van ”Houd de zaag scherp”. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Houd de zaag scherp betekenis

De naam van eigenschap 7 komt voort uit een verhaal over een houthakker. Covey beschrijft dit verhaal als volgt:

‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Met andere woorden: door soms tijd te nemen om jezelf aan te scherpen, kun je de rest van de tijd veel effectiever zijn.

Vier dimensies Covey

Covey onderscheidt vier levensrollen die voor ieder mens belangrijk zijn. Volgens hem moet je die rollen dagelijks aanscherpen en onderhouden om een goede balans te houden.

covey

 

1 De fysieke dimensie

Onder de fysieke dimensie verstaat Covey alles wat je met je lichaam doet. Beweging, voeding en ontspanning zijn hier goede voorbeelden van. Zelf sportte Covey tot zijn 79ste als wielrenner.

Beweging is één van de belangrijkste Big Rock activiteiten. De lichamelijke activiteiten geven je meer energie om andere activiteiten te ondernemen. Maar veel mensen laten het lichaam links liggen, omdat het niet urgent is.

Je gaat er pas aandacht aan besteden als het kritiek word. Je wordt bijvoorbeeld te zwaar, ervaart veel stress of voelt je constant moe. Dit zijn de momenten dat je je realiseert: ‘nu moet ik echt iets aan mijn lichaam doen!’

Met houd de zaag scherp kun je voorkomen dat je in deze situatie terechtkomt. Je doet aan preventie in plaats van escalatie.

2 De spirituele dimensie

De tweede dimensie is sterk gericht op eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen. In je spirituele dimensie zit je kompas. Volgens Covey is dit de dimensie die bepaalt waarom je elke dag je bed uitkomt. Je ‘why’. Het is je bron van inspiratie.

Dit is voor ieder mens anders. Sommige mensen halen hun inspiratie uit muziek, anderen uit religie en weer anderen uit literatuur. Covey raadt de lezer aan om bronnen van inspiratie te zoeken en deze er regelmatig bij te pakken.

3 De mentale dimensie

Hier draait het om het ontwikkelen van je geest. In de eerste twintig jaar van je leven doe je dit vooral via onderwijs en studie. Daarna verslapt de mentale ontwikkeling vaak. Je bent blij dat je je studie hebt afgerond en nooit meer een boek hoeft te lezen.

.

Volgens Covey moet je nieuwe onderwerpen blijven verkennen, ontwikkelen en uitdagen. Hij geeft aan dat alleen groei kan leiden tot geluk. Blijven lezen, analytisch denken en schrijven vergroten je capaciteit om te groeien.

Covey raad je aan om je televisietijd en mobielgebruik in te ruilen voor informerende en inspirerende programma’s die je waarden en doelen ondersteunen.

4 De sociale/emotionele dimensie

Waar de fysieke, spirituele en mentale dimensie sterk samenhangen met eigenschap 1, 2 en 3, draait de vierde dimensie om eigenschap 4, 5 en 6: win-win denken, eerst begrijpen, dan begrepen worden en synergie. In de emotionele dimensie staan we in relatie met anderen.

Het vereist veel oefening om de ander te begrijpen. Hoe beter je iemand begrijpt, hoe meer je gemeenschappelijke win/win ideeën kunt zien en hoe hoger de synergie is. Covey stelt dat veel mensen de overwinning op zichzelf (eigenschap 1,2 en 3) nog niet hebben gehaald en daardoor ook de vaardigheden missen voor een overwinning met hun omgeving (eigenschap 4, 5 en 6).

Houd de zaag scherp geeft balans

Volgens Covey presteert iedereen wel op één of twee van de dimensies uitzonderlijk goed. Het is de kunst om ook aan de mindere dimensies te werken. Je kunt nog zo goed zijn in je werk en sport, maar als je relatie niet lekker loopt, geeft dat geen fijn gevoel. Andersom geldt hetzelfde.

Het ontwikkelen en verbeteren van iedere dimensie is belangrijk, maar het is nog belangrijker om de vier dimensies in balans te houden. Zelfreflectie en vragen stellen aan jezelf vormen voor Covey het geheim tot persoonlijk leiderschap.

Waarom doe je wat je doet? Wat is écht belangrijk? Wat houd je tegen? Wat wil je écht? Covey gelooft in het potentieel van ieder individu om zich vrijwel eindeloos te ontwikkelen. En met de zeven eigenschappen heeft hij een model ontwikkeld waarmee je dat kunt doen.

De zevende en laatste eigenschap ‘houd de zaag scherp’ is het cement dat de losse eigenschappen met elkaar verbind.

Tips houd de zaag scherp

  1. Maak een lijst van activiteiten die goed zijn voor je lichamelijke, geestelijke, emotionele en spirituele dimensie.
  2. Maak van één van deze activiteiten een doel voor de komende week. Beoordeel aan het einde van de week je prestaties. Wat voor gevoel gaven de acties je? Of als het niet is gelukt: wat hield je tegen om het te doen?
  3. Noteer elke week concrete activiteiten op alle vier de dimensies, voer ze uit en evalueer je resultaten.

De zaag scherp houden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Meer Inspiratie ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’

Boekentip Artikel