Kan je zelf uit een depressie komen? 11 Kleine stappen met een grote impact!

Kan je zelf uit een depressie komen? Het is een vraag die ik regelmatig krijg en waar we in dit artikel meer bij stilstaan. Helaas lijken het aantal depressies (of een mindere vorm hiervan) alleen maar toe te nemen. Maar wat kan je zelf doen om uit je depressie te komen en/of om deze te verminderen? In dit artikel 11 simpele stappen waar je direct mee aan de slag kunt gaan!

Elke kleine stap kan je helpen bij het aanpakken van een depressie

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘’kan je zelf uit een depressie komen?’’. Wat je wel kunt doen – en wat ik iedereen aanraad om te doen – is zoveel mogelijk kijken naar wat je wél kunt doen. Zelfs als het maar om hele kleine stapjes gaat.

Sterker nog. Ik denk dat die kleine stapjes zelfs het ‘’geheim’’ zijn om uiteindelijk uit je depressie te komen. Maar hoe pas je die kleine stapjes dan toe? En aan wat voor stappen moet je dan denken?

Check de video voor een paar handige voorbeelden. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe je zelf uit een depressie kunt komen met 11 kleine stapjes

Tijd om die kleine stapjes concreter te maken. Kan je zelf uit een depressie komen? Ik geloof van wel. Maar dat betekent nog niet dat het makkelijk en simpel is om dat voor elkaar te krijgen. Hieronder 11 kleine stappen die jij kunt nemen om langzaam uit een depressie te komen.

Stap 1: Geef toe aan je depressie

Dit is ook direct de belangrijkste stap die een sneeuwbaleffect kan hebben op alle andere stappen. Wanneer jij niet toegeeft dat je een depressie hebt, dan hebben al die andere stappen geen zin. Geef aan jezelf toe dat je het moeilijk hebt. Dan heb je de moeilijkste barrière al gehad.

Stap 2: Deel je gevoelens

In de eerste plaats deel jij jouw gevoelens met jezelf. Wat voel je? Wat mis je? Wat is er allemaal anders geworden? Vervolgens is het een goed idee om jouw gevoelens bespreekbaar te maken met anderen. Ook hier is het dus weer belangrijk om jezelf kwetsbaar op te stellen.

Stap 3: Ga voor simpele routines

Een depressie is niet zomaar iets. De meest simpele dingen kunnen al erg moeilijk en lastig zijn. En de kans is vrij groot dat jij meerdere routines hebt verloren. Kijk voor jezelf welke simpele routine jij weer wilt oppakken.

Kies er eentje en begin te werken aan die ene kleine routine. Dit zal je waarschijnlijk al veel energie kosten, dus daarom is het verstandig om aan slechts eentje te beginnen en er met kleine stappen aan te werken. Doorbreek je gewoontes met dit 4 stappenplan.

.

Stap 4: Beweeg (gematigd en regelmatig)

Er bestaat nogal eens de gedachte dat alleen heel intensief sporten gezond voor je zou zijn. Niet waar! Elke dag dertig minuten bewegen is al een enorme gezonde gewoonte om te hebben. Probeer dus liever gematigd en regelmatig te bewegen dan heel intensief te sporten. Zeker wanneer je te kampen hebt met een depressie.

Stap 5: Blijf onder de mensen

Het is heel makkelijk om je af te zonderen voor andere mensen, maar hou wel in de gaten dat dit niet een gewoonte word. Blijf dus een beetje onder de mensen. Denk ook hier weer in kleine stappen. Elke dag een praatje maken van vijf minuten kan al voldoende zijn. Op die manier blijf je in ieder geval een beetje verbonden terwijl jij jouw weg zoekt om weer meer energie te krijgen.

Stap 6: Blijf leuke dingen doen

Wat zijn jouw passies en/of hobby’s? Welke dingen vind jij leuk om te doen? Kijk voor jezelf of je een beetje van jouw tijd kunt stoppen in die dingen die jij leuk vindt om te doen. En probeer dat steeds wat meer te doen. Achterhaal met deze 2 geheimen wat jij wilt met je leven.

Stap 7: Pas je leefstijl aan waar nodig

Zelf uit een depressie komen kan makkelijker worden wanneer jij je leefstijl even een downgrade geeft. Je kunt niet alles meer doen zoals je dat gewend bent. Stel dus even wat minder eisen aan jezelf en verlaag het aantal activiteiten in je huidige leefstijl. Schroef dat weer stap voor stap op wanneer jij daar meer energie voor krijgt.

Stap 8: Luister naar je lichaam

Je lichaam vertelt je meer dan je denkt. Hoe voelt je lichaam? Voel je veel spanning? Stress? Stijve spieren? Weinig tot geen energie? Gedurende de dag kan je lichaam ook veranderen. Zeker wanneer je in een depressie zit kan het zijn dat je goede momenten snel afwisselt met mindere momenten.

De kunst is om je aan te passen naar wat je lichaam van jou vraagt. Het kan ook helpen om bijvoorbeeld meer bezig te zijn met mediteren, yoga en mindfulness oefeningen. Dit zijn allemaal goede manieren om beter naar je lichaam te leren luisteren.

Stap 9: Besteed aandacht aan je ademhaling

De kwaliteit van je ademhaling bepaalt de kwaliteit van je energie. We zien onze ademhaling vaak als de normaalste zaak van de wereld. We ademen tenslotte toch wel. Toch is er een groot verschil in hoe je ademhaalt. Bewuster aandacht besteden aan je ademhaling kan veel meer energie en rust geven.

Stap 10: Geef je grenzen aan

Nog een belangrijke stap die je zou kunnen zetten om zelf uit een depressie te komen. Meer nee zeggen, minder beter doen (less is more), sterker prioriteiten stellen en je grenzen aangeven kunnen enorm helpen om dichter bij jezelf te komen. En daarmee kun je rustig stappen zetten om uit die depressie te komen. Maak jezelf mentaal sterker met deze 5 praktische tips.

Stap 11: Doe minder beter (less is more)

Less is more. Ik benoem deze stap ook nog maar eventjes los omdat die zó belangrijk is. We willen vaak veel meer dan we kunnen (of diep van binnen willen). Juist daardoor kun jij je eigen grenzen over gaan.

Dat is in het algemeen al niet zo handig, maar zeker niet wanneer je met een depressie of burn-out te maken hebt. Minder doen geeft minder druk en doordat je minder doet kun je hetgeen je doet ook vaak beter doen. Een win-win situatie dus!

Kan je zelf uit een depressie komen? Ja, maar…

Er is nog één laatste toevoeging die ik hier wil maken. Alle stappen uit dit artikel werken alleen wanneer jij kiest welke stap je gaat volgen. Kies er eentje en ga daar mee aan de slag. Maak niet de ‘’fout’’ om alles tegelijk te willen doen. Dat gaat niet werken.

Bovendien is de kans groot dat je daar ook niet de energie voor hebt. Start klein. Kies één stap en maak daar een hele kleine actie voor. Je doel is om een bepaald momentum te creëren en vanuit dat momentum langzaam uit je depressie te komen.

Zelf uit een depressie komen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om ermee aan de slag te gaan. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel