Ik wil me leven veranderen. Maar hoe pak je zoiets aan? Eigenlijk klinkt het bijna te simpel voor woorden met deze 5 simpele tips!

‘’Your life does not get better by chance. It gets better by change’’ – Jim Rohn

Hoop niet op snelle resultaten

Wanneer je iets wilt veranderen in je leven wil je het liefst direct resultaat. Helaas. Zo werkt het niet. Succesvol veranderen vereist geduld, discipline en geloof in eigen kunnen. En dat zijn dingen die je kunt trainen.

Hoop dus niet op snelle resultaten. Vaak heeft dat een averechts effect. Doordat je zoveel verwacht kan het alleen maar tegenvallen. Je bent een paar dag goed aan het sporten en verwacht dat het altijd zo blijft. Maar dan komt het moment waar je motivatie ver te zoeken is.

Dat is het breekpunt. Zet je door of val je terug in oud gedrag? Kortom: blijf je sporten of laat je de kilo’s er weer aankomen? Stop je met mediteren of blijf je het dagelijks doen? Eet je een banaan of een koek?

Ik wil me leven veranderen: 5 tips

Je kunt wel zeggen ‘ik wil me leven veranderen’, maar dat verandert nog niets. Je leven veranderen is je levensstijl veranderen. Dat doe je niet met een fysiek dieet, maar eerder met een mentaal D.I.E.E.T.. En een mentaal dieet kun je veranderen met 5 simpele tips:

Tip 1: Definitie van woorden

Als klanten tegen me zeggen ‘ik wil me leven veranderen’, dan is mijn eerste reactie een vraag. Wat wil je aan je leven veranderen? Wat betekent ‘veranderen’ voor je? Wanneer ben je tevreden met een verandering? Je leven veranderen begint met het veranderen van je taal.

Wil je gelukkiger worden? Stel jezelf dan de vraag ‘wat betekent geluk voor me?’ We weten vaak geen helder en duidelijk antwoord te geven op belangrijke woorden zoals geluk. Hetzelfde geldt voor succes, gezondheid of positiever in het leven staan. Iedereen heeft een andere betekenis voor deze woorden. Welke betekenis geef jij aan deze woorden?

Tip 2: Inzicht in gewoontes

Eerst maken wij onze gewoontes, en daarna maken onze gewoontes ons. Ons gedrag bestaat voor vijfennegentig procent uit onbewust gedrag. Dat noemen we onze gewoontes. Je gewoontes kunnen je leven letterlijk veranderen.

Wat voor slechte gewoontes heb je? Wat voor gewoontes wil je veranderen? Wat voor goede gewoontes zou je willen hebben? Welke gedragsverandering zou de meeste impact op je leven hebben? Kies één gewoonte. Focus je de komende dertig dagen op deze gewoonte. Doe alles wat je kunt om het te veranderen.

Tip 3: Enthousiasmeer eerst jezelf

Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe meer enthousiasme je hebt. Enthousiasme werkt aanstekelijk. Het is een vonkje die andere mensen in vuur en vlam zet. Investeer eerst in jezelf, vind je enthousiasme en help dan anderen. Je kunt alleen iemand anders aansteken als jezelf brandt.

Waar loop jij warm voor? Wat vind je leuk om te doen? Wat is je passie? Je kunt je leven veranderen met positieve energie. Enthousiasme is positieve energie.

Tip 4: Energieniveau verhogen

Doe de volgende oefening. Kijk eens om je heen. Focus je voor de komende tien seconden op de kleur blauw. Onthoud alles wat blauw is in de ruimte waar je nu bent. Blauw, blauw, blauw. Het gaat om de kleur blauw. Blijf om je heen kijken. Stop na tien seconden.

Sluit je ogen en noem alle dingen op die de kleur rood hebben. Hoeveel kun je er opnoemen? Waarschijnlijk weinig tot niets. Waarom? Omdat je focus op een andere kleur lag.

Met je energieniveau werkt het precies hetzelfde. Wat je aandacht geeft groeit. Focus je op meer energie oefeningen en je zult meer energie ontvangen.

Tip 5: Technieken voor succes

Oké. Ik wil me leven veranderen. Mentale oefeningen spelen een belangrijke rol in het bereiken van je doelen. Visualiseren is één van de meeste gebruikte en toepasbare technieken op dit gebied. Veel topsporters, musici en artiesten maken er gebruik van.

Visualiseren is een techniek die je helpt om je dromen concreet te maken. Tot een doel die je in beweging zet. Alleen is visualiseren nog niet zo makkelijk. Er zijn drie mentale technieken die je kunt gebruiken om je leven te veranderen:

  1. Verbeeldingskracht ontwikkelen met topsporters
  2. Autosuggestie oefeningen: geloven en vertrouwen in jezelf
  3. Onderbewustzijn trainen: creëer positieve gedachten in 4 stappen!

Je levensstijl veranderen

We weten allemaal hoe we moeten afvallen. Toch lukt het maar weinig mensen. Ja, op de korte termijn lukt het ons. Totdat we moeten volhouden. Dan wordt het lastig.

De reden hiervoor is vrij eenvoudig. De focus ligt teveel op motivatie en fysieke beweging. Twee dingen die afhankelijk zijn van hoe we ons voelen. Met een mentaal D.I.E.E.T. (definitie, inzicht, enthousiasme, energieniveau, technieken) trainen we onze gedachten.

En je gedachten bepalen uiteindelijk of je je levensstijl echt gaat veranderen of niet.

Meer levensstijl tips

Boekentips artikel