HSP-oefeningen: 3 Tips om jouw energie te bewaken!

HSP-oefeningen kunnen je helpen om als HSP’er (Hoog Sensitief Persoon) om te gaan met hooggevoeligheid. Je bent gevoeliger voor de energie van anderen en jezelf. En het kan soms best een uitdaging zijn om daar goed mee om te gaan. In dit artikel focussen we ons op het bewaken van je energie als HSP’er en geef ik 3 tips om beter met die energie om te gaan!

HSP-energie uitdagingen

Als HSP’er heb je vaak de gave om de energie in een ruimte snel te voelen. En hetzelfde geldt voor je gesprekspartners. Ook is het vrij makkelijk voor je om andere mensen met jou te laten connecten omdat jij je kunt aanpassen aan hun energie.

De uitdaging zit in het wel of niet willen voelen van een bepaalde energie. Wanneer iemand zich niet prettig voelt, dan voel jij die energie ook. De kunst is om die energie niet te veel van die ander over te nemen. Doe je dat wel, dan ga jij je dus ook onprettig voelen terwijl het niet jouw gevoel is.

Andersom werkt het overigens hetzelfde. Een goede energie bij een ander kan jou een extra zet geven om ook die goede energie over te nemen. En dat kan je helpen om nog meer energie, motivatie en positiviteit om je heen te verzamelen.

In de video hieronder kun je een aantal HSP-oefeningen bekijken die je helpen om jouw energie beter te optimaliseren en er beter mee om te gaan. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

3 HSP-oefeningen om beter met jouw energie om te gaan

Nu je weet dat HSP’ers zowel positieve als negatieve energie sterk tot zich kunnen nemen is het natuurlijk de vraag hoe je daar mee om kunt gaan. En dat niet alleen. Hoe jij jouw talent voor hooggevoeligheid vóór jou kunt laten werken in plaats van tegen je!

HSP-oefening 1: Doe dingen die je energie geven

We beginnen met een lekkere open deur! Deze HSP-oefening klinkt natuurlijk als een cliché. Toch zijn er weinig mensen (niet alleen HSP’ers) die hier bewust mee bezig zijn. Het gevolg is vaak dat zij wel weten dat zij zich af en toe minder voelen, maar verder niets doen met dat gegeven.

Dingen doen die je energie geven is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult namelijk tijd moeten investeren en vrijmaken om die dingen te doen. En dat gaat ten koste van dingen die je nu al doet. Welke dingen zou jij meer willen doen die je meer energie geven? En hoe wil je die implementeren in je dagelijks leven? Check deze 4 tips voor het verkrijgen van meer positieve energie in je leven.

HSP-oefening 2: Verminder of vermijd dingen die je energie kosten

Welke dingen kosten je energie? En hoe kun je dingen verminderen of zelfs verwijderen? Schrijf dit voor jezelf op en maak een actieplan om hiermee aan de slag te gaan. Als je niet zo’n goede band met je familie (of sommige vrienden) hebt, wil je misschien niet alle banden verbreken (vermijden).

Maar wat je wel kunt doen is minder tijd aan hun besteden (verminderen). Die extra tijd kun je dan weer stoppen in activiteiten uit HSP-oefening 1. Op die manier kun je je leven stap voor stap meer vullen met positieve dan negatieve energie. En zo wordt het leven – in het bijzonder voor HSP’ers – veel aangenamer, leuker en makkelijker. Ontdek deze 3 acties voor het beter omgaan met energievreters.

.

HSP-oefening 3: Beperk het aantal afleidingen

HSP’ers zijn naast energie en gevoelens ook gevoelig voor afleidingen en prikkels. Ze kunnen snel overweldigd worden. En dat kost energie. Het kan daarom verstandig zijn om regels voor jezelf te maken over het beperken van het aantal afleidingen.

Je telefoon beperkt bekijken en niet te veel afspraken plannen met teveel mensen zijn twee voorbeelden van hoe je dat kunt doen. Hoe word jij het meeste afgeleid? Waardoor word jij soms overweldigd? En wat kun jij doen om deze afleidingen en prikkels te beperken zodat jij sterker in jouw energie blijft staan?

HSP-oefeningen toepassen in de praktijk

De HSP-oefeningen uit dit artikel zijn geen oefeningen die je één keer doet en daarna nooit meer hoeft te doen. Je wilt dit regelmatig blijven doen. En de HSP-oefeningen in de praktijk brengen wil je zelfs integreren in je dagelijks leven. Hoe meer je dat kunt doen des te beter jij jouw energie kunt managen.

Als HSP’er goed omgaan met je energie mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel