Instant gratification: het verschil tussen korte termijn plezier en lange termijn pijn

Instant gratification. Een woord dat steeds bekender wordt. En terecht. Steeds meer mensen kunnen de verleiding van snelle prikkels niet weerstaan. Social media. Mail. We moeten continu iets doen. Heb jij hier ook last van? En wil jij juist minder verslaafd raken aan deze snelle prikkels? Lees dan zeker de tips in dit artikel! 

Wat is instant gratification?

Instant gratification is niets anders dan het snel reageren op prikkels, of de prikkel zelf opzoeken. Het beste voorbeeld is één van je grootste vrienden: de mobiel.

Ken jij mensen die vaak op hun mobiel kijken? Toch snel even de mobiel in de hand nemen? Of misschien herken je dit bij jezelf? De kans is groot dat je wel iemand kent die hier last van heeft!

Dit is een mooi voorbeeld van instant gratification. De neiging hebben om continu prikkels tot je te willen nemen. Vaak zijn dit prikkels die je een kleine shot dopamine geven.

In de video leg ik uit hoe je instant gratification kunt aanpakken met één hele simpele methode. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Korte termijn plezier en lange termijn pijn

Korte termijn plezier en lange termijn pijn gaan hand in hand met elkaar. Misschien herken je het volgende. Op de lange termijn wil je een gezonde leefstijl, maar hier moet je dingen voor opofferen (lange termijn pijn). En dat doe je niet omdat je op de korte termijn toch dat ene chocolaatje wilt nemen (korte termijn plezier).

Ook het eerder genoemde smartphone voorbeeld is een mooi voorbeeld. We willen op dat moment vaak iets anders doen dan we ons voornemen en reageren erg impulsief. Hoe draai je dit om? Zodat je meer plezier haalt uit de lange termijn activiteiten dan de korte termijn?

Het ontwikkelen van discipline speelt hier een belangrijke en grote rol in. Ontdek hier hoe je meer discipline kunt ontwikkelen in slechts 1 minuut.

.

Het instant gratification fenomeen

De betekenis van instant gratification in het Nederlands lijkt veel op ‘continu aan willen staan’. Wij mensen hebben de rare neiging om altijd iets te moeten en willen doen.

Het grote verschil tussen succesvolle en niet succesvolle mensen heeft veel te maken met hun kortetermijnacties en langetermijnacties. Succesvolle mensen investeren hun tijd liever in een blog schrijven (lange termijn) dan scrollen door social media (korte termijn).

Meer tijd voor jezelf nemen is een ander mooi onderdeel die hier goed bij past. Op de lange termijn willen we ook allemaal die rust, overzicht en focus hebben. Maar op de korte termijn willen we nu al die acties zetten en resultaten boeken.

Zo werkt het helaas niet. Je kunt niet vandaag miljonair worden zonder eerst de kleine stappen te zetten. Hetzelfde geldt voor ieder ander doel.

Instant gratification trend

Het is een trend om overal zo snel mogelijk resultaat op te zien, of heel snel bepaalde prikkels te ontvangen. Door het internet gaat dit alleen maar sneller. Overal zijn afleidingen. Sterker nog. Er is nauwelijks meer een plek waar je helemaal alleen bent.

Instant gratification controleren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel