Intrinsieke motivatie stimuleren in 3 simpele stappen

Intrinsieke motivatie stimuleren is een hele mooie manier om dagelijks gemotiveerd door het leven te gaan. Toch kan het lastig zijn om jezelf intrinsiek te motiveren. Hoe doe je dat precies?

Geen intrinsieke motivatie hebben

Het kan goed zijn dat je op dit moment weinig of geen intrinsieke motivatie hebt. Je hebt geen zin om dingen te doen. Ook is er niets waar je echt door gemotiveerd raakt. Dat is vervelend. Het goede nieuws is dat iedereen meer intrinsieke motivatie kan ontwikkelen en krijgen.

Je intrinsieke motivatie stimuleren kan al met de 3 simpele stappen zoals ik die met je deel in de video. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Intrinsieke motivatie voorbeelden en stappen

Wil jij je intrinsieke motivatie stimuleren? Hieronder vind je een aantal voorbeelden om dit voor elkaar te krijgen.

Stap 1: Kies dingen die je motiveren

Ja, ik weet het. Dit klinkt simpeler dan het in werkelijkheid is. Wat motiveert jou? Die vraag is vaak nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Kies daarom eerst voor een simpelere vraag en beantwoordt die voor jezelf: wat vind ik leuk om te doen?

Maak een lijst van alle dingen die je leuk vindt om te doen. Welke van die leuke dingen staat er bovenaan jouw lijst? Start daarmee. Wil jij jezelf intrinsiek motiveren met dingen die je nu al doet?

Maak dan een lijst met redenen ‘’waarom’’ dit je motiveert. Die lijst kan tweeledig zijn. Bedenk minimaal 5 redenen waarom je wel ergens plezier uithaalt en 5 redenen waarom het pijn zou doen als je het niet meer deed. Of ga aan de slag met ‘’De 2 Geheimen Voor Weten Wat Je Écht Wilt’’.

Stap 2: Bekijk alles als een leerproces

Te hoge verwachtingen en teveel tegelijk willen bereiken kunnen je juist snel gedemotiveerd maken. Dat gebeurt wanneer blijkt dat je steeds te hoge doelen stelt voor een te korte tijd. Het gevolg is dat je teleurgesteld raakt in jezelf omdat je wéér geen doel hebt afgerond.

Daarnaast kan het juist verstandig zijn om je doelen bij te stellen en het meer als een leerproces te zien. Zo blijf je gemotiveerd op je eigen voortgang en niet op basis van een doel. Meet je eigen ontwikkeling en probeer daar steeds beter in te worden (onafhankelijk van anderen).

Stap 3: Zoek de lange termijn voordelen

Persoonlijk denk ik dat dit één van de belangrijkste intrinsieke motivatie oefeningen voor je kan worden wanneer je deze stap écht voelt. Wanneer je de lange termijn voordelen gaat zien stop je ‘’opeens’’ met een heleboel onzin.

Zo stop je bijvoorbeeld met snoozen, teveel op je mobiel kijken, roken en/of teveel snoepen. Motiveer jezelf dus meer door naar de lange termijn voordelen van bepaalde acties en gewoontes te kijken. Deze 5 praktische tips maken je mentaal sterker voor de lange termijn.

.

Intrinsieke motivatie oefeningen blijven toepassen

De genoemde stappen om je intrinsieke motivatie te blijven stimuleren vereist dagelijkse focus. Je wilt jezelf er elke dag aan herinneren waarom je doet wat je doet. Pas dan kun jij jezelf dagelijks blijven motiveren en zul je ook merken dat je geen extrinsieke motivatie nodig hebt.

Je intrinsieke motivatie stimuleren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel