Houding en gedrag veranderen met goede gewoontes

Houding en gedrag veranderen vergt zelfdiscipline. Met discipline kun je stap voor stap nieuwe, goede gewoontes aanleren. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een nieuwe gewoonte aanleren?

De kracht van gewoontes

De kwaliteit van je gewoontes bepaalt de kwaliteit van je leven. Met veel goede gewoontes wordt het makkelijker om in balans te blijven. Andersom geldt hetzelfde. Met slechte gewoontes wordt het erg moeilijk om goed in je vel te zitten.

Goede gewoontes, zoals regelmatig bewegen, veel water drinken, mediteren, gezond eten, overzicht bewaren en positief denken helpen je om te groeien als mens. Houding en gedrag veranderen wordt makkelijker als je goede gewoontes integreert in je dagelijks leven.

Slechte gewoontes, zoals roken, ongezond eten, beloftes breken, niet bewegen, piekeren en teveel op je mobiel kijken, beperken je leven. Door deze ‘negatieve gewoontes’ voel je weinig voldoening en dit maakt je onzeker.

In de video hieronder leer je hier meer over. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Houding en gedrag veranderen

Een negatieve houding veranderen in een positieve is moeilijk. Maar het kan met gewoontes. Wil je een nieuwe, goede gewoonte toevoegen aan je leven, of juist een slechte gewoonte omvormen naar een goede gewoonte? Daarvoor moet je eerst weten hoe je gedrag werkt om dit vervolgens in de praktijk toe te passen.

Het rattenexperiment

Één van de beste experimenten voor het veranderen van je houding en gedrag is het rattenexperiment. In dit onderzoek werd bekeken hoe we, door ratten in een doolhof te bestuderen, meer over gewoontes te weten komen.

Iedere rat die voor de eerste keer in het doolhof werd geplaatst, had gemiddeld 13 minuten nodig om de uitgang te vinden. Tijdens het zoeken was de neurologische activiteit op een hoog niveau. Dit betekent dat de hersenen druk bezig waren om de uitgang te vinden.

Naarmate het experiment alsmaar werd herhaald, nam de tijd die nodig was om de uitgang te vinden, samen met de neurologische activiteit, aanzienlijk af.

De kracht van herhaling

Wat kunnen we hieruit concluderen? Herhaling zorgt voor gewoontes. Het resultaat is dat een beloning zoals een stukje chocolade helpt bij het vinden van de uitgang en bevorderlijk is voor het ontwikkelen van goede gewoontes.

Hoe vaker je dit proces herhaalt, des te makkelijker het voor je brein word om eigen gedrag te veranderen. Om je houding en gedrag te veranderen moet je specifiek weten wát je wilt veranderen.

Begin met een kleine verandering

Het kost veel energie en moeite om meerdere gewoontes tegelijkertijd te veranderen. Vergelijk het met het uitvoeren van tien ideeën, taken of activiteiten tegelijk. Dat kan niet.

Kies daarom één belangrijke gewoonte die je wilt veranderen. Wat is de belangrijkste gewoonte die je wilt veranderen? Maak een keuze. Geef al je aandacht en focus aan de routine van dit gedrag. Zo kun jij in kleine stappen jouw mindset in je dagelijks leven veranderen.

.

Doe het elke dag

Het ontwikkelen van een gewoonte duurt vaak drie weken. Dat betekent niet dat je gedrag veranderd is. Een gewoonte veranderen varieert van drie weken tot drie maanden. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de verandering. Check ook hier hoe lang gedragsverandering écht duurt.

Veranderen is iets anders dan ontwikkelen. En dit is de plek waar we terugvallen in oud gedrag. We ontwikkelen iets, maar zetten het niet door in een langdurige verandering.

Wil jij je houding en gedrag écht veranderen? Dan is het belangrijk om geen dagen over te slaan. Houd daarom je vooruitgang bij. Steeds als je je gewoonte hebt uitgevoerd, vink je een dag af. Dit doe je voor minimaal 30 dagen achter elkaar. Wees streng voor jezelf (tenzij je terug wilt vallen in oud gedrag).

  1. Kies één gewoonte die je wilt ontwikkelen of veranderen.
  2. Bepaal wat je gaat doen om deze goede gewoonte te creëren.
  3. Voer deze gewoonte iedere dag uit voor de komende 30 dagen.

Maak langdurige verandering leuk

Het veranderen van gewoontes hoeft natuurlijk niet alleen maar te draaien om discipline en afzien. Maak het leuk voor jezelf. De ratten kregen een stukje chocolade als ze het einde van het doolhof vonden.

Heb je je gewoontes 30 dagen uitgevoerd? Geef jezelf dan een beloning. Neem dagje vrij, ga naar de sauna of ga lekker uiteten. En blijf jezelf belonen totdat je nieuwe gewoonte echt is gevormd. Maak het dus leuk voor jezelf, niet vervelend!

Je houding en gedrag veranderen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Wat voor gewoontes wil jij veranderen, vormen of ontwikkelen? Laat het ons hieronder in een reactie weten en inspireer anderen met je verhaal!

Meer artikelen over gedragsverandering

.

Boekentips artikel