Kwaliteit boven kwantiteit verandert je volledige mentaliteit

Kwaliteit boven kwantiteit stellen lijkt een steeds grotere uitdaging te worden met de toegenomen instant gratification. We lijken steeds drukker, drukker en drukker te worden en ook willen we altijd ‘’meer’’. Maar wat zou er gebeuren als je juist voor meer kwaliteit dan kwantiteit zou gaan?

Het altijd meer willen én het liefst ook zo snel mogelijk

Met de toegenomen technologie hebben we heel snel toegang tot kennis, netwerken en de gegevens van andere mensen. Daar zitten heel veel voordelen aan, maar één van de grootste uitdagingen is het omgaan met al die informatie die we tot onze beschikking hebben.

We staan vaker ‘’aan’’ dan ooit. Als vrienden je een bericht sturen, dan is de kans vrij groot dat zij binnen een paar minuten een reactie terug verwachten. Het verwachtingspatroon is gebaseerd op snelheid en altijd meer willen (het liefst nog tegelijkertijd ook). Kwantiteit neemt een steeds grotere positie in onze maatschappij in.

  • Vaker op vakantie (één vakantie is het minimum, maar meer is beter)
  • Meer spullen kopen (vaak min of meer prutjes die we niet echt nodig hebben)
  • Meer doen (want druk zijn wordt gezien als iets goeds)
  • Veel likes op je berichten betekent dat mensen je leuk vinden (en dus streven we veel likes na)
  • Meer vrienden en veel mensen kennen betekent dat je gezien wordt als een populair persoon (en zo blijven we maar na die toch niet zulke hele leuke verjaardagen gaan)

Hoe kun jij jezelf meer focussen op kwaliteit dan kwantiteit? In de video ontdek je een paar praktische voorbeelden van hoe je dit kunt doen. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

6 Voorbeelden van hoe je kwaliteit boven kwantiteit kunt stellen

Er zijn een oneindig aantal voorbeelden te geven van dingen die je meer kwaliteit dan kwantiteit kunnen opleveren. Meer kwaliteit in je leven betekent meer succes en geluk. Het geeft een meer betekenisvol gevoel en geeft meer energie. Hieronder vind je een paar voorbeelden van hoe je kwantiteit kunt omzetten in kwaliteit.

Voorbeeld 1: Meer vrienden vs Betere vrienden

In plaats van je tijd en energie te geven aan veel vrienden of het continu ontmoeten van nieuwe mensen kun je een deel van die tijd en energie stoppen in een kleine groep van betere vrienden. Op die manier kun je een diepere vriendschap ontwikkelen die je meer betekenis en waarde geeft. Creëer je eigen inner circle groep van vrienden.

Voorbeeld 2: Meer hobby’s vs paar passies

Je kent ze wel. Mensen die altijd weer iets nieuws moeten of willen doen. Ze gaan nooit echt de diepte in op een bepaald thema. En daar is een reden voor. Het is veel makkelijker om snel over te schakelen naar iets anders dan je volledig toe te wijden aan een bepaalde vaardigheid of hobby.

Probeer het eens uit. Vind een hobby die je leuk vindt en probeer er steeds wat dieper in te duiken. Ontwikkel liever een paar passies waar jij je toewijding aan geeft dan veel ‘’net niet’’ hobby’s. Het zal levenskwaliteit zeker verder verhogen. Ontdek hier de 3 krachtigste vragen om erachter te komen wat je wilt.

.

Voorbeeld 3: Meer likes vs Visie/boodschap delen

Likes zijn leuk voor de buitenwereld, maar als je er niet echt jouw boodschap mee kunt delen, waarom zou je het dan doen? Focus meer op het delen van je boodschap in plaats van het aantal likes dat je krijgt. Zo ben je authentieker en houd je het ook op de lange termijn vol om berichten te posten voor bijvoorbeeld je bedrijf (of gewoon jou als persoon).

Voorbeeld 4: Meer reizen vs genieten van je plek

Je kunt altijd meer vakanties boeken en meer reizen, maar gaat je dat écht gelukkiger maken? Er zijn bijvoorbeeld veel digital nomads die non-stop reizen. Een deel daarvan doet het echter zo snel dat je nauwelijks kunt genieten van een plek.

Waar je nu ook bent of waar je nu ook woont, haal zoveel mogelijk uit die plek. Zie de positieve kanten van je plek in en leer nog meer te genieten van waar je bent. Zo word je dankbaarder voor wat je hebt.

Voorbeeld 5: Meer kleding à minder kleding meer dragen

Veel mensen hebben een volle garderobe met kleding die ze nauwelijks gebruiken. Er zijn vaak een paar kledingstukken favoriet en die worden tachtig procent van de tijd gedragen. Leer ontspullen. Vaak kan er veel meer weg dan je denkt en daar kun je nu al stappen inzetten. Ook voor je kleding geldt: kwaliteit boven kwantiteit!

Voorbeeld 6: Meer spullen vs minder betere kwaliteit

We kunnen het ook veel breder trekken dan alleen kleding. Denk ook eens aan je andere spullen in huis. Wat gebruik je nu echt en wat niet? Wat heeft echt waarde voor je en wat niet? Wat zou eigenlijk best weg kunnen? Maak een lijst en start ook hier met het ontspullen.

Kwaliteit boven kwantiteit is een gewoonte

Het klinkt misschien een beetje gek, maar de genoemde voorbeelden zijn niets meer dan gewoontes. En gewoontes kun je veranderen. Maak er een gewoonte van om te denken in kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Kwaliteit boven kwantiteit stellen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel