Jezelf resetten met een dopamine detox: 3 strategieën

Jezelf resetten is iets wat we vaak te laat of helemaal niet doen. Je blijft hard werken, maar neemt niet de tijd om even stil te staan bij wat je hebt bereikt. Één van de beste manieren om jezelf even te resetten is het doen van een dopamine detox!

Je mind resetten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn mind loopt zo nu en dan over van gedachten. Of het nu om piekeren gaat of teveel informatie tot je nemen. Je mind resetten is soms even nodig.  Helemaal als je veel tijd doorbrengt op beeldschermen zoals je mobiel of laptop.

In de video deel ik hoe jij jezelf kunt resetten met een dopamine detox. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Wat is dopamine? (+ betekenis)

Dopamine is een stofje dat wordt aangemaakt bij bijvoorbeeld het belonen van gedrag, Het is een neurotransmitter die zenuwen met elkaar verbindt. Hoe sterker deze verbinding wordt des te meer het een gewoonte wordt om deze uit te voeren.

Stel je voor dat jij wilt stoppen met snoozen en elke dag om 6 uur wilt opstaan. Het is in dit geval super belangrijk om je gedrag te belonen. Sta je om 6 uur op? Wat voor gedachten én gevoelens leveren je dit op?

Dopamine is veel bekender bij negatief gedrag. Je hebt veel stress en begint te roken. De stress is dan de trigger om te roken. Leer hoe je negatief gedrag omzet in positief gedrag.  

.

Jezelf resetten met 3 strategieën

Je kunt jezelf resetten met een dopamine detox. Dit is een detox waarbij je ervoor zorgt dat jij minder prikkels tot je neemt. In dit artikel beperk ik mij meer tot online prikkels omdat deze vaak een hele grote rol spelen:

Strategie 1: Jezelf resetten met een informatie detox

Bij deze eerste strategie kies je ervoor om minder informatie tot je te nemen. Zo neem jij jezelf voor om bijvoorbeeld minder vaak het nieuws te checken. Ook minder vaak je mail checken is hier een veelgenoemd voorbeeld van.

Vraag: wat ga ik doen om minder informatie tot me te nemen?

Strategie 2: Jezelf resetten met een social media detox

Ben jij iemand die teveel op social media zit? Dan kan deze dopamine detox goed voor je werken. Social media is mogelijk dé grootste verslaving in de tijd waarin we nu leven.

Ook hier kun je afspreken met jezelf over maken. Je kunt helemaal geen social media meer checken, maar dit gaat voor de meesten te ver. Daarom kan het verstandiger en realistischer zijn om te werken met tijden.

Bijvoorbeeld dat jij je social media alleen nog wilt checken tussen 8 en 9 uur ’s avonds of dat je maximaal 30 minuten per dag op social media wilt kijken. Let op: het is belangrijk om specifiek te zijn in wat je wilt. Train je discipline in 1 minuut om jezelf aan je gemaakte afspraken te houden.

Vraag: wat kan ik doen om minder op social media te kijken?

.

Strategie 3: Jezelf resetten met een internet detox

Een overkoepeling op de vorige twee stappen is het internet. Dit is dus een iets bredere detox die je zou kunnen doen om jezelf te resetten. Hoeveel tijd mag jij van jezelf op het internet zijn? En hoeveel tijd is dit nu?

Hierbij kun je dus denken aan social media, e-mail, mobiel, online spelletjes en Netflix. De grap is dat je belangrijkste werk zich vaak niet op het internet bevindt. Minder internet is meer connectie:

  • Real life contact > Whatsapp contact
  • Hier en nu > Waan van de dag
  • Focus > Afleiding
  • Je beste werk > Je mindere werk
  • Sporten > Luiheid

Jezelf fysiek in beweging zetten zorgt altijd voor meer connectie. Het is daarmee één van de beste manier om je zowel lichaam en geest te resetten.

Vraag: wat kun jij doen minder tijd op het internet door te brengen en meer te connecten in real life?

Jezelf motiveren voor de korte en lange termijn

Hoe blijf ik gemotiveerd? Dit is een veelgestelde vraag die ik vaak krijg. Het moeilijkste deel is om voor de lange termijn gemotiveerd te blijven. Zelf pas ik de bovenstaande drie stappen structureel toe.

Je motivatie terugvinden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel