Interview Michael Pilarczyk: 5 Vragen en Levenslessen!

Interview Michael Pilarczyk, personal performance teacher en de oprichter van de Mastermind Academy. Ooit was hij DJ (Veronica, Radio 538 en TMF) en presentator van RTL Autowereld, maar tegenwoordig helpt hij mensen naar meer succes en geluk in het leven.

Hij is maar liefst tweemaal miljonair geworden, omdat hij tussendoor alles kwijt raakte. Nog belangrijker is dat hij alles weer bij elkaar wist te rapen.

In de tussentijd heb ik Michael een paar keer live gezien en gesproken. Ik mocht hem interviewen over persoonlijke ontwikkeling. Wat ik mooi vind aan Michael is dat hij het Boeddhisme koppelt aan keihard werken voor je doelen. Balans en focus. Een interessante combinatie!

Interview Michael Pilarczyk

Veel mensen weten wel hoe ze iets moeten veranderen, maar doen het niet. Wat maakt dat zij het niet doen? En hoe heb jij bij jezelf de discipline aangeleerd om het toch te doen?

‘Weten en niet doen is niet weten. De meeste mensen denken dat ze iets weten, maar dat is een illusie. Ze begrijpen het niet. En daar komt bij dat ze dingen roepen die ze niet echt willen.

Het is gewauwel in de ruimte. Als ik iets wil dan doe ik het. Punt uit. En als je het niet doet gebeurt er niets. Maak het niet ingewikkelder dan het is.’

We stellen te veel uit. Hoe ga je van willen naar doen?

‘Als je uitstelt is er geen noodzaak. Mijn advies is dan: doe het niet totdat het noodzaak wordt.

Waarom zou je uitstellen? Blijkbaar vind je iets niet boeiend genoeg, ben je moe of lui, wil je het niet echt, etc. Waarom zou je er dan een noodzaak van maken?

Als je iets écht wilt, dan doe je het. Hou jezelf niet voor de gek en stop met excuses maken.

Discipline en doorzettingsvermogen kun je trainen door er elke dag mee bezig te zijn, afspraken te maken met jezelf en je daaraan te houden. Doe je dat niet?

Dan blijf je toch doen wat je doet en sukkel je lekker door. Het is je eigen leven.’

Iedereen roept dat je een missie moet hebben om je eigen leven te leiden. Makkelijk als je weet wat je wilt. Maar wat zeg je tegen mensen die geen idee hebben wat ze willen?

‘Waarom zou je een missie of een passie willen hebben? Blijkbaar kun je ook zonder. Als je gelukkig bent met wat je nu hebt, hoef je niets te veranderen.

Als je ‘iets mist’, een leegte voelt, of meer betekenis wilt geven aan jezelf, dan is het vinden van een passie belangrijk. Een passie geeft voldoening.

Als je niet weet wat je écht wilt, je passie, heb je daar dan écht over nagedacht? Heb je écht de tijd genomen?  Uit mijn ervaring – inmiddels werkte ik met honderden mensen – weet ik dat de meeste mensen zich niet heel erg verdiepen in zichzelf.

Doe dat eens, dat is mijn advies. Investeer in jezelf. Neem de tijd voor jezelf. Doe iets. Waarom lukt het bijna alle mensen die mijn masterclasses volgen wél?

Ze leren alles op te schrijven wat wel en niet leuk vinden. Opschrijven geeft overzicht en dat zorgt voor inzicht. Vraag jezelf af: waar richt ik mijn aandacht en gedachten op? Wat gaat er het meeste om in je hoofd en vanwaar kies je voor die gedachten?

Stel jezelf heldere vragen en je krijgt heldere antwoorden.’

Los van je eigen ervaringen leer je veel dingen van andere mensen en boeken. Hoe bundel je alle informatie tot één geheel? Het lijkt alsof je overal het antwoord op weet. Wat zorgt ervoor dat je precies weet wat je moet zeggen terwijl anderen daar grote moeite mee hebben?

‘Omdat ze geen boodschap hebben. Als je niets te vertellen hebt, weet je niet wat je moet zeggen. Dan wordt het een gebakken lucht verhaal. Iedereen wil de wereld veranderen of verbeteren.

Verander eerst jezelf tot de meest uitmuntende versie van jezelf, dan zul je over de kwaliteit beschikken om anderen te helpen. Je kunt wijsheid pas delen als je er zelf over beschikt.

Uit mijn ervaring van de afgelopen zeven jaar durf ik te concluderen dat er maar heel weinig mensen zijn die beschikken over bovengemiddelde wijsheid.

Wijsheid is voor mij in directe verbinding staan met het Weten. Een kosmische connectie. En wijsheid kun je leren van wijze leraren. Los daarvan kun je veel kennis halen uit boeken.

Lezen is goed. Ervaring is het beste. Dat alles bij elkaar maakt wie je bent. Ik heb in de loop der jaren veel kennis en ervaringen verzameld, dat is mijn database. Verder maak ik verbinding met het Al Weten. Ik schakel mijn eigen denken uit om zuiver te blijven. Zodra je zelf gaat meedenken, is wat je zegt niet zuiver. Zo doe ik dat. En spreken is ervaring. Heel veel doen.’

Wat zijn je doelen voor de lange termijn? Wat wil je met de Mastermind Academy bereiken?

‘Ik wil een positieve bijdrage leveren aan het leven van 100 miljoen mensen. De centrale boodschap is: leef je mooiste leven. Met wat ik vertel hoop ik dat andere mensen de kwaliteiten van hun leven weten te verbeteren. Dat is korte en lange termijn.

Mastermind Academy is het bedrijf van Cindy en mij van waaruit we alle activiteiten uitvoeren. Het is ons doel om er een echte school voor persoonlijk en zakelijk succes van te maken, wereldwijd. We bereiden nu onze internationale lancering van het online programma voor en ik geef hier en daar al masterclasses in Europa.

Wij willen zichtbaar resultaat, voor onszelf en voor deelnemers aan onze programma’s. Wij zijn geen ‘happy-feeling’ beweging. Wij zijn realistisch en onze doelstelling is: a healthy, wealthy, happy world.’

Meer inspiratie

Wat vond je van dit interview? Laat het ons hieronder in een reactie weten en inspireer anderen met jouw verhaal!

Vanaf 1 april starten we met de unieke Zelfverbetering Challenge. In 7 dagen ontvang je 7 masterclasses over de meest succesvolle zelfhulpboeken aller tijden waaronder Think & Grow Rich (met de vertaling van Michael). Honderden mensen gingen je voor. Je kunt je hier gratis aanmelden!

  • Wil je meer weten over Michael? Bekijk zijn website hier.
  • Wil je meer Succesvolle Interviews lezen? Lees hier het Interview met Ben Tiggelaar, gedragsexpert en auteur van de bestseller Dromen, durven en doen.

Boekentips uit het interview