Kennis Overdragen Met Zelfvertrouwen

Aan het einde van de dag soms last van een onbevredigd gevoel? Een gevoel dat je heel veel hebt gedaan maar niet goed weet wat precies? Dat is niet gek! Blijkbaar verwachten we nog steeds van elkaar dat we zoveel mogelijk leren en lekker opgaan in de drukte. Van het vergaren van zoveel mogelijk kennis moeten we naar het toepassen van effectieve kennis gaan. Kennis overdragen is belangrijker dan kennis hebben. We moeten echter nog een stap verder gaan om productief en voldaan werk af te leveren. Op naar TOEGEPASTE kennis!

Waar gaat het mis?

We focussen ons teveel op kennis! Met als gevolg dat we niet weten waar we moeten beginnen. In kennismakingsrondes valt het me op hoe weinig mensen in staat zijn om helder en overtuigend te vertellen wat zij doen. Een kleine test. Stel ik vraag jou het volgende: ‘kun jij iets over jezelf vertellen?’ Wat ga je me dan vertellen? En als de volgende dag iemand anders precies dezelfde vraag stelt, wat zeg jij dan? Waarschijnlijk komen de verhalen op belangrijke punten niet overeen! Zo krijgt iedereen een ander idee bij wat je doet….. Denk er nog eens over na: wat zou jouw verhaal op mijn vraag zijn? Maak het concreet!

Hoe moet het dan wel?

Makkelijker gezegd dan gedaan. Om jouw idee, standpunt of verhaal kracht bij te zetten dienen we onze kennis toe te passen. Hoe? Hou rekening met drie bronnen tot TOEGEPASTE kennis:

1. Selecteren van kennis

Stop met kennis vergaren en kijk eens naar wat je nu weet. Kennis overdragen gaat niet om meer lezen, maar om meer herlezen. Neem de tijd om het op een rijtje te zetten. Welke kennis heb je nooit kunnen gebruiken omdat je in tijdsgebrek zat? Neem deze kennis als uitgangspunt en ga er mee aan de slag. Zorg voor TOEGEPASTE kennis!

2. Oefenen van kennis

Leer datgene wat je wilt toepassen en niet meer dan dat. Sterker nog, stop met het vergaren van nieuwe kennis! In plaats van tien boeken lezen pak je er nu één en daar ga je je kennis uit overdragen. Dat is pas theorie aan praktijk koppelen! Herhaal het geleerde tot je gek wordt. Na verloop van tijd kun jij jouw idee, standpunt of verhaal helder overbrengen. En dat komt sterk over! 😉

3. Vertellen van kennis

Het is zover! Jij weet nu hoe het zit. Het is tijd om te testen of je het echt weet. Vertel anderen over jouw opgedane kennis! Dit is de krachtigste vorm van leren. Hier leer je kennis overdragen met zelfvertrouwen. Dus vanaf nu doe je het volgende:

‘Kennis overdragen begint met het delen van het geleerde met anderen’

De meeste mensen laten dit deel achterwege terwijl hier de productiviteit vandaan komt. Steeds nieuwe kennis leren en er niks mee doen is……… (vul maar in). Zonde dus!

Focus, herhaling & toepassing

En wat ga jij doen? Kies je voor kwantiteit (100 boeken lezen) of kwaliteit (1 boek toepassen)? De keuze is aan jou. Wil jij productiever werken? En aan het einde van de dag een voldaan gevoel hebben? Werk aan TOEGEPASTE kennis! Breng de discipline op om hier aan te werken en je hebt de derde belemmering te pakken. Gaat er nog iets mis? Bekijk mijn vorige drie artikelen nog eens! Het liefst op volgorde aangezien ze allemaal bij elkaar horen. Veel succes en plezier met het verhogen van je productiviteit!

Meer leesstof

 

Boekentip Artikel