Sneller vooruit met Kleine Doelen – details die het verschil maken (+ 9 Tips)

Kleine doelen die je sneller vooruit brengen en altijd in beweging houden. Hoe doe je dat? Ga zelf aan de slag met de 9 Tips en ontdek de kracht van kleine doelen!

A journey of a thousand miles begins with a single step – Lao Tzu

Grote doelen zijn beperkt

Grote doelen zijn net als een droom. Inspirerend en onbereikbaar. Grote doelen heb je nodig en ze schrikken af. Hoe hou je een groot doel in balans? Kleine doelen helpen je om het grote doel in het gareel te houden.

Je hebt een groot doel nodig om de richting te bepalen waarin jij je wilt ontwikkelen. Je hebt kleine doelen nodig om je leven stap voor stap in die richting te ontwikkelen.

 • Je wilt grofweg een schets maken van het leven dat je wilt leiden: de grote doelen. Deze doelen bepalen je richting en dienen als kompas voor je leven.
 • Je stelt kleine doelen om je richting concreet en duidelijk te maken. Met kleine doelen zet je letterlijk stappen om naar je richting, je kompas, te komen.

En juist die kleine doelen zijn lastig te volgen. Stel je voor dat je 25 kg wilt afvallen. Dat is een behoorlijk doel. Een kleiner doel is 10 kg kwijtraken binnen drie maanden. Vaak is dit doel ook nog te ver weg.

Wat gebeurt er als je van dit doel nog kleiner maakt tot 1 kg? Dat klinkt een stuk makkelijker en eenvoudiger. En als je die 1 kg kwijt bent, kun je door naar de volgende kilo. Heb je dit bereikt? Dan ben je mogelijk in staat om in de volgende stap 5 kg kwijt te raken.

Je kunt het kleine doel steeds iets groter maken. In de voorgaande stappen ben je echt gaan geloven dat jij je doel kunt bereiken, en daardoor kun je steeds grotere stappen nemen.

De voordelen van kleine doelen

Kleine doelen, ook wel minidoelen genoemd, hebben veel voordelen:

 • Het is makkelijk te geloven dat je dit doel kunt bereiken. Ze zijn behapbaar, redelijk eenvoudig en de moeite waard om je tijd in te investeren.
 • Kleine doelen vereisen minder tijd. En je kunt kleine doelen sneller afvinken. Je lichaam produceert tijdens het afvinken het stofje dopamine, een gelukshormoon. Daardoor hou je niet alleen een goed resultaat over aan je actie, maar ook een goed (geluks)gevoel.
 • Ze zijn onmisbaar in je dagelijks leven. Het grote doel is de bergtop bereiken. De weg er naar toe zijn de kleine doelen die je nodig hebt om de top te bereiken.
 • Ze zorgen voor focus. Je ervaart door kleine doelen, mits afgestemd op je grote doelen, minder afleidingen. Stel je voor dat je aan het werk bent en je telefoon ontvangt om de paar minuten een nieuwe notificatie. Door je kleine doelen weet je weer wat écht belangrijk is. Je laat je mobiel eerder liggen. Of is het berichtje voor jou belangrijker dan je doel?
 • Kleine doelen zijn inspirerend. Elke stap op weg naar de berg maakt je sterker. Die enkele stap is het kleine doel. Ze geven je het gevoel dat je groeit. En groei vergroot je zelfvertrouwen waardoor je ook de volgende stap durft te zetten.
 • Kleine doelen leiden tot het butterfly-effect. Hoe meer je ergens voor traint, hoe groter je succes als je de eindstreep weet te bereiken. Kleine veranderingen stapelen zich snel op tot iets indrukwekkends, zonder dat ze veel moeite kosten. Stel je voor dat je iedere ochtend een uur eerder opstaat, of elke dag een uur minder televisie kijkt, en in plaats daarvan elke ochtend of avond een uur werkt aan dat blog dat je wilt opstarten.

Na een maand heb je al 30 uur besteed aan je blog. Dat is bijna een fulltime werkweek! Misschien is het lezen van dit blog wel de aanzet naar jouw droomleven waarin je werkt aan iets wat jij leuk vind om te doen.

Onthoud: Small steps lead to big changes

Stel kleine doelen richting je grote doelen

Het is belangrijk dat je gaat nadenken over je droomleven. Doe dat eerst. Maak er een tekening van. Beeld jezelf in dat je morgenvroeg opstaat en alles mag doen wat je graag wilt doen. Wat zou je dan doen?

Schrijf vervolgens op welke acties je moet ondernemen om je droomleven te realiseren. Wat ben je nodig om dit ook écht te gaan doen? Welke kleine doelen kun je opstellen?

 1. Schrijf je vier grootste doelen op.
 2. Kies je belangrijkste grote doel en omcirkel deze. Dit is het doel waar je op de lange termijn de meeste energie van krijgt.
 3. Maak van dit grote doel een kwartaaldoel. Dit is tegelijkertijd je deadline.
 4. Stel weekdoelen op in lijn met het kwartaaldoel. Dit zijn je kleine doelen waar je iedere dag aan werkt. Zorg dat je die weekdoelen na een week opnieuw bekijkt en nieuwe weekdoelen opstelt voor de week die komt.
 5. Plan je week. Nu is het tijd om je wekelijkse planning te maken. Vul elke dag drie uur met je belangrijkste acties voor je week- en kwartaaldoel. Zorg ervoor dat je die acties kunt afvinken. Wat moet je écht doen om je doel te halen? Doe het.

 Praktische tips uit de 1 Minuut Community:

 1. Denk elke dag 1 minuut aan je grote doel. Hou het grotere plaatje vast. Wat is de reden dat je vandaag gaat doen wat je gaat doen? In de 1 Minuut Community leren leden een visualisatietechniek die je helpt om het grote doel niet uit het oog te verliezen. Zo hou je het simpel en wordt het eenvoudiger om je focus vast te houden.
 2. Begin je dag een dag eerder. Denk vlak voordat je gaat slapen aan de dingen die je morgen gaat doen. Het is belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jij in het eerste uur van de dag gaat doen. Dit geeft je tegelijk motivatie en energie om uit bed te komen. Je onbewuste denk in de ochtend als eerst aan de dingen waar je de vorige dag als laatste aan dacht. Lekker makkelijk en handig!
 3. Maak elke dag 1 Minuut vrij voor je persoonlijke ontwikkeling. Echt waar, minimaal 1 Minuut per dag is genoeg. Op die manier heb ik er onder andere voor gezorgd dat ik nu elke ochtend zonder problemen om 6:00 uur opsta. Jij hebt toch ook wel 1 Minuut per dag om aan jezelf te werken?
 4. Beloon jezelf na 1 Minuut. Na het opstaan om 6:00 beloonde ik mezelf met mediteren, sporten en het lezen van een persoonlijke ontwikkelingsboek. Allemaal dingen die ik graag wilde doen als ik een extra uur per dag zou hebben. Door mijn nieuwe ochtendritueel is dat ook gelukt. Wat zou jij met een extra uur per dag willen doen?

Als Parijs je doel is, kun je er komen door simpelweg te blijven lopen. Het is een lange afstand, maar zolang je je voeten voor elkaar blijft zetten in de juiste richting, zul je er uiteindelijk komen. Geloof mij. Ik liep een marathon om dit te bewijzen. En 42,2 kilometer hardlopen is best ver 😉

Kleine doelen zijn de voetstappen die je naar de berg loodsen. Hoe meer kleine doelen je gaat inzetten, hoe meer resultaten, of bergen, je gaat zien.

Ik geloof zo sterk in het ontwikkelen van kleine doelen dat ik een 1 Minuut Community heb opgericht. In deze community deel ik al mijn kennis op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en werken de leden elke dag aan een 1 Minuut Challenge.

Geef je persoonlijke ontwikkeling een boost met 1 Minuut Doelen

Word Ook Lid

Wat doe jij met kleine doelen om sneller vooruit te komen? Laat het me hieronder weten in een reactie!