Je Ongekende Vermogens Samenvatting

Je ongekende vermogens samenvatting. Het boek van Tony Robbins werd binnen no time een bestseller geworden. Hoe staat het met jouw mindset en persoonlijke ontwikkeling? Denk jij dat er meer in je zit? Maar komt het er nog niet helemaal uit? Lees dan even deze samenvatting!

Wie is Tony Robbins?

Tony Robbins wordt gezien als één van de allerbeste, zo niet de beste, coaches ter wereld. Hij heeft inmiddels miljoenen mensen geholpen.

Vanaf zijn jeugd was hij al een meester in het communiceren met anderen. Nadat hij Jim Rohn, één van zijn eerste leermeesters, ontmoette begon hij de kracht van persoonlijke ontwikkeling in te zien.

Al snel begon hij zijn eigen seminars te geven. En tegenwoordig runt hij meerdere bedrijven met een totale geschatte waarde van biljoenen.

Zijn succes begon met het boek Je Ongekende Vermogens: NLP de weg naar excellentie. Ook wel bekend onder de Engels naam ‘Unlimited Power’.

Je Ongekende Vermogens: NLP de weg naar excellentie

Je Ongekende Vermogens is een boek over persoonlijke ontwikkeling en communicatie.  Tony Robbins beschrijft glashelder hoe jij je mooiste dromen en doelen kunt bereiken. Het boek is opgedeeld in grofweg twee onderdelen.

 1. Persoonlijke ontwikkeling. Tony Robbins vertelt zijn verhaal en hoe hij met persoonlijke ontwikkeling alles heeft bereikt wat hij wilde bereiken.
 2. In het boek legt hij ook op een eenvoudige manier uit hoe communicatie en gedrag werken. En hoe jij dit in je voordeel kunt gebruiken.

Met Je ongekende vermogens legt Robbins de nadruk op doelen stellen, mindset en discipline. En hoe je deze verschillende onderdelen het beste kunt inzetten.

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Je Ongekende Vermogens. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

.

Start met een helder doel

Wat we nodig hebben is een mentaal dieet. Je moet eerst een helder en duidelijk doel stellen. Zonder bestemming weet je niet waar je naartoe gaat. Je hoeft niet te weten hoe je er komt, maar je moet wel exact weten waar je naartoe gaat. Aldus Tony Robbins.

In zijn boek geeft hij veel voorbeelden van succesvolle mensen. Één daarvan is Colonel Sanders. Hij is de man achter Kentucky Fried Chicken, dat hem miljonair heeft gemaakt en de eetgewoonten van een heel land heeft veranderd.

Toen hij begon was hij niet meer dan een gepensioneerde militair met een recept voor gefrituurde kip. Verder niets, geen geld, geen organisatie, niets. Hij had een klein restaurant gehad, dat over de kop was gegaan doordat de hoofdweg werd verlegd.

Toen hij zijn eerste cheque van de sociale dienst kreeg, besloot hij te kijken of hij wat geld kon verdienen met de verkoop van zijn kiprecept. Zijn eerste idee was het recept aan restaurants te verkopen en zichzelf een percentage van de winst te laten uitbetalen.

De 7 stappen tot actie

Er is maar één woord dat we moeten onthouden: doen. Doen is het uitvoeren van een idee en dát is toegepaste kennis. Daarom volgen hieronder 7 stappen die succesvolle mensen inzetten om actie te ondernemen:

 1. Alle succesvolle mensen doen niet wat ze leuk vinden. Ze doen waar ze passie voor hebben. Passie brengt grote sportmensen ertoe steeds naar topprestaties te streven en die te verbeteren. Passie drijft mensen om nieuwe producten zoals de computer, laptop en mobiel uit te vinden. Passie creëert de energie voor actie.
 2. Mensen die slagen weten wat ze willen én geloven dat ze het kunnen krijgen.
 3. Een strategie is de wijze waarop plannen en actie georganiseerd worden. Mensen als Steve Jobs, Beyoncé, Oprah Winfrey, David Guetta en Cristiano Ronaldo stippelden een strategie uit om te bereiken wat ze wilden bereiken.
 4. Heldere waarden. Waarden zijn specifieke overtuigingen over wat goed en slecht is voor ons leven. Succesvolle mensen weten exact wat hun waarden zijn en leven elke dag volgens deze manier.
 5. Hoog energieniveau. Mensen met een hoog energieniveau trekken hoge energieniveaus aan. Ze creëren mensen om zich heen die hun stimuleren bij het bereiken van hun acties.
 6. In actie komen helpt als je beschikt over diepgaande relaties. Zij vormen de emotionele kracht om jezelf in beweging te zetten.
 7. Communicatief meesterschap. De kwaliteit van je communicatie bepaalt de kwaliteit van je leven. Mensen die actie ondernemen hebben geleerd om iedere uitdaging aan te nemen. En als iets mislukt, spreken zij niet over falen. Ze spreken over leermomenten. Dat vergt een andere manier van denken.

De kunst van vragen stellen en zelfinzicht

Wat je vraagt is wat je krijgt. Ik weet het. Het is een oud gezegd. En zoals dat gaat met oude gezegdes, zit er een kern van waarheid in. Goede vragen stellen helpen je bij het krijgen van wat je wilt. Ze vormen de blauwdruk van je leven. Misschien herken je de volgende vragen bij jezelf.

‘Successful people ask better questions, and as a result, they get better answers ‘– Tony Robbins

Waarom kan ik niet slagen? Waarom ben ik niet gemotiveerd? Waarom blijf ik altijd piekeren? Dit zijn vragen die we niet aan onszelf willen vertellen. Wat hebben deze vragen met elkaar gemeen? Ze richten zich op het probleem. Door constant vragen te stellen over je probleem blijft het een probleem.

 1. Vragen veranderen onze focus, en daarmee hoe we ons voelen.
 2. Vragen bepalen wat we verwijderen
 3. Vragen veranderen de beschikbare middelen die we hebben

We maken ons allemaal zorgen over dingen. De één wat meer dan de ander. Zorgen maken is gekoppeld aan een probleem. Op die momenten denken we teveel na. Je denkt bijvoorbeeld ‘ik ben dik en kan toch niet sporten. Waarom zou ik het dan doen?’.

.

De essentiële succesformule: 4 persoonlijke vragen

Tony Robbins beschrijft in zijn bestseller Je ongekende vermogens een formule voor meer zelfinzicht. De formule bestaat uit veel persoonlijke vragen en noemt hij de essentiële succesformule.

De essentiële succesformule is een methode om je droomleven op papier te zetten. Je leert om je beperkingen los te laten en te denken in mogelijkheden. De succesformule is meer dan dromen alleen. Je leert na te denken over je leven. Dat klinkt simpel, maar volgens Robbins doen veel mensen dit niet of zeer beperkt.

De kern van de succesformule van Tony Robbins bestaat uit 4 vragen die je helpen om na te denken over de eindbestemming van je leven. Na de 4 vragen weet je precies wat je wilt en nog belangrijker: wat je vandaag kunt doen om te krijgen wat je wilt!

Vraag 1: Wat zijn je doelen en dromen?

Maak een lijst van je dromen en doelen. In stap 1 kom je los van je beperkingen. Beperkte doelen creëren beperkte levens zo schrijft Robbins in zijn boek. Probeer op dit moment niet te bepalen of je dromen en doelen reëel zijn en of je ze gaat halen. Schrijf alles op, in korte bewoordingen en houd je pen in beweging.

Laat je geest vrij dwalen. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Je doelen kennen is de eerste sleutel naar het bereiken ervan. Word je bewust van het gevoel van vrijheid terwijl je dit doet.

Vraag 2: Wat zijn je vier belangrijkste doelen voor dit jaar?

Schrijf je vier belangrijkste doelen op en noteer waarom je ze dit jaar absoluut wilt bereiken. Wees duidelijk, consistent en positief. Laat jezelf weten waarom je zeker bent dat je deze doelen kunt bereiken en waarom het belangrijk is dat je dat doet.

Waarom we iets doen is belangrijker dan wat we doen. Redenen zijn het verschil tussen iets leuk vinden en 100% passie hebben voor wat je doet. Het is het verschil tussen wel of geen motivatie om in actie te komen.

Vraag 3: Wat heb je nodig?

Schrijf een plan om je doelen te behalen. Wat heb je nodig voor je doelen? Discipline? Een effectieve indeling van je tijd? Een grote hoeveelheid specialistische kennis? Iedereen heeft sterke punten. Schrijf een paar alinea’s of een pagina over alle sterke punten die je kunt inzetten.

Vraag 4: Wat houd je tegen?

Je kunt weten wat je wilt, waarom je het wilt en wie je moeten helpen. Maar het kritieke ingrediënt dat uiteindelijk bepaalt of je zult slagen is ACTIE. Om in beweging te komen, moet je volgens Robbins een stapsgewijs plan creëren en weten wat je tegenhoud om dat plan uit te voeren.

Één van de redenen dat mensen het niet geweldig doen in het leven, is dat succes meestal verborgen zit achter hard werken. En het goed plannen en werken aan doelen is hard werken. Het is gemakkelijk dit soort zaken te laten zitten en in de val te lopen van ‘de kost verdienen’ in plaats van ‘je leven ontwerpen’.

Boekrecensie Je Ongekende Vermogens

Tony Robbins heeft met het Nederlandse Je Ongekende Vermogens boek een praktisch toepasbaar boek over persoonlijke ontwikkeling geschreven.

De meerwaarde van het boek zit voor mij vooral in de Essentiële Succesformule. In dit artikel heb ik vier van die stappen beschreven. De complete succesformule bestaat uit twaalf stappen.

Het is een geweldig stappenplan. Eerst ga je van dromen naar doelen. Vervolgens van doelen naar plannen. En daarna naar een actieplan voor deze plannen.

De strategieën uit het boek Je Ongekende Vermogens toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Boekentips artikel