Imposter syndroom (oplichterssyndroom): wat is het precies?

Imposter syndroom – ook wel oplichterssyndroom genoemd – is een fenomeen waar je misschien wel voor de eerste keer over hoort. Wat is het imposter syndroom precies? En wat zijn tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Wat is het imposter syndroom / oplichterssyndroom? (+ betekenis)

Het imposter syndroom is een verschijnsel waarbij een specifiek persoon gedrag vertoond dat anders is dan de werkelijkheid. Daarmee ‘’licht deze persoon zichzelf als het ware op’’. In dit artikel zal ik meerdere imposter syndroom voorbeelden geven.

In de video vertel ik exact wat het imposter syndroom is en hoe je hiermee kunt omgaan. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Imposter syndroom symptomen (+ voorbeelden)

Er zijn verschillende oplichterssyndroom vormen. Hieronder zal ik er drie met je delen die allemaal wel met elkaar te maken hebben, maar toch ook weer net iets anders zijn.

Imposter syndroom symptoom 1: Je doet je beter voor dan je bent

Sommige mensen hebben de neiging om hun gevoel van ‘’niet goed genoeg zijn’’ te onderdrukken en zich anders voor te doen. Ze gaan zichzelf overcompenseren en anders voordoen. Waarbij het lijkt alsof ze heel goed zijn. Dergelijk gedrag is op de lange termijn heel lastig vol te houden. Zo verander jij je gedrag op een snelle en positieve manier.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende niveaus in een symptoom zitten. Zo kun je best een beetje last hebben van dit verschijnsel, maar dat betekent niet direct dat je last hebt van het oplichterssyndroom. Pas als het echt nadelige gevolgen voor anderen of jezelf gaat hebben, dan wordt het iets vervelend. Dit geldt voor elk van deze symptomen.

.

Imposter syndroom symptoom 2: Je wilt (te) hard het tegendeel bewijzen

Ook hier zit dat stukje overcompenseren weer in. Je ouders vonden je bijvoorbeeld nooit goed genoeg en daardoor wil je hun het tegendeel bewijzen.

Dit kan positief zijn, maar wordt negatief wanneer je dit gedrag alleen maar vertoond met als doel ‘’om je ouders het tegendeel te bewijzen’’. In dit geval gaat het namelijk meer om je ouders dan jezelf.

Imposter syndroom symptoom 3: Je komt ‘’gemaakt’’ over

Ook in dit voorbeeld doe je het opnieuw om een ander te pleasen. Het gevaar in dergelijk gedrag is dat het soms moeilijk te onderscheiden is voor de persoon in kwestie ‘’wat de realiteit is’’. Zij kunnen door selffulfilling prophecy denken dat zij echt hun ‘’gemaakte versie’’ zijn.

Dit is niet alleen een negatief is. Je kunt selffulfilling prophecy ook op een positieve manier in je voordeel gebruiken om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen. Een effectieve manier om dit te doen is het gebruiken van krachtige positieve affirmaties.

Wat kun jij leren van het oplichterssyndroom?

Toen ik voor het eerst over de term imposter syndroom hoorde, ging ik het direct op mezelf toepassen. Heb ik ook neigingen richting het oplichterssyndroom? Of voer ik dit gedrag soms ook uit?

Ik kwam tot de conclusie dat, als je er goed over nadenkt, de meeste mensen op z’n minst soms dit gedrag vertonen. Of het nu gaat om het versieren van een mooie meid of om een goede indruk te maken op je omgeving, het oplichterssyndroom is overal terug te vinden en te herkennen.

Ik zou zeggen: check het eens bij jezelf (en je vrienden?) en kijk wat jij ervan kunt leren. Goed omgaan met het imposter syndroom mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel