Je doelen opschrijven: van vage dromen naar concrete acties

Je doelen opschrijven lijkt makkelijker dan het is. Vaak hebben we ze wel in ons hoofd zitten, maar schrijven we ze niet op. Of we schrijven onduidelijke doelen op. Doelen die ons niet echt motiveren. Hoe schrijf je jouw doelen op de juiste manier op? En hoeveel doelen kun je tegelijk stellen?

Concrete doelen stellen

Wanneer zijn onze doelen zo helder en concreet dat we direct in actie komen? Hoe weet je dat? En wat is daar voor nodig?

In de video hieronder leg ik uit hoe je doelen opschrijven helpt om actie te ondernemen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Onze doelen zitten vaak in ons hoofd. En dat is prima. Alleen niet als we deze ook willen bereiken op de lange termijn. Daarvoor moeten we er meer moeite insteken.

Je doelen opschrijven is daarom een beter idee dan deze alleen in je hoofd houden. Schrijf het op. En maak het concreet.

Balans vinden tussen je doelen

Voordat je begint met het opschrijven van jouw doelen wil je een balans vinden tussen jouw doelen. Het kan daarom slim zijn om deze onder te verdelen in verschillende gebieden. Zelf doe ik dit met de 4 levensgebieden van persoonlijke ontwikkeling:

  1. Gezondheid (voeding, beweging en ontspanning)
  2. Geld (werk, opleiding en financiën)
  3. Geluk (relatie met partner, familie en vrienden)
  4. Groei (bucketlist, persoonlijke ontwikkeling en gewoontes)

.

Vervolgens bepaal ik per jaar welke G ik het belangrijkste vindt voor dat jaar. Op deze manier dwing ik mezelf een keuze te maken. Dat betekent niet dat ik de rest niet doe. Wel dat ik elke dag iets wil doen in de richting van mijn allerbelangrijkste doel.

Waar wil jij een topper in worden? Waar ligt jouw focus? En welke G is dit jaar voor jou het belangrijkste?

Je doelen opschrijven

Pas daarna schrijf ik mijn doelen op papier. Één jaardoel per G. Niet meer!

Hou focus op een beperkt aantal doelen. Hoe minder doelen je stelt des te meer je er kunt bereiken. Elk jaar pak ik een hele dag om na te denken over mijn doelen.

Dit klinkt misschien veel, maar dat is het niet. Tel maar uit. Je besteedt 1 van de 365 dagen aan het opstellen van jouw doelen waar je vervolgens die andere 364 dagen mee aan de slag kunt.

Je wilt dus zeker weten dat jij de juiste doelen voor jezelf hebt opgesteld!

Je doelen opschrijven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel