Lange termijn planning maken? Zo doe je dat!

Lange termijn planning maken is niet iets wat je zomaar even doet. Het vergt veel denkwerk. Maar hoe doe je dat? Hoe ontwikkel en maak je een lange termijn planning waar jij de rest van jouw leven profijt van hebt?

Langetermijnvisie ontwikkelen

Als jij de keuze had tussen nu 1 miljoen op de bank hebben, of wachten en over 10 jaar 10 miljoen krijgen, waar zou jij dan voor kiezen? We kiezen vaak voor de korte termijn.

We eten op de korte termijn (nu!) een chocolaatje terwijl we op de lange termijn gezonder willen leven. We kijken veel op social media terwijl we die tijd anders willen besteden. We kijken Netflix terwijl we willen sporten. En zo kan ik eeuwig doorgaan.

In de video leg ik uit hoe we een lange termijn planning maken én hoe deze voorkomt dat we ons alleen focussen op de korte termijn. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Waar sta jij over 10 jaar?

Een lange termijn planning maken begint bij het stellen van droomvragen. Waar sta jij over 10 jaar? Wie wil je zijn? Wat wil je dan doen? En hebben?

Door na te denken over wat we over 10 jaar willen kunnen we vandaag actie ondernemen. Dit zijn de 3 krachtigste droomvragen voor de lange termijn.

Neem de tijd voor de droomvragen. Werk volgens het principe ‘uit het hoofd op papier’. Schrijf alle gedachten, doelen, dromen en plannen op.

Van lange termijn planning naar jaarplanning

Vervolgens wil je alle dingen die je wilt zijn, doen of hebben over 10 jaar onderverdelen in verschillende categorieën. Ik doe dit met de 4 levensgebieden om je persoonlijke ontwikkeling te boosten.

.

Alle acties komen nu in 4 gebieden te staan. Daarna kijk je welke stappen jij dit jaar al kunt zetten om dichter naar jouw doelen over 10 jaar te komen.

Op elk van die 4 levensgebieden kies ik 1 jaardoel. Dat betekent dus dat ik in 1 jaar werk met 4 jaardoelen. Dit lijkt misschien weinig, maar onthoud: minder doelen is meer focus en daarmee ook meer resultaat.

Bereik ik een doel veel sneller dan 1 jaar? Dan kan ik uit mijn lijst natuurlijk een nieuw ander doel pakken om mee aan de slag te gaan!

Van jaarplanning een maandplanning maken: actie!

Met een jaarplanning ben je er nog niet. Deze wil je ook weer kleiner maken. Ik noem dit zelf ‘verkleinen en versimpelen’. Jaardoelen kunnen erg overweldigend zijn. Hoe groter het doel des te groter de angst. En teveel angst leidt tot uitstelgedrag. Je doet dan helemaal niets!

Met verkleinen zorg je ervoor dat jij jouw jaardoelen opsplitst in kleinere onderdelen. Van een jaarplanning maak je een kwartaalplanning en daar kun je weer een maandplanning van maken. Zo blijf je doorgaan tot je bij een dagelijkse planning uitkomt.

In de dagelijkse planning kun je doelen versimpelen. Hou het klein en simpel. Geen grote moeilijke doelen, maar kleine stapjes waarmee je elke dag een stapje verder komt. Niet uitstellen, maar doen.

Een lange termijn planning maken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel