Leefregels Die Je Richting Geven: Leven Op Je Eigen Voorwaarden

Leefregels die jij in jouw leven hanteert geven je richting en kunnen je helpen je leven vorm te geven. Heb jij weleens goed gekeken naar jouw leefregels?

5 Rules of a better life:

1: Don’t worry
2: Live simply
3: Expect a little
4: Always smile
5: Read this article 🙂 

Zet je eigen standaard in je dagelijks leven

Leefregels zijn min of meer afspraken met jezelf over ‘hoe je dagelijks wilt leven’. Normaal gesproken denk je niet bewust na over deze principes.

In de video hieronder leg ik uit wat ik hiermee bedoel. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Pas als je merkt dat je geen voldoening meer haalt uit de dingen die je doet, of frustratie ervaart, ga je nadenken over jezelf. Het kan zijn dat je drie keer in de week wilt sporten, nooit meer wilt roken of elk dag wilt mediteren. Dit zijn voorbeelden van afspraken maken met jezelf.

Toch lukt het veel mensen niet om deze alledaagse dingen voor een lange periode vol te houden. Jouw afspraak met jezelf is in dit geval: “Ik ga elke dag mediteren, want dat geeft me de rust en concentratie om overdag beter te presteren.”

.

Leefregels benoemen

Het bovenstaande voorbeeld is slechts de basis van wat afspraken met jezelf in je leven kunnen doen. Als je namelijk bewust omgaat met deze normen kun je ze gebruiken om richting te geven aan je leven.

Een voorbeeld van een richtinggevend principe: “Ik sta elke ochtend om 6 uur op en werk het eerste uur aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Door deze afspraak met jezelf te maken zorg je ervoor dat je voortaan altijd tijd aan jezelf besteed. In dit uur kun je bijvoorbeeld tijd inruimen voor het mediteren, sporten of lezen. Een ander voorbeeld kan zijn: “Ik verplaats me zoveel mogelijk in andere mensen en behandel ze zoals ik zelf behandeld zou willen worden.”

Leven volgens je eigen waarden

Leefregels helpen je ook om volgens je waarden te leven. Persoonlijke waarden bepalen is de eerste stap. Stel je voor dat ‘liefde’ je belangrijkste waarde is, en dat betekent dat je er altijd voor anderen wilt zijn.

Je leefregel kan dan worden dat je altijd eerst naar anderen luistert voordat jij iets zegt. Dit is een praktische transformatie van het woord ‘liefde’. Liefde kan zoveel dingen betekenen. Met leefregels maak je je waarden helder en duidelijk.

Wat zijn jouw leefregels?

Door je leefregels te benoemen kun je je gedrag vormgeven. Je principes gelden als het ware als een checklist voor je gedrag. Je kunt ze gebruiken bij het maken van alledaagse beslissingen. Jij bepaalt hoe je wilt zijn en dat kun je met je checklist checken.

Begin dus vandaag nog aan je lijst met leefregels. Sta niet raar op te kijken als je er niet zoveel kunt bedenken. Het is een continu proces en het lijstje is nooit af. Door de jaren heen verander je, en dat betekent dat je waarden ook veranderen.

Hoe eerder je begint met het maken van een lijst, des te sneller kun je richting geven aan je leven. Je zult merken dat je meer balans en focus krijgt. En dat je structureel kunt werken aan de persoon die je altijd had willen zijn.

Leefregels maken en nakomen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Boekentips artikelen