Jezelf discipline bijbrengen met het ultieme 3 stappenplan

Jezelf discipline bijbrengen is iets wat we vaak moeilijk vinden. En terecht. Het is niet iets wat je zomaar doet. Wil jij jezelf discipline bijbrengen? Pas dan het volgende ultieme systeem toe!

Hoe tevreden ben jij over je discipline?

Iedereen herkent het wel. Je neemt jezelf voor om iets te doen – of om jezelf te verbeteren – om het vervolgens toch niet te doen. Je neemt jezelf bijvoorbeeld voor om….

  • Meer te sporten
  • Minder tijd aan social media te besteden
  • Meer tijd voor jezelf te nemen
  • Meer tijd AAN in plaats van IN je bedrijf te werken

En toch blijf je het tegenovergestelde doen: bankhangen, scrollen door social media, geen tijd voor jezelf plannen en alleen maar IN je bedrijf werken. Hoe kan dat? En hoe kun je dit veranderen?

In de video leg ik uit hoe jij jezelf meer discipline kunt bijbrengen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling.

.

Jezelf discipline bijbrengen in 3 stappen

Ik ga je alvast een waarschuwing geven. De stappen die ik met je ga delen zijn ontzettend simpel, maar daarmee nog niet makkelijk. Jezelf discipline bijbrengen kun je met de volgende 3 stappen doen:

Stap 1: Focus op 1 ding tegelijk

Cliché. Ik weet het. Maar daarmee nog niet makkelijk.

  • Hoeveel doelen heb jij? Heb je meerdere doelen op 1 moment dan heb je al geen focus op 1 ding.
  • Zijn je doelen concreet? Heb je veel vage en onduidelijke doelen dan kun je geen focus houden op 1 ding.
  • Zijn je doelen groot? Heb je te grote doelen dan kun je ook geen focus houden op 1 ding tegelijk.

Alleen al aan de hand van een paar simpele vragen is te zien hoe moeilijk het is om je focus vast te houden.

Stap 2: Kies 1 strategie

We hebben altijd en overal de keuze tussen twee verschillende strategieën. Doe jij dingen vooral vanuit motivatie of gewoonte?

De motivatiestrategie is altijd afhankelijk van je gevoelens. Voel jij je goed, dan heb je veel motivatie en krijg je ook veel dingen gedaan.

Andersom geldt hetzelfde. Voel jij je minder goed, dan heb je geen motivatie en krijg je niets gedaan. Meer over de effecten van de motivatiestrategie lees je in het artikel Waarom motivatie bullshit is, en wat wél werkt.

.

De gewoontestrategie is altijd onafhankelijk van je gevoelens. Of jij je nu goed of slecht voelt, je doet het gewoon.

Een mooi voorbeeld is tandenpoetsen. Je kunt je nog zo slecht voelen, maar tandenpoetsen doe je toch wel. Hetzelfde kun jij doen en veranderen met andere gewoontes.

Stap 3: De 1 minuutactie

De 1 minuutactie is een hele kleine positieve actie die je elke dag zet in de richting van je belangrijkste doel. Dit hoeft niet letterlijk 1 minuut te zijn.

Waar het omgaat is dat je elke dag een stap zet in de richting van je belangrijkste doel. Dat kan ook een actie zijn die 1, 2 of 3 uur duurt. Ontdek hier de 3 stappen van De Magie van 1 Minuut.

In onderstaande tabellen vind je een aantal voorbeelden van hoe je de kracht van 1 minuutacties kunt inzetten.

Klein starten met jezelf discipline bijbrengen

Mijn favoriete motto is ‘Denk Groot, Start Klein’, en dat is voor 100% van toepassing op het aanbrengen van meer discipline. Start met de 3 stappen en voel hoe je discipline met de dag toeneemt. En op de lange termijn levert dit dus hele gave en mooie resultaten op.

Jezelf discipline bijbrengen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel