Waarom kompastijd mijn golden nugget is

Kompastijd. Het is één van de meest onderschatte strategieën om beter met je tijd om te gaan. En dat niet alleen. Het maakt je leven vele malen makkelijker en overzichtelijker. Wat is het en hoe pas ik dit toe? 

Wat is kompastijd?

Kompastijd is mijn zelfbedachte strategie voor het inbouwen van zogenaamde denktijd. Tijd om na te denken én stil te staan bij jouw doelen en successen.

In de video hieronder leg ik waarom ik niet meer zonder kompastijd kan. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

De kracht van kompastijd

Heb jij weleens een doel of goed voornemen opgesteld? En dat je er na een paar weken of maanden alweer mee gestopt was? Dat je óf niet precies meer wist wat je doel was, óf dat je er gewoon geen focus meer op hield?

Met kompastijd voorkom je dit soort situaties. Met kompastijd heb je altijd focus op je belangrijkste doelen omdat je één keer in de zoveel tijd naar jouw doelen kijkt. Zo kun je ze ook niet vergeten!

Kompastijd in de praktijk

In de praktijk gebruik ik kompastijd om mijn zowel mijn korte- als langetermijndoelen te realiseren. Ik heb mijn kompastijd op de volgende manier ingedeeld:

  • Jaarlijkse kompastijd (1 dag). Ik evalueer het afgelopen jaar en maak nieuwe doelen voor het komende jaar.
  • Kwartaal kompastijd (1 dagdeel). Ik maak de jaardoelen kleiner tot kwartaaldoelen zodat ze realistisch voor me worden.
  • Maandelijkse kompastijd (2 uur). Hier maak ik de kwartaaldoelen nog weer een stukje kleiner.
  • Wekelijkse kompastijd (1 uur). Mijn wekelijkse planning is mijn belangrijkste moment en vormt de brug tussen de kortetermijnplanning en langetermijnplanning. Ik stel mezelf dan twee vragen: 1. Wat heb ik de afgelopen week gedaan aan mijn belangrijkste doelen? En 2. Wat ga ik de komende week doen aan mijn belangrijkste doelen?
  • Dagelijkse kompastijd (5 minuten). Aan het begin van iedere dag stel ik mezelf de focusvraag: welke kleine stap ga ik vandaag zetten in de richting van mijn belangrijkste doel?

Deze kompastijden zorgen ervoor dat ik structuur hou in mijn verder creatieve week. En ik weet dat ik altijd acties onderneem op mijn belangrijkste doelen. Zelfs als dat maar iets heel kleins is.

In mijn jaarlijkse kompastijd zorg ik ervoor dat ik mijn belangrijkste doelen heb opgesteld door de 4 pilaren voor persoonlijke ontwikkeling te gebruiken.

.

Doorzetten en volhouden op doelen

Op deze manier zorg ik ervoor dat ik juist wel blijf doorzetten en volhouden op mijn doelen. In het begin kost het veel energie, focus en discipline om hier een gewoonte van te maken. Het is heel makkelijk om over te gaan tot de waan van de dag.

Kompastijd inbouwen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel