7 Kaizen stappen om je leven eenvoudiger te maken

Kaizen stappen. Ik hoor je denken. Wat is dat precies? En nog belangrijker: hoe gaat het je leven nog leuker en eenvoudiger maken? Start met deze 7 kaizen stappen!

Wat is het doel van Kaizen?

Hoe zou het zijn als je elke dag het gevoel hebt dat je beetje bij beetje groeit als mens? En dat op een hele simpele manier?

Veranderen met kaizen stappen maakt je leven steeds leuker. Het is een continu groeiproces. En groei leidt tot meer geluk.

Kaizen is een Japanse methode die staat voor continue verbetering. De methode is vooral bekend in het bedrijfsleven maar je kunt het ook toepassen in je dagelijks leven!

Bekijk in deze video hoe het Kaizen principe werkt. Vond je dit een leuke video en wil je nóg meer gratis tips? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal.

.

Het Kaizen model: hoe het werkt

Het kaizen principe draait om het zetten van kleine kaizen stappen richting je doelen. En deze stappen zijn écht klein. Belachelijk klein zelfs. Zo klein dat ze je nauwelijks moeite kosten.

En dat geeft fijne resultaten:

  • Je vertoont minder uitstelgedrag omdat het zo simpel is om te doen.
  • Je ziet minder snel tegen dingen op.
  • Je boekt elke dag nieuwe kleine succesmomenten.
  • En deze kleine successen leiden al snel tot grote resultaten.

Kaizen maakt het eenvoudiger en leuker om je doelen te bereiken met weinig tot geen moeite. En ik weet niet wat jij daar van vindt, maar ik word daar heel blij van.

De beste manier om kaizen toe te passen is door de juiste vragen te stellen. Hieronder vind je 7 vragen die je aan jezelf kunt stellen.

1: Uitstelgedrag overwinnen

Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten richting mijn doel?

Maak deze kaizen stappen zo klein mogelijk. Stel jij het schrijven van een artikel al dagen uit? Dan is het artikel een te grote taak.

Start kleiner. Misschien kun je vandaag één pagina schrijven? Morgen weer een pagina? Je mag meer schrijven, maar schrijf minimaal één pagina.

.

2: Tijd voor jezelf maken

Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten om meer tijd voor mezelf vrij te maken?

Misschien zijn er bepaalde dingen die je al heel lang wilt doen maar waar je niet aan begint. Begin met iets kleins. Kun je de tijd vinden om minimaal 1 minuut aan een goed boek te beginnen? Te mediteren? Een muziekinstrument te bespelen?

Wat het ook is. Start er vandaag mee. Maak een beetje meer tijd voor jezelf vrij.

3: Een ochtendmens worden

Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten om een ochtendmens te worden?

Één van de meest genoemde doelen waar ik mensen op coach is hun ochtendritueel. In mijn artikel ‘Hoe 1 uur eerder opstaan je leven verandert’ leg ik uit hoe ik dit deed en de resultaten die het mij iedere dag opnieuw geeft.

Zet de wekker elke dag 1 minuut vroeger, totdat je de gewenste tijd hebt bereikt.

Één minuut eerder opstaan kan iedereen. Na een maand kun je een halfuur eerder opstaan. Na twee maanden een heel uur. Dit maakt het kaizen principe veel makkelijker dan alles in één keer radicaal veranderen.

En één minuut per dag is niet tijdrovend. Iedereen heeft de tijd om dit te doen.

4: Fitter worden

Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten om iets fitter te worden?

Stephen Guise beschrijft in zijn boek Mini Habits een mooi voorbeeld van hoe je kaizen stappen aanpakt. Hij wilde fitter worden en besloot elke dag minimaal één push-up te doen.

Later ontdekte Stephen dat hij ook na die ene push-up doorging. Voor hij het wist zat zijn training van een halfuur erop. Is dit niets voor jou?

Drink elke dag één extra glas water. Neem één snoepje minder. Doe één buikspieroefening. Of één yoga oefening.

Het lijkt nu nergens op. Maar na een paar weken kun je twintig push-ups doen.

5: Huis opruimen

Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten om mijn huis iets opgeruimder te maken?

Ik ken leden van de 1 Minuut Community die elke dag bezig zijn om één doos op te ruimen. Één doos. Meer mag. Maar minimaal één doos.

We kunnen deze kaizen stappen nog kleiner maken. Ruim elke dag één ding op. Begin er vandaag mee. Na een maand heb je dertig dingen opgeruimd.

6: Productiever worden

Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten om iets productiever te worden?

Tegenwoordig willen we overal van op de hoogte van blijven. Iets wat onmogelijk is. Er gebeurt meer om ons heen dan we kunnen volgen. Wat je ook doet. We gaan dingen mislopen.

Spreek met jezelf af om één keer minder op je mobiel te komen. Één keer minder mailtjes te beantwoorden. Één keer minder het nieuws te bekijken.

.

7: Emotioneel stabieler worden

Welke eerste kleine stap kan ik vandaag zetten om mijn emoties iets meer onder controle te houden?

Één minuut mediteren per dag is beter dan niet mediteren. En een goed begin van de dag. Het belangrijkste om te verbeteren is doen.

Niet hoe lang je het doet, maar dát je het doet. Daar draait het om bij kaizen toepassen.

Kaizen stappen zetten in je dagelijks leven

Kaizen toepassen in het dagelijks leven is een uitdaging. Het lijkt zo simpel. En toch is het lastig om elke dag deze acties te ondernemen.

Hoe ga jij de kaizen stappen toepassen in je persoonlijk leven? Waar ga je beginnen? En wat is je plan om dit vol te houden?

De kracht van kaizen toepassen met De Magie van 1 Minuut.

.

Boekentips artikel