Kennis Toepassen Leidt Tot Persoonlijke Groei

Kennis toepassen is tegenwoordig moeilijker dan ooit. Tegenwoordig is kennis niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het begint al op de middelbare school en op het Hoger Onderwijs is het niet anders. We worden volgegooid met kennis. Na een tentamen, werk- of studiedag gaan we door naar de volgende ‘kennis challenge’, alles met maar één doel: zoveel mogelijk kennis vergaren! Kennis is tenslotte macht. Of toch niet?

Kennis is macht?

Na jaren van stampen, stampen en nog eens stampen ben ik erachter gekomen dat kennis niet het belangrijkste is. De leerstof van mijn middelbare school ben ik alweer vergeten en van de vele boeken die ik de laatste jaren heb gelezen blijft ook bar weinig over. Ik hoor je denken, ‘moeten we dan nog wel een opleiding volgen? Hebben boeken dan helemaal geen nut?’ Zeker wel! Kennis moet alleen niet centraal staan. Je moet het DOEN!

Kennis toepassen is macht

Een jaar geleden had ik het voornemen om te beginnen met het geven van workshops. Ik had telkens een excuus om het niet te doen. Tot het moment dat ik oefeningen uit de boeken ging toepassen. Ik merkte direct verschil! Een paar maanden later resulteerde dit in mijn eerste workshop en na afloop werd ik zelfs bedankt door het publiek! Vol adrenaline verliet ik de ruimte. Van het één kwam het ander…..

Kennis toepassen is moeilijker dan je denkt

Veel mensen hebben meer kennis dan ze denken. We passen het alleen niet toe. Wat houdt ons tegen? Naar mijn idee zijn dat drie belemmeringen:

1. Teveel informatie.

In de huidige tijd is kennis overal! Wil je weten wat een vriend van je doet? Check Facebook. Weten waar dat ene feestje plaatsvindt? Check Google Maps. We kunnen alles te weten komen! Dit is juist het probleem. We richten ons op teveel zaken tegelijk met als gevolg dat we te weinig DOEN.

2. Negatief denken overheerst.

Kijk eens naar je werk. Krijg je meer complimenten dan verbeterpunten? Dan ben je één van de weinige geluksvogels! Het is niet gek dat we vooral de verbeterpunten benadrukken. Vanaf de babyjaren wordt je constant verteld wat je niet mag doen! We zijn bang om te experimenteren en kennis met elkaar te delen. Resultaat? Je raadt het al: we gaan minder DOEN.

3. Gebrek aan discipline.

Met de eerste twee punten ben je er nog niet. Wat zou je anders willen doen? Als ik deze vraag aan mensen stel krijg ik antwoorden als ‘meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken, eerder opstaan enzovoort’. Waarom doen we dit dan niet? Doordat we het niet lang genoeg achter elkaar doen. Kennis toepassen vergt gedragsverandering, altijd. Laat dit nou net het moeilijkste gedeelte zijn!

Hoe ga jij om met deze belemmeringen?  Wat doe jij om kennis ook écht toe te passen?

Meer Tips


Boekentip Artikel