Infobesitas: Verslaafd Aan Nieuws (+ 4 Tips)

Infobesitas is één van de grootste en nieuwste ziektes van de 21ste eeuw. Wat is infobesitas? Wat zijn de symptomen en gevolgen? Wat kan je er aan doen? En hoe kun je de infobesitas symptomen beheersen?

Verslaafd aan informatie

De afgelopen 30 jaar is er meer informatie geproduceerd dan in alle jaren hiervoor. Door de mobiel en het internet kun je met één klik op de knop een enorme hoeveelheid kennis tot je nemen.

Dit kan zowel positief als negatief zijn. En bij infobesitas is dit negatief. Infobesitas is een verslaving aan informatie. Een informatiehonger die nauwelijks te stoppen is. Je hebt constant de drang om meer informatie tot je te willen nemen.

Iedere keer wanneer je je e-mail checkt, komt er een kleine hoeveelheid van het stimulerende dopamine vrij. Wie van ons kent niet de verleiding om in een situatie waarin dit eigenlijk niet hoort, zijn telefoon tevoorschijn te halen voor een dosis social media of sms’jes. Een behoefte die zich, uit wetenschappelijk onderzoek, gemiddeld om de 6,5 minuut voordoet.

Infobesitas symptomen

De klachten van infobesitas zijn hoofdpijn, vermoeidheid, slaaptekort en concentratieproblemen. Een druk gevoel in je hoofd is het gevolg van de grote hoeveelheid informatie die je tot je wilt nemen. Je hebt een gebrek aan focus en haalt weinig voldoening uit je dag.

Veel mensen hebben bijvoorbeeld veel ideeen over hun leven. Plannen die ze willen maken en uitvoeren. Al die ideeen kunnen teveel van het goede worden. Volgens Dr. Broder zijn er ‘geen manieren om jezelf volledig af te schermen van de informatie overload’. Maar je kunt wel stappen ondernemen om minder informatie tot je te nemen.

Diep werk

Newport beschrijft in zijn boek ‘Diep Werk’ hoe je kunt overleven in een wereld vol met informatie en afleidingen. In de kern beschrijft hij vier belangrijke stappen om infobesitas tegen te gaan:

  1. Totale afzondering (mobiel uit, een hutje op de hei opzoeken).
  2. Het inroosteren van periodes van diep werk. Momenten blokken van totale afzondering.
  3. Een ritme vinden in het diepe werk. Er een gewoonte van maken om aan diep werk te werken.
  4. De journalistieke methode. Tussen alle bedrijven door werken aan diep werk. Bijvoorbeeld op momenten dat je even moet wachten of spontaan tijd over hebt.

De beste tips die Newport voor je heeft? Wees lui. Wie diep wil werken, moet juist veel dingen niet meer doen. Lees dus in de avond of weekenden geen werkmail, stop met het zoeken naar afleidingen en durf je te vervelen. Verveling zorgt ervoor dat je infobesitas kunt onderdrukken.

Wat doe jij om je informatiehoeveelheid te beperken? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen!

Meer Focus Artikelen

Boekentips Focus