Introvert zijn: 8 Kenmerken voor introverte mensen + praktische tips!

Introvert zijn heeft grote voordelen én uitdagingen. Hoe ga jij om met introvert zijn? Wat doe jij om zo goed mogelijk in je energie te blijven? En hoe ga je om met jouw emoties en sensitieve kant? In dit artikel vind je handige tips die als een gids werken voor jou introversie!

Introvert zijn betekent in de minderheid zijn

Wist je dat er in verhouding veel minder introverte dan extraverte mensen zijn? Verschillende onderzoeken schatten in dat de ratio 20% introvert en 80% extravert is. Nog los van de uitdagingen van introversie betekent dit dus ook dat er gewoon minder mensen zijn die ‘’zijn zoals jij bent’’.

De kans is daarbij groter dat jij je alleen voelt. Daarnaast is het over het algemeen lastiger om introverte mensen te ontmoeten omdat zij minder ‘’outgoing’’ zijn. De mensen die sociale gelegenheden het leukste vinden zijn de extraverte mensen. En die zul je dan dus ook het meeste tegenkomen.

Bovendien lijkt de wereld steeds sneller en dynamischer te worden. Alles moet nu en snel gebeuren. En als een introvert persoon kan het best lastig zijn om daarmee om te gaan. Genoeg uitdagingen dus. Gelukkig zijn er ook een heleboel voordelen die jij kunt inzetten.

In de video hieronder deel ik de beste tips voor introverts en hoe jij het maximale uit deze persoonlijke eigenschap kunt halen. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De gouden gids voor introverts met 8 kenmerken en superkrachten!

Hoe gang jij als introvert persoon om met sociale gelegenheden? Jouw energie? Focus versus afleiding? En wat doe jij om het maximale uit je introversie te halen? Check onderstaande kenmerken om nog meer uit je introversie te halen!

Kenmerk 1: Alleen zijn

Één van de grootste ‘’superkrachten’’ van introverts is de kracht om alleen te zijn. Dit is iets waar veel mensen moeite mee hebben, maar als introvert persoon vind jij dit juist prettig. En dat levert heel veel voordelen op. Ontdek hier ook 5 slimme tips om tijd voor jezelf te nemen.

Het is lekker om onafhankelijk te zijn en om jezelf te kunnen opladen met jezelf. Hoe beter jij wordt in het herkennen en omarmen van alleen zijn des te groter die kracht wordt. En ook niet onbelangrijk: hoe leuker en beter de kwaliteit van je leven zal worden!

Kenmerk 2: Sensitief zijn

De meeste introverts zijn sensitief. Erg sensitief. Ze voelen meer dan andere mensen. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Positief wanneer je anderen beter kunt begrijpen en helpen. Negatief wanneer je de energie van anderen zoveel overneemt dat het ten koste gaat van je eigen stemming en energie.

Kenmerk 3: Anders sociaal

Introvert zijn betekent zeker niet dat je anti-sociaal bent. Soms wordt dat beeld ten onrechte gevormd. Het betekent simpelweg dat je op een andere manier sociaal bent. Sociaal zijn betekent voor jou meer 1-op-1 gesprekken voeren met diepgang. Small talk is zeker niet aan jou besteed. Deep talk des te meer.

Groepsgesprekken kosten je energie. Diepgaande 1-op-1 gesprekken geven je energie. Je wilt ook liever het aantal sociale gelegenheden verminderen. En dat is niet altijd alleen maar omdat je er niet wilt zijn. Minstens zo belangrijk is dat het je vaak meer energie kost en je die energie goed wilt bewaren.

Kenmerk 4: Luisterend oor

Introverte mensen zijn vaak goede luisteraars. Ze zijn geduldig, geïnteresseerd in de ander en zijn volledig gefocust op de ander wanneer ze in gesprek zijn. Dit maakt dat andere mensen zich comfortabel voelen bij jou. En dit maakt het – zonder dat je het zelf misschien doorhebt – makkelijker voor je om te connecten met anderen en goede sociale relaties te creëren.

Deze ‘’emotionele bankrekening oefening’’ is een geweldige manier om makkelijk en snel sterke connecties op te bouwen.

.

Kenmerk 5: Hoge mate van focus

Singletasken is waar introverte mensen het meeste van houden en wat ze het beste kunnen. Dit is niets anders dan het vermogen om je te kunnen focussen op één ding tegelijk. En daardoor kunnen zij in relatief weinig tijd snel specifieke doelen bereiken.

Kenmerk 6: Eerst denken, dan doen

Eerder kon je al lezen dat introverte personen ervan houden om veel tijd alleen door te brengen. En hetzelfde doen zij met hun gedachten. Introvert zijn betekent vaak ook veel denken, twijfelen, plannen, piekeren en bezinnen.

Wanneer je die gedachten op de juiste manier kunt inzetten is het super waardevol. Aan de andere kant: als je teveel nadenkt kun je jezelf in de weg zitten. Het is goed om te plannen en bezinnen zolang het niet ten koste van actie ondernemen (het ‘’doen’’).

Kenmerk 7: Taken afronden in plaats van half werk leveren

Perfectionisme is een andere eigenschap die veel voorkomt bij introverte mensen. Dit maakt dat veel van hun oog voor details hebben en misschien nog wel belangrijker: ze leveren geen half werk. Een taak moet eerst af zijn voordat je doorgaat naar de volgende taak. Deze 3 strategieën helpen je direct om beter te leren focussen.

Kenmerk 8: Alleen energie opladen

Dé favoriete manier voor het opladen van energie is voor veel introverts heel simpel. Gewoon alleen zijn. Lekker alleen een boek lezen, jezelf bezig houden met je eigen gedachten of tijd besteden aan een bepaalde hobby. Wat het ook is, introverts laden op door alleen te zijn!

Introvert zijn en bewustzijn

Wees je bewust van in welke mate jij introvert bent en wat jij zou kunnen doen om nog meer uit de hierboven genoemde kenmerken te halen. Vergeet ook niet om op een positieve manier naar je introversie te kijken. Op die manier kun je het maximale uit jezelf halen en talenten benutten die voor anderen veel moeilijker toegankelijk zijn.

Omgaan met introvert zijn mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel